6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDecapitări la penitenciar

Decapitări la penitenciar


Ancheta declanşată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor la Craiova a scos la iveală faptul că deţinutul Serghei Gorbunov nu a ajuns pe stradă chiar accidental, din cauza erorilor procedurale, ci mai degrabă intenţionat. În aceste condiţii, directorul Penitenciarului Craiova, fostul director, alţi doi angajaţi şi medicul închisorii care şi-a pus parafa pe raportul de expertiză s-au ales cu plângeri penale din partea ANP, trei dintre ei fiind şi eliberaţi din funcţii.

 

După ce Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat luni, prin vocea preşedintelui Virgil Andreieşcă, faptul că la Tribunalul Dolj şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj au fost găsite nereguli grave în ceea ce priveşte judecarea cererilor de întrerupere a pedepsei formulate de Serghei Gorbunov, ieri a venit rândul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) să anunţe primele rezultate ale anchetei.

Conform reprezentanţilor ANP, la Penitenciarul Craiova au fost descoperite mai multe nereguli în ceea ce priveşte gestionarea cazului Gorbunov. Mai mult decât atât, anchetatorii din cadrul ANP au suspiciuni că în acest caz nu a fost vorba de neglijenţă, ci de acţiuni intenţionate ale unor lucrători ai penitenciarului.

Primele concluzii ale ANP au fost suficiente pentru ca şeful instituţiei, Ioan Băla, să anunţe ieri demisia directorului Penitenciarului Craiova, Constantin Bălă, şi demiterea şefului Biroului de Evidenţă, Radu Şchiopu, şi a agentului-şef adjunct Marilena Cone. De asemenea, el a precizat că au fost depuse plângeri penale la Parchet pe numele celor trei, dar şi ale doctorului Leontin Braşoveanu şi fostului director al Penitenciarului Craiova, Constantin Cergă, care a ocupat funcţia până în mai 2008.

ANP şi-a motivat decizia luării acestor măsuri pentru că „sunt suspiciuni că în acest caz nu a fost o chestiune de neglijenţă, ci s-a acţionat intenţionat“, după cum a precizat Johanna Camelia Popescu, ofiţer de presă în cadrul ANP.

 

Nereguli descoperite

 

Reprezentanţii ANP au precizat că, în urma anchetei preliminare, nu s-a putut stabili pe baza documentelor de ce medicul Leontin Braşoveanu a făcut parte din comisia de medici care şi-au pus parafa pe raportul de expertiză medico-legală întocmit în cazul deţinutului Serghei Gorbunov. S-a mai stabilit că doctorul s-a pensionat, după care a fost angajat al Penitenciarului Craiova în baza unui contract civil. „Nu există nici un document prin care să se motiveze de ce medicul Braşoveanu a făcut parte din acea comisie“, a mai spus Johanna Camelia Popescu.

Se pare că medicul avea dreptul, în baza acelui contract, să efectueze consultaţii clinice, ecografii generale, tratamente curative, interpretări EKG şi interpretări analize de laborator. Braşoveanu a continuat să lucreze ca medic de penitenciar, după ce s-a pensionat, în baza contractului nr. N44331, încheiat pe 31 decembrie 2007, semnat de procurorul Constantin Cergă, directorul Penitenciarului Craiova din acea vreme.

Reprezentanţii ANP au adăugat că documente pe baza cărora se putea stabili ce s-a întâmplat în acest caz au fost solicitate Penitenciarului Craiova încă de sâmbătă, însă acestea nu au fost trimise, Administraţia fiind indusă în eroare.

Altă problemă descoperită a fost aceea că penitenciarul a anunţat abia la sfârşitul lunii octombrie, că Gorbunov nu s-a mai întors deşi, între timp, Tribunalul Dolj solicitase să se comunice dacă deţinutul s-a întors în închisoare.

Magistraţii care judecau cea de-a doua cerere de întrerupere a executării pedepsei formulată de Gorbunov au trimis, pe 13 octombrie 2008, o adresă în care au solicitat Penitenciarului Craiova să comunice dacă basarabeanul s-a întors în închisoare. ANP a stabilit că Penitenciarul Craiova nu a răspuns adresei Tribunalului Dolj şi a anunţat instituţiile abilitate că deţinutul nu s-a mai întors abia două săptămâni mai târziu, deşi acest lucru trebuia făcut pe 16 august.

 

Legături dubioase

 

Directorul ANP, Ioan Băla, a mai precizat că, în urma anchetei, s-a descoperit că Serghei Gorbunov l-a avut ca avocat, la un moment dat, pe Bogdan Cone, fiul agentului-şef Marilena Cone. „Din primele verificări a reieşit faptul că fiul lucrătoarei din penitenciar l-a reprezentat ca avocat pe deţinutul Gorbunov. Aceste aspecte vor face obiectul verificărilor ulterioare, care se vor desfăşura la Penitenciarul Craiova“, au mai spus reprezentanţii ANP.

