2.8 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalBombardaţi de soare

Bombardaţi de soare

Indicele de radiaţie ultravioletă în condiţii de cer senin era miercuri, în Craiova, de 7,0 pe o scală de la 0 la 11. Aceasta are două componente: o scară numerică şi una cromatică. De la 0 la 3, nivelul de radiaţii ultraviolete este minim, nuanţat cu verde, între 3 şi 6 este moderat (galben), de la 6 la 8 radiaţiile au un indice mare (portocaliu). De la 8 la 10, indicele radiaţiilor este deja foarte mare, nuanţat într-o culoare de alertă, roşu, iar de la 10 la 11+ este extrem (violet). În prezent, Oltenia, ca de altfel întreaga ţară, cu mici excepţii, este la un nivel cuprins între 6 şi 8. Cu cât este mai mare valoarea indicelui, cu atât este mai puternic potenţialul de deteriorare a pielii şi a ochilor.
Dacă în Europa se emit de ani buni alerte de radiaţii aşa cum se fac atenţionări de inundaţii sau vijelie, în România nu prea se discută de acest pericol. Abia de o săptămână, pe baza datelor trimise de staţiile meteo locale şi a imaginilor din satelit, pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, pe lângă prog-noza meteo, indicele de confort termic şi umiditatea solului, este prezentat şi cel de radiaţii ultraviolete în fiecare oraş. „La staţia meteo, noi efectuăm măsurători radiometrice. Aceste valori sunt transmise la Laboratorul de Fizica Atmosferei Bucureşti din cadrul ANM. Valorile sunt stabilite în Bucureşti şi date publicităţii. Pe noi nu ne-a avertizat nimeni dacă nivelul radiaţiilor cu ultraviolete este prea mare sau dacă este necesar să facem publice pe plan local aceste valori. Ştim că de puţin timp ele sunt afişate pe site-ul ANM“, a declarat Mariana Iosif, şefa Staţiei Meteorologice Craiova.
În iulie şi august, nivelul radiaţiilor solare îl depăşeşte în România pe cel normal. Din cauza subţierii stratului de ozon, a faptului că pădurile sunt mai puţine comparativ cu anii trecuţi şi, mai ales, a poluării, razele ultraviolete au devenit periculoase. Cele mai afectate zone sunt sudul şi sud-estul ţării, unde indicele UV a atins valori peste 8, ceea ce înseamnă niveluri mari şi foarte mari. Pericole sunt şi în zonele montane înalte, neacoperite de păduri.

Radiaţii periculoase

Radiaţiile ultraviolete sunt periculoase atunci când ne expunem prea mult timp la soare şi în perioade nepotrivite, când căldura solară este foarte puternică. Indicele UV creşte odată cu temperatura şi atinge valori periculoase atunci când aceasta depăşeşte 35 de grade Celsius. „Pentru a ne proteja de ultraviolete, când nivelul este prea mare, este indicat să nu ne expunem la soare, mai ales între orele 11.00 – 16.00, să bem multă apă şi să ne acoperim capul. Din cauza acestor radiaţii de tip C există riscul îmbolnăvirii de cancer cutanat cu forma cea mai gravă, melanomul. În Dolj nu se poate vorbi de un număr foarte mare de persoane care suferă de aceste afecţiuni, cel puţin până în prezent“, a spus medicul dermatolog Ştefan Popescu, reprezentantul DSP Dolj.
Specialiştii recomandă să folosim în această perioadă loţiuni de protecţie solară. Crema cu un factor 20 asigură o protecţie ridicată, cea cu 30-40 oferă protecţie sporită, iar pentru ultraprotecţie se aplică o loţiune cu un factor 60. Se va ţine seama, de asemenea, de culoarea tenului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS