35.1 C
Craiova
luni, 1 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalTransferuri penale

Transferuri penale

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus ieri trimiterea în judecată a opt nume mari din fotbalul românesc, în dosarul transferurilor de fotbalişti, fapte care au produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste zece milioane de dolari în detrimentul a patru cluburi de fotbal.

 

Primul pe lista acuzaţilor în dosarul transferurilor de fotbalişti este Gheorghe Copos, fost preşedinte şi patron al Clubului de fotbal Rapid Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune şi evaziune fiscală. Urmează Mihai Stoica, fost director al Clubului de fotbal Oţelul Galaţi, Jean Pădureanu, preşedinte al Clubului de fotbal Gloria Bistriţa, şi Gheorghe (Gică) Popescu, fost angajat al firmei Becali Sport, acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani prin intermediul unor firme off-shore. Gheorghe (Gigi) Neţoiu, fost acţionar la Clubul de fotbal „Dinamo“, a fost şi el pus sub acuzare pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Aceleaşi acuzaţii, la care se adaugă asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni, au mai fost reţinute în sarcina lui Cristi Borcea, preşedinte executiv al Clubului de fotbal Dinamo, şi a fraţilor Ioan şi Victor Becali, în calitate de impresari.

 

Transferurile

 

Rechizitoriul procurorilor se referă la 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către formaţii din străinătate, în perioada 1999-2005.

În ordine cronologică, jucătorii ale căror transferuri au fost vizate de procurori sunt următorii:

– Cristian Dulca, transferat în ianuarie 1999 de la Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers;

– Iulian Arhire, de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers din Coreea de Sud, în martie 1999;

– Cosmin Contra, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves în Spania, în iunie 1999;

– Ionel Ganea, de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart, în iulie 1999;

– Paul Codrea, de la Dinamo Bucureşti la Genoa Cricket and Spa din Italia, în ianuarie 2001;

– Florin Cernat, transferat de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, în februarie 2001;

– Bogdan Mara, plecat în iulie 2001 de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves din Spania;

– Nicolae Mitea, transfer realizat în august 2003, de la Dinamo Bucureşti la Ajax Amsterdam din Olanda ;

– Lucian Sânmărtean, plecat în august 2003 de la Gloria Bistriţa la clubul grec Panathinaikos Atena;

– Florin Bratu, transferat în septembrie 2003 de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul din Turcia;

– Dan Alexa, plecat în iunie 2004 de la Dinamo Bucureşti la clubul Guoan Beijing din Republica Populară Chineză;

– Adrian Mihalcea, jucător transferat în iulie 2005 de la Dinamo Bucureşti la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

 

Acuzaţiile

 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Gheorghe Copos, în calitate de preşedinte al clubului Rapid Bucureşti, în
cursul lunii ianuarie 1999, în cazul transferului lui Cristian Dulca, a ascuns contractul real, în valoare de 600.000 de dolari, prezentând în schimb unul fals, având ca valoare a transferului suma de 120.000 de dolari. În septembrie 2003, Copos a înregistrat în contabilitate suma de 100.000 de dolari drept valoare a transferului lui Florin Bratu, contractul real fiind de 2.750.000 de dolari.

În calitate de preşedinte al secţiei de fotbal de la Oţelul Galaţi, Mihai Stoica ar fi ascuns contractul de transfer al jucătorului Iulian Arhire, având valoarea de 700.000 de dolari, anunţând că transferul a fost de 150.000 de dolari. Tot Stoica a semnat un contract de tip memorandum prin care a acceptat vânzarea drepturilor de transfer ale lui Florin Cernat către o firmă de tip off-shore din Olanda, faptă care a condus ulterior la prejudicierea clubului Dinamo Bucureşti.

