8.4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCercetat în libertate

Cercetat în libertate

Fiul de poliţist, Ionuţ Dinu,  a fost „consemnat“ de procuror în Craiova pentru următoarele 30 de zile, însă nu pentru că ar fi cercetat pentru ucidere din culpă, ci doar pentru „efectuarea fără drept de operaţiuni cu arme şi muniţii“.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au anunţat vineri primele concluzii la care s-a ajuns în urma declaraţiilor date procurorului în cazul incidentului petrecut joi în locuinţa agentului de poliţie Nelu Dinu, când fiul acestuia a împuşcat-o în cap pe Alexandra Iancu. Anchetatorii au stabilit, pe baza declaraţiilor, că Ionuţ Dinu, la solicitarea tatălui său, agentul Dinu Nelu, a luat arma dintr-o cameră de la etajul locuinţei, unde era păstrată alături cu alte două arme, urmând să o ducă la parter. În timp ce trecea pe hol, chiar în faţa camerei în care se aflau Alexandra Iancu şi sora sa lui Ionuţ, acesta „a descărcat accidental arma, proiectilul lovind-o în zona parietal dreapta pe Iancu Ioana Alexandra, în vârstă de 19 ani“, după cum se arată în comunicatul Parchetului.
Anchetatorii doljeni au precizat că, până vineri dimineaţă, când Alexandra a decedat, declaraţiile indicau că a fost vorba de vătămare corporală din culpă, pentru că tânărul nu ar fi tras intenţionat sau s-ar fi jucat cu arma care s-at fi descărcat. După ce Alexandra a murit, procurorii au explicat că va fi schimbată încadrarea juridică în acest caz, Ionuţ Dinu urmând să fie cercetat pentru ucidere din culpă, dar şi pentru efectuarea fără drept de operaţiuni cu arme sau muniţii.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, procuror Magda Bădescu, numai după constatările tehnice de specialitate se poate stabili exact ce s-a întâmplat.

„Putea să o nimerească pe fiică-mea“

Tatăl lui Ionuţ, agentul Nelu Dinu, a povestit vineri dimineaţă, pentru Gazeta de Sud, cum s-a întâmplat nenorocirea. „Ce mi-o fi venit şi mie să duc puşca la reparat tocmai atunci? L-am sunat acasă pe băiat ca să ia puşca de unde o aveam, împreună cu celelalte, într-o cameră de la etaj, să coboare cu ea şi să mi-o aducă afară. Urma să trec eu să o iau şi să o duc la armurier, pentru că avea nişte probleme – n-o mai folosisem de câţiva ani. După ce am vorbit cu fiul meu, l-am sunat pe armurier să-i zic că-i aduc puşca, dar el mi-a spus că nu poate să se ocupe de ea în acea zi, pentru că e plecat din localitate. Atunci, l-am sunat din nou pe băiat. Voiam să-i zic să nu mai scoată puşca, dar el nu mi-a mai răspuns la telefon. M-am mirat atunci. Nu ştiam că se întâmplase nenorocirea“, a relatat poliţistul.
În acea dimineaţă, Nelu Dinu era la serviciu. Făcea parte dintr-o patrulă mixtă de siguranţă publică, în a cărei componenţă mai intra alt agent de la Secţia 1 Poliţie şi un subofiţer de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, având misiunea de a patrula pe raza secţiei. La un moment dat, a primit un telefon, a urcat val-vârtej în maşina de serviciu, vizibil afectat, şi, fără să spună un cuvânt colegilor de patrulă din maşină, a demarat către casă. Când a ajuns în faţa casei, acolo se aflau deja ambulanţa şi colegii din poliţie. A intrat în casă şi a văzut ce s-a întâmplat. Fiul lui i-a povestit că a fost o întâmplare nefericită. „Luase arma din cameră şi mergea cu ea pe hol, să coboare la parter. Şi-a luat papucii şi s-a împiedicat chiar în momentul în care trecea prin dreptul uşii deschise a camerei în care fiica mea stătea pe pat cu colega ei de bancă. A căzut şi arma s-a descărcat. Mă gândesc cu groază că glonţul putea să o nimerească pe fiică-mea“, îşi aminteşte agentul Dinu.
Poliţistul s-a prezentat vineri dimineaţă, împreună cu fiul său, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, pentru a da declaraţii în faţa procurorului cu privire la cele întâmplate joi. Ionuţ Dinu, vădit afectat de situaţia în care se află, era foarte tăcut. Tatăl lui a apucat să spună însă, la intrarea în sediul Parchetului: „Sper din tot sufletul ca fata să se facă bine!“. Din păcate, dorinţa nu i s-a împlinit…
După mai bine de şase ore, Nelu Dinu şi fiul lui, Ionuţ, au ieşit de la audieri. Poliţistul a declarat la plecarea din sediul Parchetului: „A fost o greşeală regretabilă. Încercăm acum să fim aproape de familie şi o să regret toată viaţa că n-am avut mai multă grijă de armă!“.

