Statul i-a făcut milionari în euro pe ungurii de la societatea de construcţii Vegyepszer International Ltd. angajată în 2007 să reabiliteze Drumul Naţional 66 (DE 79), pe tronsonul Rovinari – Bumbeşti Jiu, dar care au abandonat lucrările. Potrivit unui document ce poartă antetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), firma maghiară a încasat pentru pentru aproape nimic, respectiv pentru realizarea a numai 5,8% din lucrări, suma totală de 5.180.824,92 euro.
Practic, drumul arată mult mai rău decât în 2007, când a fost inaugurat şantierul. Pentru că au lăsat şoseaua să se degradeze, ungurii de la Vegyepszer International Ltd au fost şi răsplătiţi de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România cu peste cinci milioane de euro. Pare incredibil, dar reţeta „asfaltului invizibil“ folosit de firma din Ungaria pare să-i fi cucerit pe reprezentanţii Ministerului Transporturilor, care au fost generoşi cu cei care şi-au bătut joc de un drum ce face legătura între Oltenia şi Ardeal şi este vital pentru marii transportatori.
Asfaltări cu vorba
Într-un răspuns transmis GdS, la o adresă formulată în baza Legii nr. 544, privind liberul acces la informaţiile de interes public, conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România vorbeşte despre ce ar fi trebuit să facă firma din Ungaria şi nu exclude posibilitatea ca ungurii să fie traşi la răspundere. Se invocă în acest sens o clauză din contractul semnat cu firma Vegyepszer International Ltd, ce se referă la daunele provocate de întârzieri. Aceasta, în condiţiile în care modernizarea Drumului European 79, pe o lungime de peste 44 de kilometri, trebuia să fie încheiată în luna august a anului 2009. „Contractorul a început remobilizarea. Acesta a instalat şantierul în partea de sud a Centurii ocolitoare din Târgu Jiu. Contractorul intenţionează să instaleze în şantier o staţie de betoane şi un laborator. Contractorul a mobilizat o staţie de mixturi asfaltice în proporţie de 50%, luându-şi angajamentul că restul echipamentelor vor fi prezente pe şantier în cel mai scurt timp şi că staţia de mixturi asfaltice va fi operaţională până la sfârşitul lunii mai 2011“, se menţionează în adresa trimisă GdS şi semnată de Daniela Drăghia, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.