25 de candidaţi la titularizare din judeţul Olt au fost eliminaţi din examen pentru că aveau diplome de licenţă eliberate de Universitatea „Spiru Haret“ (USH). În Dolj, 166 de aspiranţi la o catedră, absolvenţi ai facultăţilor private, au susţinut examenul.
25 de persoane nu au mai putut susţine examenul de titularizare în Olt din cauză că diplomele lor de licenţă erau eliberate de USH la forma de învăţământ la distanţă. Potrivit inspectorului general al Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Olt, Marius Bălaşa, au fost şi cazuri în care pe diplomă nu era specificată forma de învăţământ pe care candidaţii la titularizare o absolviseră. „Au fost eliminaţi din examen doar cei care au terminat filiera ID şi cei care nu au avut specificată pe diplomă forma de învăţământ. Le-am explicat celor care au fost prezenţi. Ministerul a spus clar: nu au acreditare, nu sunt primiţi", a declarat acesta.
„Să depună contestaţii“
Cei care au absolvit formele de învăţământ neacreditate ale USH sunt prinşi la mijloc în conflictul pe care aceasta îl are cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Ei se găsesc acum în situaţia în care diplomele lor de licenţă nu mai au nici o valoare, după ce ani buni au plătit sume importante pentru a ajunge să le obţină.
George Nicolau, purtător de cuvânt al USH, spune că eliminarea din examenul de titularizare a celor 25 de absolvenţi ai instituţiei de învăţământ pe care o reprezintă este un abuz din partea inspectoratului şcolar şi a Ministerului Educaţiei: „Absolvenţii noştri trebuie să depună contestaţii la inspectorate şi să le trimită şi la noi. Este o măsură abuzivă. Noi le vom trimite mai departe ministerului". Cei care au fost eliminaţi din examen spun că nu ştiu ce vor face în continuare, având în vedere faptul că au urmat o facultate a USH, neştiind că este neacreditată. „Când am adus adeverinţă, mi s-a spus că nu mai e bună. N-am idee ce o să fac în continuare", a spus Alexandru P., care are o diplomă de licenţă în psihologie de la USH.
„Vina este a universităţii, care i-a indus în eroare“
Ministrul educaţiei, Ecate-rina Andronescu, a declarat, prin telefon, că absolvenţii USH care au fost eliminaţi din examenul de titularizare nu mai pot depune contestaţii din cauză că forma de învăţământ pe care au absolvit-o este ilegală. „N-au cum să depună contestaţii pentru că legea spune clar că trebuie să fie absolvenţi ai unei forme legale de învăţământ. În mod normal, când cineva se înscrie la o formă de învăţământ trebuie să se asigure că aceasta este legală", a spus ea.
Andronescu a adăugat că ministerul încearcă să-i ajute pe cei care au absolvit la formele de învăţământ neacreditate ale USH: „Căutăm soluţii, dar nu suntem noi vinovaţi, ci universitatea, care i-a indus în eroare minţindu-i. Nu vreau ca ei să fie cei care suferă".
ISJ Olt recunoaşte că unii dintre absolvenţii USH care au fost eliminaţi de la examenul de titularizare au fost suplinitori în alţi ani, atunci nefiind important ce diplomă de licenţă au. „Este posibil ca unii dintre aceştia să fi fost suplinitori în anul şcolar care a trecut", a declarat Cristian Miu, inspector responsabil cu personalul la ISJ Olt.
„Funcţionăm legal“
Reprezentanţii Universităţii „Spiru Haret" din Craiova au precizat că tot scandalul din ultimele zile în care numele instituţiei de învăţământ pe care o conduc nu este decât o formă de „discreditare a învăţământului particular din România". „Învăţământul universitar de stat din ţara noastră este în faliment. Tocmai de aceea tot acest scandal urmăreşte să ne discrediteze pe toţi cei care desfăşurăm activitate în universităţile particulare. Avem cele mai mici taxe din ţară, aproape la jumătate faţă de cele de la facultăţile de stat. Funcţionăm legal, toate specializările şi domeniile care se studiază în Universitatea «Spiru Haret» sunt acreditate sau în curs de acreditare, deţinem autorizaţii provizorii de funcţionare, conform legii. Am obţinut chiar şi hotărâre judecătorească împotriva guvernului şi Ministerului Educaţiei prin care am câştigat procesul, dovedind încă o dată că funcţionăm legal", a precizat Gheorghe Bică, decanul Universităţii „Spiru Haret", filiala Craiova.
Cinci candidaţi, surprinşi când copiau
1.638 de candidaţi au mai fost prezenţi la examenul de titularizare în Olt, fără cei 25. Potrivit inspectorului general adjunct al ISJ Olt, Felicia Man, au existat cinci cazuri în care candidaţii au fost eliminaţi pentru că au fost surprinşi în timp ce încercau să copieze. Evenimentele au fost semnalate la centrele de examen de la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu" – un eliminat la religie, Şcoala „Ştefan Protopopescu" – un eliminat la învăţători, Colegiul Naţional „Ion Minulescu" – un eliminat la muzică şi unul la învăţători, Colegiul Tehnic Metalurgic – un eliminat la învăţători. Aceştia vor putea să se înscrie la examenul de suplinire din luna august sau la cel de titularizare care va fi organizat anul viitor.
În Dolj nu au fost probleme
Reprezentanţii Inspectora-tului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj au menţionat că în judeţ nu au existat probleme, toţi candidaţii înscrişi fiind absolvenţi ai specializărilor acreditate din învăţământul privat sau de stat.
Din cei 2.567 de candidaţi care ar fi trebuit să se prezinte la examenul scris de titularizare au venit doar 2.091, dintre care 166 sunt absolvenţi ai facultăţilor private. „Dintre aceştia, 129 s-au înscris la examenul de titularizare pentru învăţători sau educatori. Deşi provin din facultăţi private, au susţinut examenul de licenţă la facultăţi de stat. Patru dintre candidaţii care au dat examenul scris de titularizare au fost eliminaţi, deoarece au încercat să schimbe între ei ciornele. Din învăţământul privat am mai avut şase candidaţi în centrul de examen de la Colegiul Tehnic «Ion Mincu» şi alţi 31 care au dat examenul scris la Grupul Şcolar Energetic", a precizat Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct al ISJ Dolj.
Reprezentanţii instituţiei vor verifica toate dosarele candidaţilor înscrişi la titularizare pentru a elimina eventualii absolvenţi ai universităţilor private ale căror specializări nu sunt acreditate.