Ca să încaseze taxa de parcare de la şoferi, municipalitatea s-a gândit să-i folosească drept încasatori chiar pe poliţiştii locali, adică exact cei care ar trebui să aplice amenzile pentru neplata acestei taxe
Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Craiova, orice şofer care parchează pe domeniul public din municipiu este obligat să achite o taxă de parcare. Craiovenii plătesc 40 de lei pe an pentru parcare direct la ghişeul fiscului local, odată cu impozitul pe maşină. Celor din alte localităţi sau care au maşini înmatriculate în Bulgaria, Italia, Franţa, Germania sau în orice altă ţară li se va percepe, la alegere, o taxă de 40 de lei pe an, 15 lei pe lună sau un leu pe zi, în funcţie de perioada cât rămân în Craiova. La achitarea taxei de parcare, şoferii ar trebui să primească o vinietă, pe care s-o lipească pe parbriz. Poliţia locală ar urma să verifice parcările, iar cei care n-au vinieta afişată vor fi sancţionaţi cu o amendă între 100 şi 500 de lei. Bună, rea, hotărârea legislativului local nu poate fi aplicabilă, ridicând încă multe probleme la care autorităţile n-au găsit rezolvare.
Cu chitanţa în parbriz
Miile de craioveni care şi-au plătit până acum taxa de parcare pe anul 2011 au avut surpriza să constate că nu au primit şi vinieta pe care s-o lipească pe parbriz, aşa cum promiseseră autorităţile. Deocamdată, vinieta e doar în fază de… licitaţie! În lipsa lor, viceprimarul Mărinică Dincă le sugerează şoferilor să-şi pună în geamul maşinii… chitanţa de la fisc. „Licitaţia pentru vinietele de parcare este în curs de desfăşurare, iar undeva în jurul datei de 15-20 martie ar trebui să aflăm câştigătorul. Însă nu este nici o problemă. Şoferii pot să-şi pună în parbriz chitanţa de la Administraţia Financiară, ca să dovedească faptul că şi-au plătit taxa de parcare“, a declarat Mărinică Dincă.
„N-au ce să-mi facă“
Cine nu are dovada în geam nu trebuie să se teamă prea tare. Nu se va alege cu maşina ridicată, ne asigură viceprimarul, ci doar va fi sancţionat cu amendă de către poliţiştii locali. Pentru maşinile înmatriculate în România e simplu, însă ce te faci cu maşinile înmatriculate în străinătate?
„Eu plătesc oricum o taxă de parcare în Bulgaria. Dacă vor să plătesc în România, să micşoreze taxele ca să pot să-mi înmatriculez maşina aici“, a spus Alexandru P., deţinător de „bulgăroaică“.
„Oricum, n-au ce să-mi facă, pentru că, dacă vor să-mi dea o amendă, trebuie să se intereseze în Bulgaria a cui e maşina şi să-l amendeze pe ăla“, susţine Andrei M., şoferul unei maşini înmatriculate tot la sud de Dunăre.
Panouri prin parcări
Chiar dacă ar dori să plătească taxa de parcare, şoferii maşinilor înmatriculate în afara Craiovei va trebui mai întâi să afle de taxă, apoi să aibă unde s-o achite.
„Pentru a li se aduce la cunoştinţă şoferilor din alte localităţi că au obligaţia să achite această taxă, se vor pune panouri informative în parcări. Vinieta ar putea să o cumpere, spre exemplu, de la chioşcurile de ziare, dar această chestiune nu e încă lămurită. Vom discuta şi cu cei de la Poliţia Locală, pentru ca în anumite zone să poată să dea chiar ei viniete“, a spus viceprimarul Dincă, gândindu-se că ar putea să încaseze taxa chiar cei împuterniciţi să aplice amenzi în astfel de situaţii.