15.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞefii Parchetului, raşchetaţi

Şefii Parchetului, raşchetaţi

Secţia pentru Procurori din cadrul CSM a decis ieri revocarea din funcţiile de conducere a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a adjunctului acestuia şi a procurorului-şef al Secţiei judiciare, după scandalul iscat de amânarea executării pedepsei deţinutului Serghei Gorbunov. Judecătorii de la Tribunalul Dolj au scăpat de demitere până săptămâna viitoare.

Încă de ieri-dimineaţă, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a chemat la Bucureşti conducerile Tribunalului Dolj şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, dar şi pe cea a Tribunalului Braşov, pentru a discuta modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale ale acestora în cazul Gorbunov.
Magistraţii au fost convocaţi la CSM după ce, miercuri, ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că dosarul Gorbunov este un caz de eludare a aplicării legii, el afirmând că aşteaptă să fie luate măsuri de către CSM în ceea ce îi priveşte pe magistraţii de la Craiova.
Reamintim că CSM a declanşat verificările la Tribunalul Dolj şi la Parchetul de pe lângă această instanţă după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, Serghei Gorbunov a fost reţinut ca principal suspect al atacului armat de la o casă de schimb valutar din Braşov, soldat cu doi morţi şi o persoană rănită. S-a constatat că Serghei Gorbunov, de 29 de ani, condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav, a fost eliberat din Penitenciarul Craiova în baza unei cereri de întrerupere a executării pedepsei pentru că suferea de o afecţiune la ochi. Luni, preşedintele CSM a anunţat că, în urma verificărilor preliminare în acest caz, s-au constatat probleme foarte grave de practică neunitară la Secţia penală a Tribunalului Dolj, precum şi la Parchetul Tribunalului Dolj.

Au „picat“ trei capete

După două ore şi jumătare de audieri, membrii Secţiei de procurori a CSM au decis ieri, cu majoritate de voturi, revocarea din funcţiile de conducere a prim-procurorului Parchetului Tribunalului Dolj, Gheorghe Stoian, a adjunctului acestuia, Tena Moraru, dar şi a procurorului-şef al Secţiei judiciare a Parchetului Dolj, Ioana Sandu. „Hotărârea adoptată a fost cea de revocare din funcţiile de conducere a prim-procurorului, prim-procurorului adjunct şi a procurorului-şef al Secţiei judiciare, aceasta fiind comunicată în şedinţă publică de Secţia pentru procurori“, a declarat magistratul Cecilia Morariu, purtătoarea de cuvânt a CSM.
Conform reprezentanţilor CSM, Secţia pentru Procurori a invocat articolul 51, alineatul 2, litera b, din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit căreia aceste măsuri se iau în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale.
Reprezentanţii CSM au mai precizat că decizia se pune imediat în executare, ea putând fi contestată în 15 zile de la comunicare, în plenul Consiliului.

Urmează judecătorii

Secţia pentru Judecători din Cadrul CSM discuta încă ieri, în jurul orei 16.00, în şedinţă nepublică, raportul privind îndeplinirea atribuţiilor manageriale a conducerii Tribunalului Dolj în cazul Gorbunov. Din partea Tribunalului Dolj au fost convocaţi la CSM preşedintele Constantin Diaconu, vicepreşedintele Daniela Carmen Mititelu şi preşedintele Secţiei penale, Aurora Lăutaru. Tribunalul Dolj a fost instanţa care a decis, în şedinţa publică din 5 mai 2008, prezidată de judecătoarea Maria Nicola, eliberarea pe motive medicale a lui Gorbunov. În această şedinţă, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj – a fost reprezentat prin procurorul Marius Vlădoianu, care nu a atacat cu recurs hotărârea tribunalului. Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a declarat, la terminarea şedinţei,  a pentru că discuţiile în privinţa magistraţilor de la Tribunalul Dolj vor continua pe 11 februarie pentru că se impune audierea mai multor persoane în ceea ce priveşte activitatea Tribunalului Dolj în cazul Gorbunov. Cu toate acestea, Secţia pentru judecători a CSM a decis ieri revocarea din funcţie a preşedintelui Tribunalului Braşov, Aurelia Munteanu, şi a preşedintelui Secţiei penale, Dan Iulian Năstase.

Se caută procurori

Reprezentanţii CSM au comunicat că, în perioada imediat următoare, vor fi făcute propuneri pentru delegarea a trei procurori pe funcţiile rămase vacante din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Următorul pas va fi scoaterea la concurs a posturilor de prim-procuror  şi prim-procuror adjunct, procurorul-şef al Secţiei Judiciare fiind numit de CSM în urma unui interviu, la propunerea prim-procurorului. Virgil Andreieş a mai spus că Secţia pentru judecători a decis ieri controale tematice la toate instanţele cu privire la întreruperea şi amânarea executării unor pedepse, precum şi verificări la toate compartimentele de executări penale de la instanţe.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII