5.6 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalBlestemul pământului

Blestemul pământului

Război încrâncenat pe o suprafaţă de teren aflată la ieşirea din Craiova, pe drumul european 70. Finanţatorul fostei echipe Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, a blocat activitatea firmei Eurogenetic din Bănie parcând mai multe maşini lângă o staţie GPL – Skid. Mititelu susţine că terenul pe care este amplasat Skidul este al lui, iar patronul firmei Eurogenetic, Cosmin Creţan, spune că Mititelu a comis un abuz, deoarece el a cumpărat terenul acum cinci ani. 

Anul 2006. Cosmin Creţan, patronul firmei Eurogenetic, cumpără aproape 800 de metri pătraţi de teren cu deschidere la şosea, pe drumul european 70. Nici nu a apucat bine să se dezmeticească după tranzacţie, că Mititelu i-a şi trântit un proces în care dădea în judecată pe toată lumea: pe cel care i-a vândut terenul lui Creţan, Marin Oprea, pe primărie prin primar, pentru emiterea unor dispoziţii pe baza cărora Oprea a fost pus în posesie. În anul 2006, Mititelu şi soţia sa au dat în judecată, mai întâi, persoanele care au primit retrocedări în natură în zona Bălţii Craioviţa. Cei doi solicitau anularea dispoziţiilor primarului, a contractelor de vânzare-cumpărare şi să se constate dreptul lor de proprietate pe respectivele suprafeţe de teren de pe Calea Severinului. Familia Mititelu a încercat să convingă instanţa că dreptul lor de proprietate derivă din faptul că ei sunt cumpărători ai drepturilor succesorale ale lui Constantin Negoescu, caz despre care Gazeta de Sud a scris pe îndelete la vremea respectivă. Fostul finanţator a adus ca dovadă celebra sentinţă din 2005 a Tribunalului Dolj prin care judecătorul Gigi Trăistaru l-a făcut stăpân peste averea boierului Negoescu cu nu mai puţin de 52 de hectare de teren.

Mititelu, tras de urechi

Pe parcursul procesului, soţii Mititelu i-au chemat în judecată şi pe cumpărători, care s-au apărat aducând în faţa instanţei extrasele de carte funciară şi alte documente ajutătoare. Familia s-a zbătut degeaba, deoarece Judecătoria Craiova a dat câştig de cauză pârâţilor. Magistraţii au spus că Mititelu a invocat un articol care nu mai era valabil, deoarece fusese declarat neconstituţional şi că faptul că ei sunt proprietari nu înseamnă că actele celorlalţi sunt lovite de nulitate. Judecătorii l-au tras de urechi pe Mititelu şi i-au sugerat să formuleze o acţiune în revendicare. Sentinţa, emisă în iulie 2007, a rămas definitivă şi irevocabilă.

Au încercat legea cu degetul

Între timp, soţii Mititelu au meşterit un artificiu. Au transferat terenurile de la Balta Craioviţei pe numele clubului de fotbal SC Fotbal Club „U“ Craiova SA şi i-au dat din nou în judecată pe primar, vânzători şi cumpărători. Când au văzut acţiunea, judecătorii de la Judecătoria Craiova au respins cauza spunând că nu pot judeca de două ori acelaşi lucru şi că este valabil principiul autorităţii de lucru judecat, deoarece clubul de fotbal cerea aceleaşi lucruri, de la aceleaşi persoane ca şi persoana fizică Adrian Mititelu. Clubul a făcut recurs, dar nu l-a timbrat şi a fost respins, iar Curtea de Apel Craiova a consfinţit sentinţa: recursul a fost declarat nul şi a obligat clubul să plătească şi cheltuieli de judecată. Toate acestea se întâmplau în octombrie 2009. În timpul procesului, Cosmin Creţan, cumpărătorul celor aproape 800 de metri pătraţi, a obţinut autorizaţie de construire a staţiei GPL şi s-a apucat de lucru.

Sechestru pe GPL

Surpriza a venit acum câteva zile, mai precis, pe 28 octombrie, când pe terenul pe care îl cumpărase s-a trezit cu mai multe autoturisme aparţinând clubului de fotbal sau ziarului patronat de Adrian Mititelu. Şoferii le-au adus intenţionat, ca să-i blocheze activitatea, şi acolo le-au lăsat. „Una dintre ele este cea pe care o conduce omul lui de la clubul de fotbal, Sorin Joavină, un BMW X5 cu număr de Argeş. Nu se poate să atenteze la proprietatea personală şi, mai grav, să le parcheze lângă staţia GPL, care trebuie îngrijită şi supravegheată. Am făcut plângere penală la poliţie, iar dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătorie. Din câte am înţeles, Sorin Joavină a fost citat şi a declarat că el a adus maşinile acolo“, a spus Cosmin Creţan. În replică, Adrian Mititelu spune că terenul este al lui. „Uitaţi-vă că voi aţi scris, în Gazeta de Sud, cum am luat eu terenurile de acolo acum câţiva ani. Am o hotărâre de la Tribunal din 2004, am terenurile intabulate. El are nişte dispoziţii de primar din 2006. Chiar dacă este vorba despre suprapunere de terenuri şi de intabularea de două ori a aceluiaşi teren, documentul meu de proprietate este mai vechi decât al lui“, a spus Mititelu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII