4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Piaţa ororilor

La piaţă ca la piaţă. Găseşti tot ce vrei şi ce nu vrei, însă piaţa din cartierul craiovean Craioviţa Nouă întrece orice măsură. Dar când inspectorii de la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Dolj dorm, iar autorităţile nu îipun altceva la dispoziţie, ce să facă bietul comerciant decât să-şi expună marfa de-a valma şi uneori pe jos? Şi nu este de mirare că găseşti ceapă şi ridichi la o tonetă, iar alături ciorapi, perne şi baterii, şampon şi lame pentru bărbierit, despre care însuşi directorul SC Pieţe şi Târguri SRL, Bogdan Apostol, spune că nu au ce căuta în acest perimetru. În aceeaşi incintă, la unu-doi metri este înşirată pe rafturi improvizate sau direct pe jos încălţăminte, iar alături sacii cu hrană pentru câini şi pisici.
În clădirea alăturată, adică Bigul Nou, comerţul se desfăşoară după acelaşi tipic, marfa fiind expusă de-a valma. „În viaţa mea nu am văzut atâta mizerie şi atâta dezordine cum am văzut în câteva minute în adunătura aceea de fuste, dero, chiloţi, mezeluri, vase şi brânză din aşa-numitul magazin Big Nou“, şi-a exprimat indignarea Johannes Wieser, un român stabilit în Germania şi care a avut curiozitatea să revadă Craiova după mulţi ani.
Multe dintre spaţiile comerciale care funcţionează aici nu au o delimitare clară a spaţiului de depozitare. Cutii cu prăjituri sunt puse pe jos, pe lângă ele trec zilnic sute de persoane. În acelaşi loc sunt aşezate la nimereală cartofii, bananele şi pâinea, dar şi alte alimente. Toate sunt rânduite într-un spaţiu deschis de la parterul Bigului, unele dintre standuri fiind delimitate doar de ambalaje. Mezelurile, carnea şi brânza sunt expuse în vitrine frigorifice vechi şi murdare, iar lângă ele se comercializează fuste, chiloţi şi vase de bucătărie. Undeva, la primul etaj, al clădirii o femeie mătură, deasupra aşa-ziselor magazine cu pâine şi alimente. Şi ca tabloul să fie complet, undeva în mijlocul acestui amalgam o maşină de încărcat sifoane îşi face şi ea treaba de zor. Într-un cuvânt, aici protecţia consumatorului este zero. Însă, directorul OJPC Dolj, Gheorghe Marinescu, promite să îşi trimită inspectorii în zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII