Doi craioveni şi un orădean vor fi judecaţi în stare de arest preventiv după ce au prejudiciat bugetul de stat cu circa 180.000 de lei
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus în această săptămână trimiterea în judecată a trei persoane, acuzate de evaziune fiscală, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu, respectiv favorizarea infractorului şi a persoanei juridice SC FMV OIL SRL pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Cei trei inculpaţi – Florin Mitră, de 44 de ani, Nicolae Sorin Radu Ciurea, de 42 de ani, ambii din Craiova, şi Tudor Vladimir Vâlceanu, de 43 de ani, din Oradea – vor fi judecaţi în stare de arest preventiv.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, din probatoriul procurorilor a rezultat: „În perioada aprilie – decembrie 2009, în calitate de administrator al SC FMV OIL SRL, inculpatul Mitră Florin nu a înregistrat în evidenţele contabile livrările de mărfuri către mai multe societăţi comerciale, fiind ajutat în activitatea infracţională de inculpatul Vâlceanu Tudor Vladimir și de inculpatul Radu Ciurea Sorin Nicolae – contabilul societăţii, care a încercat să îngreuneze şi să zădărnicească urmărirea penală prin ascunderea documentelor contabile“.
Prinşi cu ajutorul SRI
Timp de aproape şase luni, poliţiştii doljeni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor încercaseră să dea de urma celor trei, pentru a-i aduce la audieri. I-au căutat la domicilii, dar şi la locuinţele lor neoficiale, dar nici unul dintre ei nu era de găsit. În urma unei strânse colaborări cu SRI Dolj, anchetatorii au reuşit până la urmă să-i localizeze şi să-i reţină.
Pe 30 mai, poliţiştii au efectuat trei percheziţii simultane, atât la Radu, în Craiova, cât şi la locuinţa lui Mitră din Eforie Sud, şi la Vâlceanu, în Tunari-Ilfov. Cu această ocazie au fost identificate şi ridicate documente şi ştampile aparţinând unui număr de aproximativ 20 de societăţi comerciale folosite de cei doi în comiterea faptelor ilegale, urmând ca cercetările să fie extinse cu privire la întreaga activitate infracţională a celor în cauză. Prin firmele respective se tranzacţionau motorină, păcură, bitum, asfalt şi alte produse, majoritatea procurate din Grecia, Spania, Ungaria. În plus, acasă la Vâlceanu s-a găsit şi suma de 36.000 de lei, care a fost indisponibilizată de anchetatori, în vederea recuperării prejudiciului.
În aceeaşi zi, cei trei au fost prezentaţi în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj, care au dispus arestarea preventivă a inculpaţilor. Arestul preventiv a fost menţinut de instanţă odată cu trimiterea lor în judecată.
Prejudiciul produs bugetului de stat de Mitră, Radu şi Vâlceanu prin faptele menţionate a fost stabilit de procurori la suma de 175.173 de lei, reprezentând TVA, şi impozit pe profit în valoare de 5.882 de lei.
Antecedente
Vâlceanu are antecedente penale pentru infracţiuni de aceeaşi natură, iar Mitră a mai fost trimis în judecată, în 2009, tot de procurorii Parchetului Curţii de Apel Craiova, sub acuzaţia de evaziune fiscală şi fals material în înscrisuri oficiale. A fost chiar condamnat de Tribunalul Dolj la doi ani de închisoare pentru aceste fapte, în prezent judecându-se recursul său la Curtea de Apel Craiova.