Proprietarul armei, sancţionat cu o amendă

Reprezentanţii IPJ Dolj au explicat că, în urma verificărilor efectuate de specialiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice (BAEST) Dolj, s-a stabilit că agentul Nelu Dinu nu a respectat condiţiile de deţinere, păstrare şi asigurare a armei, fapt care a permis accesul unei persoane neautorizate la arma cu care a fost împuşcată tânăra. Pentru acest motiv, Dinu a fost sancţionat vineri cu o amendă contravenţională în valoare de 5.000 de lei pentru neîndeplinirea obligaţiei de păstrare a armelor, conform art. 133, alin. 1, lit. d din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor. De asemenea, în cazul poliţistului s-a dispus şi pedeapsa complementară a suspendării dreptului de a deţine arme pe o perioadă de şase luni. Poliţiştii din cadrul IPJ Dolj au explicat că sancţiunea din urmă se aplică numai pentru cele trei arme de agrement deţinute de Dinu – una de tir, cu care a fost împuşcată tânăra, şi două de vânătoare (una cu glonţ şi alta cu alice) ,i nu şi pentru pistolul de serviciu, care are alt regim, nefiind „deţinut“ de agent. Cele trei arme au fost ridicate de ofiţerii BAEST Dolj încă de joi, acestea urmând să fie expertizate.  
Specialiştii din cadrul BAEST Dolj trebuie să stabilească, în primul rând, dacă glonţul se afla în arma de tir de mai multă vreme, aşa cum a declarat Nelu Dinu în faţa procurorilor sau a fost introdus de curând. De asemenea, în urma expertizelor traseologice şi medico-legale trebuie să se stabilească traiectoria glonţului, mai exact dacă probele susţin declaraţia dată de Ionuţ Dinu în faţa anchetatorilor.  

Ionuţ Dinu, obligat să nu părăsească localitatea

La încheierea audierilor de vineri, procurorul care anchetează cazul a dispus prin ordonanţă, faţă de Ionuţ Dinu, obligaţia de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile, după cum a precizat magistrat Magda Bădescu, purtătoarea de cuvânt a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Procurorul a dispus această măsură în cadrul dosarului penal în care Ionuţ este cercetat oficial nu pentru ucidere din culpă, ci deocamdată doar pentru „efectuarea fără drept de operaţiuni cu arme şi muniţii“.
Potrivit unor surse judiciare, faptul că procurorul nu a reţinut printre capetele de acuzare şi uciderea din culpă ar însemna că anchetatorii nu sunt încă siguri dacă fapta a fost produsă din neglijenţă (culpă) ori a fost vorba chiar de o intenţie indirectă. Potrivit art. 19 Cod Penal, fapta este săvârşită cu intenţie indirectă atunci când autorul „prevede rezultatul faptei sale şi, deşi nu-l urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lui“. Altfel spus, poate fi luată în calcul şi ipoteza că Ionuţ s-ar fi jucat cu arma şi, deşi nu urmărea s-o ucidă pe Alexandra, accepta posibilitatea ca arma să se descarce şi glonţul s-o nimerească pe fată. Dacă, în urma probatoriului, se va reţine săvârşirea faptei cu intenţie indirectă, atunci acuzaţia va fi de omor, nu de ucidere din culpă, iar tânărul ar putea ajunge la închisoare pentru o perioadă între 10 şi 20 de ani.

Agent de pază

Potrivit informaţiilor oficiale publicate pe internet de Ministerul Educaţiei, Dinu N. Cristian Ionuţ a absolvit în 2007 Grupul Şcolar Agricol Cârcea, susţinând bacalaureatul în 2008, la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, pe care l-a promovat cu media generală 6,91, obţinând nota minimă (5,00) la disciplina „Anatomia şi fiziologia animalelor domestice“ şi nota maximă (10,00) la „Educaţie fizică“. În cursul anului 2008 a lucrat câteva luni ca agent de pază la firma Swat Force, care asigură securitatea în supermarketul real,- din Craiova.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

108 COMENTARII