Bogdan Cone a negat faptul că l-ar fi reprezentat pe Gorbunov şi a precizat că doar a colaborat un timp cu firma de avocatură a lui Claudiu Prunaru, avocatul lui Gorbunov. „Sunt fiul Marilenei Cone, dar nu l-am reprezentat pe Gorbunov. Doar am colaborat cu firma de avocatură a domnului Prunaru de la Braşov“, a precizat avocatul. La rândul său, Claudiu Prunaru a susţinut că a colaborat cu colegul său de breaslă timp de o lună. „Bogdan Cone nu l-a reprezentat pe Gorbunov. A fost o încercare de colaborare, care a durat cam o lună“, a explicat Prunaru.

Altă coincidenţă care face însă obiectul verificărilor declanşate de CSM la Tribunalul Dolj şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj este aceea că, potrivit reprezentanţilor Tribunalului Dolj, Marius Vlădoianu – care nu a declarat recurs împotriva hotărârii instanţei de a admite cererea de întrerupere a executării pedepsei a lui Gorbunov – a fost procurorul de şedinţă la ultimele trei termene ale procesului în care sunt judecaţi Adrian Berceanu şi Samir Sprânceană. În acelaşi proces, Adrian Berceanu este reprezentat de avocatul Claudiu Prunaru.

18 deţinuţi, liberi pe străzi

 

ANP a comunicat ieri lista tuturor celor 130 de deţinuţi la nivel naţional care au cerut întreruperea executării pedepsei pe motive medicale şi sociale şi nu s-au mai întors în penitenciare după expirarea termenelor. Cei mai mulţi sunt de la Penitenciarul Craiova – 18. Al doilea loc este ocupat de Penitenciarul Jilava, cu 11 deţinuţi daţi în urmărire, apoi Penitenciarul Galaţi, cu zece condamnaţi care nu au revenit în închisoare după ce au beneficiat de întreruperea pedepsei.

Deţinuţi care nu s-au mai întors la Penitenciar

 

• Marian Andrei – 5 ani de închisoare pentru tâlhărie. A plecat din Penitenciarul Craiova pe 9.06.2000. Nu se ştiu motivele.

• Aurelian Pădureanu – 9 ani pentru tâlhărie. A plecat pe 13.08.2000. Nu se ştiu motivele.

• Constantin Fălcoi – 3 ani pentru loviri. Eliberat pe 25.07.2005 din motive medicale.

• Adriana Lăcătuş – 4 ani pentru furt. Eliberată pe 27.02.2006 din motive medicale.

• Somna Miclescu – 3,2 ani pentru furt. A ieşit pe 24.05.2004. Nu se cunosc motivele.

• Vivi Paceana – 3 ani pentru furt. Eliberată pe 19.06.2006 din motive medicale.

• Maria Nistor – 4 ani de închisoare pentru furt. Eliberată pe 19.03.2007 din motive sociale.

• Ioan Ştefănescu – 9 ani de închisoare pentru tentativă de omor. Eliberat pe 9.02.2007 din motive medicale.

• Laurenţiu Verdeş – 5,2 ani de închisoare pentru înşelăciune. Eliberat pe 29.03.2007 din motive medicale.

• Jenica Sali – 4 ani pentru furt. Eliberată pe 18.09.2007, posibil din motive medicale.

• Lucian Boicea – 8 ani pentru tentativă de omor. Eliberat pe 30.11.1999. Nu se cunosc motivele.

• Mirela Durac – 1 an pentru furt. Eliberată pe 4.09.2006, pe motive sociale.

• Mariana Drăgan – 1,6 ani pentu furt. A părăsit penitenciarul pe 5.07.2002. Nu se cunosc motivele.

• Marian Bonea – 5,6 ani pentru tâlhărie. A fost eliberat pe 13.09.1997. Nu se cunoaşte motivul.

• Dalia Stoica – 3,6 ani pentru furt. A fost eliberată pe 28.11.2007. Nu se cunoaşte motivul.

• Teodora Nistor – 3,6 ani pentru furt. A părăsit penitenciarul pe 28.02.2008. Nu se cunoaşte motivul.

• Alexandru Bozgan – 8,6 ani pentru furt. A plecat din penitenciar pe 8.11.2005. Nu se cunoaşte motivul.

• Magdalena Migdan – 1,8 ani pentru furt. A fost eliberată pe 28.02.2006. Nu se cunoaşte motivul.

• Serghei Gorbunov – 15 ani pentru tentativă de omor. Eliberat pe 5.05.2008 din motive medicale. A fost prins vineri la Braşov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII