4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Potop în Moldova

Situaţie disperată şi imagini de coşmar în Suceava, unde precipitaţiile căzute toată noaptea au acoperit aproape tot judeţul. Digul de apărare al municipiului Suceava s-a fisurat, iar apa a intrat în mai multe gospodării, în bazarul oraşului şi pe câteva platforme industriale. Un copil de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, la intrarea în localitate.

Peste 400 de gospodării sunt inundate. Puhoaiele din ultimele două zile au izolat zeci de cătune, au rupt poduri şi podeţe şi au lăsat sute de oameni fără un acoperiş deasupra capului. Satul Ţibeni a fost izolat de comuna Satu Mare după ce râul Suceava, care trece prin zonă a ieşit din matcă. Peste 150 de locuinţe au fost izolate în urma revărsării râului. Apa a ajuns până la nivelul acoperişurilor, iar oamenii au rămas blocaţi în poduri şi în copaci şi au cerut ajutorul pompierilor. Localnicii povestesc că viitura le-a luat totul în câteva minute. Subprefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, a declarat că apa a ajuns la doi metri pe drumuri, iar peste 200 de oameni au rămas blocaţi în curţile inundate. Autorităţile au început deja operaţiunile de salvare a sinistraţilor. Mai mult decât atât, un copil s-a înecat ieri în râul Suceava, care traversează cartierul Iţcani din municipiul Suceava. Două localităţi, Dorneşti şi Frătăuţi, au fost afectate  în urma unei viituri pe acelaşi râu. Digul de protecţie al oraşului Suceava s-a fisurat ieri-dimineaţă, iar apa a ajuns în cartierul Iţcani. Alt dig de protecţie, cel din localitatea Horodnic, a cedat. Pentru că există pericolul inundării zonei, autorităţile au anunţat că vor evacua localităţile Horodnicul de Sus şi Frătăuţi. La Suceviţa şi Putna, autorităţile au evacuat deja zeci de familii. La Rădăuţi şi Voitinel mai multe case au luat foc după ce au fost lovite de trăsnete. La Tarniţa, pompierii au scos apa din iazul de decantare de teamă că un perete de steril s-ar putea prăbuşi. Podul din localitatea suceveană Marginea a cedat ieri-noapte după ce a plouat torenţial aproape două zile. Apele Suceviţei s-au umflat şi au distrus pilonul central de susţinere. Stâlpul s-a scufundat câţiva metri, iar podul s-a rupt în două. Pompierii nu mai fac faţă solicitărilor şi au cerut ajutorul colegilor de la Botoşani, care au mai trimis un echipaj al ISU dotat cu motopompe şi bărci pneumatice. În Suceava, canalizarea nu a mai făcut faţă ploii şi mai multe cartiere au fost inundate. Apele râului Suceava au ieşit din matcă şi ameninţau podul de la Iţcani, aflat chiar în oraş. Pe pod, Poliţia Rutieră a limitat circulaţia, iar accesul maşinilor de mare tonaj era interzis.

Motorină şi apă pentru sinistraţi

30 de tone de motorină şi 17.000 de litri de apă minerală vor fi trimise de MIRA pentru ajutorarea persoanelor afectate de inundaţiile din Suceava şi Iaşi, informează un comunicat al MIRA. Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) va trimite în judeţul Suceava 30 de tone de motorină şi 12.000 de litri de apă minerală, iar în judeţul Iaşi – localitatea Costeşti – 5.000 de litri de apă minerală, care vor fi distribuite cu sprijinul autorităţilor publice locale. Totodată, un elicopter -MI-8/17-al Inspectoratului de Aviaţie al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative a decolat ieri, în jurul orei 14.30 către Suceava, urmând să fie folosit pentru intervenţii în cazul inundaţiilor.
La misiune au participat, alături de echipajul elicopterului, luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, specializaţi în salvare de persoane. Potrivit comunicatului, în urma precipitaţiilor abundente din ultimele zile, lucrătorii instituţiei au intervenit, alături de autorităţile locale, în judeţele Botoşani, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ şi Suceava, pentru înlăturarea efectelor acestor fenomene meteorologice. 318 persoane au fost evacuate, iar alte 126 au fost izolate de ape.
NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS