13 iunie. Zi cu ghinion pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj: o maşină de pompieri a luat foc în mijlocul străzii, pe Calea Bucureşti, la trei metri de semafoarele din faţa fabricii Pan Group din Craiova.
Ora 11.00. Un fum negru, vizibil din zona Universităţii, se ridica de la sol. Alarmat de mirosul pe care-l simţea venind de undeva din spatele cabinei, şoferul unei autospeciale pentru stins incendii a oprit maşina chiar la semaforul din faţa fabricii de pâine Pan Group, încercând să găsească sursa fumului. În câteva secunde, focul a izbucnit făcând ţăndări parbrizul şi geamurile laterale. Reuşind să ia stingătorul, Gabriel Prufu, conducătorul proaspăt reparatei autospeciale, a sperat să stingă sau măcar să potolească incendiul, până la sosirea colegilor, anunţaţi prin telefon. Poliţia Rutieră a ajuns la puţin timp, oprind circulaţia şi izolând zona, de teama unei explozii. În aproximativ zece minute, a ajuns şi prima autospecială, pompierii stingând destul de repede flăcările.
Cauza: un scurtcircuit
Întrebaţi despre incident, reprezentanţii ISU au declarat iniţial că autospeciala se afla în probe, apoi s-au răzgândit şi au spus că ieşise în trafic pentru antrenament. „Din primele cercetări, pare să fi fost vorba de un scurtcircuit la sistemul electric al maşinii, cauzat de un conductor îmbătrânit. Maşina fusese la reparat chiar astăzi (ieri – n. r.) şi tocmai ieşiseră cu ea în probe când s-a întâmplat evenimentul. Autospeciala pentru stins incendii este din anul 1991. Fusese propusă pentru a fi casată şi se folosea în ultima vreme numai pentru antrenament, fiind condusă de elevii stagiari, nu pentru intervenţii. În cabină erau două persoane, una dintre ele, şoferul, având suficientă experienţă, iar cealaltă, absolvent al Şcolii de Subofiţeri din Boldeşti, se acomoda cu gabaritul autoutilitarei în trafic“, a declarat căpitan Florin Cocoşilă, purtător de cuvânt ISU Dolj. Reprezentanţii Inspectoratului au precizat că autospeciala nu a pus în pericol traficul rutier.
Curioşi, dar impasibili
Când s-a produs incidentul, pe margini se strânseseră destui trecători, unii să comenteze, alţii să fotografieze cu telefonul mobil. Dintre conducătorii auto care au oprit, doar doi şi-au folosit extinctoarele din dotare pentru a ajuta la stingerea focului. „Dacă am fi sărit măcar zece şoferi cu stingătoare, cu siguranţă am fi reuşit să micşorăm pagubele, dar nu s-a mai oferit nimeni. Era mai uşor să stea pe margine şi să facă glume pe seama pompierilor“, a afirmat unul dintre cei doi şoferi, care a dorit să rămână anonim.