0.1 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalReţeaua lui Grăsuţu

Reţeaua lui Grăsuţu

http:http://www.youtube.com/watch?v=8JXBCkCMcU0

Opt tineri care făceau parte din reţeaua coordonată de Gabriel Munteanu, zis Grăsuţu, au fost arestaţi în noaptea de joi spre vineri de Tribunalul Dolj, alţi 16 inculpaţi fiind propuşi vineri pentru arestare de procurorii DIICOT Gorj

Nu mai puţin de 50 de persoane au fost reţinute, în baza unor ordonanţe emise de procurorii DIICOT din Craiova, Târgu Jiu şi Bucureşti, în urma anihilării grupărilor infracţionale de pe teritoriul României care se ocupau cu fraudele informatice pe site-urile de comerţ electronic, a anunţat vineri şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa. În urma celor 117 percheziţii efectuate joi pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Târgu Jiu, Timişoara, Râmnicu Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, procurorii şi poliţiştii au ridicat 85 de calculatoare, sute de suporturi de date, 350 de carduri bancare, autoturisme, arme de foc, dar şi sume importante de bani.

Infractorii se dădeau drept militari americani

În cadrul unei conferinţe de presă organizate vineri la Bucureşti, la care au luat parte ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, reprezentanţi ai conducerii IGPR şi ai DIICOT, anchetatorii au descris modalitatea în care peste 1.000 de americani din toate statele SUA au căzut victime reţelelor româneşti.
Se pare că totul a început în 2009, când pe teritoriul SUA au apărut plângeri de la persoane care au găsit pe site-uri de licitaţii precum ebay şi Craiglist produse la preţuri foarte bune. Când au vrut să le cumpere, li s-a cerut să trimită un avans, iar unii au căzut în plasă şi au trimis chiar şi mii de dolari pentru produse care, aveau ei să afle mai târziu, nici măcar nu existau. Avansul era ridicat în SUA de complici, care trimiteau apoi în ţara noastră banii expediaţi de cei păcăliţi, utilizând servicii precum Western Union şi Money Gram. 
Un rol-cheie în această reţea îl aveau licitatorii. Ascunzându-se în spatele unor identităţi false, ei nu doar că făceau oferte deosebit de tentante, dar, uneori, pentru a fi mai convingători, se dădeau drept militari americani care îşi vând din bunuri, pregătindu-se să plece la luptă în Afganistan.  „Pe această cale, ne-au luat nu doar banii, ci şi senzaţia de siguranţă“, a spus ambasadorul Gitenstein pentru Mediafax, subliniind că acest tip de comerţ prin internet este deosebit de important pentru americani.
Anchetatorii apreciază că prejudiciul total depăşeşte suma de 20 de milioane de dolari. Banii erau împărţiţi de infractori astfel: 20% din ce a trimis clientul naiv îşi oprea cel care ridica în SUA acea sumă, cam 10-20% îşi lua cel care retrăgea banii din România, în timp ce licitatorii din spatele ofertelor false rămâneau cu grosul încasărilor – 60-70% din bani.
Sumele obţinute pe această cale nu erau investite decât rareori. Infractorii preferau să cheltuiască banii la fel de uşor cum îi câştigau.
Majoritatea celor puşi sub acuzare au între 20 şi 30 de ani şi cel mult studii medii.

Opt arestaţi în Dolj

În judeţul Dolj, procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT au adus joi la audieri 20 de persoane. Faţă de şase persoane s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara. Alte opt persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă. Cei opt sunt: Gabriel Munteanu, zis Grăsuţu, de 25 de ani, Ştefan-Dan Bărbulescu, de 24 de ani, Ioan Alexandru Zaharia, de 23 de ani, Constantin Sulcea, de 25 de ani, Răzvan-Daniel Bancău, de 25 de ani, George Totoianu, de 22 de ani, Daniel-Ionuţ Florea, de 23 de ani, toţi din Craiova, şi Marius Cosmin Budulan, de 22 de ani, din Mârşani (fratele lui Ionuţ Budulan, arestat luna trecută, în SUA, în acelaşi dosar).
În noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 2.00, procurorii DIICOT au cerut Tribunalului Dolj arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor opt. Procesul a început vineri dimineaţă, aproape de ora 4.00, iar cu zece minute înainte de ora 6.00 instanţa s-a pronunţat, dispunând arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor opt.
Faţă de alte trei persoane – negăsite la domiciliu în momentul descinderilor – s-a cerut arestarea preventivă în lipsă, instanţa urmând să se pronunţe luni în cazul lor.
Din ancheta procurorilor a rezultat că Gabriel Munteanu, zis Grăsuţu, era coordonatorul local al reţelei. El racolase mai mulţi craioveni, pe care îi folosea pe post de „săgeţi“, punându-i să-şi deschidă conturi la diverse bănci, apoi le introducea datele conturilor în reţeaua Pay Pal, pentru a li se vira astfel banii obţinuţi fraudulos. După ce încheia tranzacţiile pe internet, tot el anunţa „săgeţile“ să retragă sumele de bani. Prin această metodă, Munteanu, fraţii Budulan, Silviu Florinel Leoveanu, Silviu Cătălin Malea, Daniel Florea şi Răzvan Daniel Bancău transferau în România sumele de bani obţinute în urma fraudelor săvârşite, pe numele lor sau ale altor persoane care primeau un procent din suma ridicată. Astfel, în perioada 2006-2011, Răzvan Daniel Bancău şi Răzvan Daniel Florea au primit 208.168 de dolari, respectiv 154.194 de dolari.
Informaţiile primite de procurori indicau faptul că Grăsuţu, împreună cu George Totoianu şi alţi complici neidentificaţi, acţionau pe teritoriul Suediei şi Germaniei, inclusiv în domeniul fraudelor cu carduri bancare.

Bani mucegăiţi, uitaţi prin portbagaj

16 persoane din mai multe judeţe au fost prezentate vineri după-amiază la Tribunalul Gorj cu propunere de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică, constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave. Potrivit şefului Biroului de Combatere a Crimei Organizate din cadrul IPJ Gorj, Dumitru Manolea, după audierile maraton de joi, 16 persoane au ajuns în arestul IPJ. Au fost reţinute şase persoane din judeţul Gorj, două din Bucureşti, două din Vâlcea, una din Timiş, una din Olt, trei din Caraş-Severin şi una din Argeş. Toţi cei reţinuţi au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Pentru cele mai grave acuzaţii, pedeapsa prevăzută de lege este de până la 15 ani de închisoare.
În urma descinderilor efectuate joi, în locaţii din judeţele Gorj, Caraş-Severin şi Vâlcea, sub coordonarea procurorilor DIICOT Gorj, poliţiştii au confiscat obiecte de lux şi zeci de mii de euro, mii de dolari şi mii de lei. În portbagajul maşinii unui medic stomatolog din judeţul Caraş-Severin au fost găsiţi bani mucegăiţi, de care proprietarul maşini uitase, iar în casa unuia dintre cei reţinuţi poliţiştii au găsit chiar şi un pistol. Anchetatorii au mai confiscat şi, ceasuri de lux, şi calculatoare care vor fi supuse unei expertize tehnice.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

57 COMENTARII