25.3 C
Craiova
vineri, 28 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSăltaţi de mascaţi

Săltaţi de mascaţi


Şase tineri din Drobeta Turnu Severin au fost arestaţi marţi, în urma unei acţiuni de proporţii executate de Crima Organizată şi procurorii DIICOT. Aceştia sunt acuzaţi că, împreună cu alţi 39 de membri ai unor grupuri infracţionale organizate, au prejudiciat mai multe persoane fizice şi juridice străine cu aproximativ 300.000 de euro.

Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, Timişoara şi Drobeta Turnu Severin, împreună cu poliţişti şi jandarmi din Mehedinţi, au organizat marţi o acţiune de proporţii, fiind executate concomitent 25 de percheziţii domiciliare în judeţele Mehedinţi şi Timiş, la locuinţele unor persoane despre care existau date că au săvârşit infracţiuni informatice.

Conform unui comunicat emis ieri de BCCO Craiova, acţiunea a vizat mai multe grupuri infracţionale organizate, constituite din 45 de membri, cei mai mulţi din Drobeta Turnu Severin, care îşi desfăşurau activitatea infracţională încă din 2005. La percheziţii au fost ridicate 16 unităţi centrale de calculator, cinci laptopuri, 57 de carduri, peste 350 de suporturi de memorie, zeci de documente de transfer bancar şi valutar, 20 de telefoane mobile şi cartele telefonice, trei televizoare color tip plasmă, o puşcă cu aer comprimat cu lunetă, diferite documente şi înscrisuri. De asemenea, au fost confiscate şi trei autoturisme de lux, în valoare totală de aproximativ 110.000 de euro.

 

Şase persoane reţinute

 

Tot marţi, anchetatorii au prezentat în faţa procurorilor din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi 13 inculpaţi, fiind dispusă reţinerea pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore pentru Daniel Truican, de 26 de ani, Andrei Pătru, de 20 de ani, Daniel Sanislav, de 22 de ani, Ionuţ Pătru, de 24 de ani, Narcis Neciu, de 22 de ani, şi Alin Cismaru, de 23 de ani, toţi din Severin.

În urma cercetărilor s-a stabilit că, în ultimii trei ani, cei 45 de învinuiţi s-au constituit în mai multe grupuri infracţionale organizate în scopul comiterii de infracţiuni informatice transfrontaliere. Prin activitatea infracţională desfăşurată, aceştia au compromis sute de conturi şi adrese de e-mail, date ale cărţilor de credit şi servere ale unor instituţii financiare, provocând prejudicii la aproximativ 47 de persoane fizice şi juridice din Europa şi SUA, în valoare de aproape 300.000 de euro. Aceştia obţineau date ale unor cărţi de credit şi le trimiteau unor „săgeţi“ din Europa sau SUA, unde erau folosite pentru clonarea cărţilor de credit. O mare parte a banilor era trimisă în România, atât pe numele membrilor grupului, cât şi al unor persoane apropiate acestora. Sumele de bani obţinute din activitatea infracţională au fost folosite pentru achiziţionarea de imobile, autoturisme şi aparatură electronică.

Capete de acuzare

Cele 45 de persoane sunt cercetate pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea de date informatice în scopul de a obţine beneficii materiale şi falsificarea de instrumente de plată electronice. Cei şase tineri reţinuţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII