De la începutul anului şi până pe 31 iulie, potrivit statisticilor Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Olt, s-au înregistrat 257 de accidente pe şoselele judeţului. 36 de persoane au murit, iar 49 au fost grav rănite.
La începutul lunii, un pompier a murit strivit sub maşina pe care o conducea. Aurel Baboi, de 41 de ani, subofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, mergea la părinţii săi. La un moment dat, din cauza oboselii, şoferul a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat cu maşina pe câmp. Nu a mai avut nici o şansă.
La sfârşitul lunii iulie, un bărbat de 30 de ani, din Obârşia, a sfârşit între fiarele contorsionate ale maşinii sale. Mihai Brulea, de 30 de ani, circula în viteză pe ruta Caracal-Corabia. A pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi a derapat. Autoturismul a ieşit de pe carosabil şi s-a izbit violent de un copac de pe marginea drumului. Impactul a fost atât de puternic, încât maşina s-a rupt în două. Conducătorul auto, care abia îşi cumpărase autoturismul şi care urma să se căsătorească, a murit pe loc.
Alt accident, produs la jumătatea lunii iulie, a curmat destinul unei tinere de numai 19 ani. Mioara Lucica Dobre căuta, împreună cu iubitul său şi alţi trei prieteni, un bar unde să îşi petrecasă seara.
La Pleşoiu, şoferul băut, Marian Achim, angajat ca jandarm, a intrat cu viteză într-o curbă şi a pierdut controlul volanului. Maşina a părăsit partea carosabilă şi s-a izbit violent de un stâlp de curent electric din beton, care a căzut. Tânăra a murit pe loc, ceilalţi ocupanţi ai maşinii fiind răniţi.
„Puncte negre“ pe şoselele judeţului
Viteza excesivă, oboseala şi alcoolul sunt considerate de poliţişti cauzele cele mai frecvente ale accidentelor din ultima vreme. „E greu să lupţi cu inconştienţa unor şoferi. Se întâmplă atâtea accidente, mor zeci de oameni, alte sute sunt răniţi, însă participanţii la trafic nu înţeleg, de multe ori, că trebuie să conducă prudent“, a spus şeful SPR.
Îngrijoraţi de numărul mare de victime ale accidentelor, poliţiştii rutieri încearcă să găsească în permamenţă metode noi de prevenire. De curând, au identificat şi locurile în care se petrec adesea accidente. Le-au denumit „puncte negre“ şi au mobilizat acolo, în zilele şi orele de vârf, echipaje care veghează la siguranţa traficului. „Vom merge mai mult pe aplicarea sancţiunilor, de aceea în fiecare zi poliţiştii rutieri efectuează acţiuni tematice, cum ar fi alcoolul, viteza, portul centurii de siguranţă. Am constatat însă că elementul determinant pe drumurile publice rămâne omul, de aceea fac apel la toţi participanţii la trafic să ţină seama de deviza «Conduci prudent, salvezi vieţi!»“, a mai spus comisarul Roşu.
Numărul accidentelor, în creştere
Din statisticile Poliţiei Rutiere rezultă că numărul accidentelor produse de la începutul anului şi până acum este în creştere, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Avem cu 12 accidente mai mult anul acesta, până acum, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La această creştere a contribuit însă şi numărul mai mare de autovechicule şi de conducători auto“, a afirmat şeful SPR. Judeţul Olt se află pe locul 17 pe ţară în ceea ce priveşte numărul accidentelor.