În cazul transferurilor efectuate de clubul Dinamo Bucureşti în perioada 1999-2005, Cristi Borcea, Ioan şi Victor Becali ar fi diminuat sumele de transfer ale fotbaliştilor Paul Codrea, Cosmin Contra, Florin Cernat, Bogdan Mara, Nicolae Mitea, Dan Alexa şi Dumitru Mihalcea, bani care
s-ar fi cuvenit clubului Dinamo. Diferenţa însuşită a fost virată unor firme de tip SRL din Olanda (Phoenix BV, Intermark International, ambele din Rotterdam, Van Duisboden BV, Pyralis din Amsterdam), care erau deţinute de un avocat olandez. Acesta, după ce-şi reţinea un comision de 2% din fiecare sumă de transfer sustrasă, vira banii în conturile firmelor Tierney Int. Ltd., Star Advisors SA şi Star Ventures SA, toate cu sediul în Insulele Virgine Britanice, cunoscut paradis fiscal al firmelor off-shore. Ulterior, aceleaşi sume de bani erau trimise la diverse bănci din Europa (Gibraltar, Luxemburg, Elveţia), iar de aici, din contul personal al lui Ioan Becali, au fost transferate în conturile din România ale lui Victor Becali. Acesta din urmă a efectuat retrageri în numerar din respectivele conturi în cuantum de 4,5 milioane de euro.

Conform probatoriului procurorilor, între Gheorghe Copos, Cristi Borcea, Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu, Gică Popescu şi Gigi Neţoiu au avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind viraţi reciproc, în conturile personale, fără justificare (împrumuturi fictive, „transferuri bancare incidentale“ – concept inexistent în activitatea bancară).

DNA a mai stabilit că, în calitate de preşedinte al clubului Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, la solicitarea inculpaţilor Ioan Becali şi Victor Becali, a acceptat vânzarea drepturilor de transfer ale jucătorilor Ionel Ganea şi Lucian Sânmărtean în favoarea firmelor olandeze de tip SRL Phoenix şi Intermark. În acest mod, transferul lui Ganea, în valoare totală de 2.000.000 de dolari, a fost diminuat la 600.000 de dolari – sumă înregistrată în contabilitatea clubului bistriţean, iar transferul de 600.000 de dolari al lui Sânmărtean a fost înregistrat în fals ca fiind de 300.000 de dolari, Pădureanu primind în contul personal suma de 105.000 de dolari de la firma Intermark.

În transferarea lui Sânmărtean a fost implicat şi Gică Popescu (la acea vreme angajat al firmei Becali Sport). El ar fi virat banii plătiţi de clubul Panathinaikos Atena în contul firmei Intermark din Olanda. Tot el, alături de Gheorghe Copos şi Ioan Becali, a contribuit la falsificarea sumei de transfer în cazul lui Florin Bratu, încasând aproximativ 1.600.000 de dolari din valoarea totală de 2.750.000 de dolari a transferului, sub formă de împrumut şi în numele firmei Becali Sport, menţionează un comunicat al DNA.

La rândul său, Gigi Neţoiu, semnatar al transferului lui Dan Alexa în anul 2004, a solicitat clubului chinez Beijing Guoan virarea sumei de 403.000 de euro, din valoarea totală a transferului de 730.000 de euro, în contul firmei olandeze de tip SRL Pyralis. Prin această manevră financiară, Neţoiu împreună cu Borcea şi Ioan Becali ar fi prejudiciat clubul Dinamo, în contul căruia au ajuns doar 327.000 de euro.

Prejudiciu

Potrivit DNA, prejudiciul total creat de cei opt inculpaţi este de 4.113.648 de lei în dauna statului român (1.485.071,5 dolari, calculat la cursul mediu de schimb pe perioada 1999 – 2005), de 598.667 de dolari în dauna Federaţiei Române de Fotbal şi de 10.969.690 de dolari în dauna cluburilor de fotbal Dinamo, Rapid, Oţelul şi Gloria.

Judecare

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dată fiind calitatea de senator a lui Gheorghe Copos. În vederea recuperării prejudiciului, s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor şi conturilor inculpaţilor şi părţilor responsabile civilmente – cluburile Dinamo Bucureşti, Gloria Bistriţa, Rapid Bucureşti şi Oţelul Galaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII