Dunărea a fost poluată marţi dimineaţă în judeţul Mehedinţi, pe o distanţă de aproape 20 de kilometri, între Drobeta Turnu Severin şi localitatea Hinova. Pescarii au sesizat la primele ore o pată imensă de petrol pe fluviu şi au alertat autorităţile. Cel mai probabil substanţele petroliere au ajuns în Dunăre din cauza unui vas comercial, care, profitând de ceaţa densă de marţi dimineaţă, au deversat reziduurile în apă.
Reprezentaţii Apele Române spun că acesta este un obicei vechi al celor care tranzitează Dunărea în acest sector şi care profită de întuneric ori de intemperii, aruncând reziduurile în Dunăre. Tot din cauza ceţii, cei de la Apele Române şi Protecţia Mediului Mehedinţi nu au putut interveni cu materiale absorbante, pata de petrol fiind departe de mal.
„Am ieşit la pescuit cu un prieten şi, la un moment dat, am simţit miros de motorină. Era ceaţă groasă, nu prea se vedea, dar, când ne-am apropiat de apă, am văzut aşa nişte pete de culoare neagră. Atunci ne-am dat seama că este petrol, păcurină, şi am sunat la 112. Cred că navele care tot trec pe aici ori au avut scurgeri, ori intenţionat au dat drumul la motorină“, a spus un pescar.
Când ceaţa s-a mai ridicat, în zonă au intervenit mai multe echipaje de la Apele Române şi Protecţia Mediului, care au acţionat pentru îndepărtarea poluării. Echipele de la Mediu au acţionat toată ziua pentru a ţine sub control petele de petrol, în timp ce probe din apa Dunării au fost prelevate pentru a fi verificate la laboratoarele Apelor Române, aceasta fiind metoda prin care se stabileşte cât de toxică este apa pentru peşti şi păsări.
„În jurul orei 8.00, am fost anunţaţi despre o posibilă poluare pe Dunăre, însă, din cauza ceţii foarte groase, nu am putut interveni imediat. Am aşteptat până la 9.30, când am trimis în zona indicată o barcă pneumatică SGA, când s-a ajuns la concluzia că este vorba despre o poluare cu petrol. Poluarea a început în Portul Drobeta Turnu Severin şi s-a extins cu repeziciune până în localitatea Hinova, adică pe o lungime de 18-20 de kilometri. Cel mai probabil este vorba despre apă de santină, adică resturi de petrol şi motorină, pe care, de obicei, navele le eliberează intenţionat în Dunăre, ca să îşi cureţe rezervoarele. Credem că s-a profitat de ceaţă pentru ca nimeni să nu observe imediat poluarea. Am acţionat cu material absorbat pe zona unde am identificat pete de petrol şi vom rămâne în alertă pe parcursul întregii zile“, a declarat Adrian Drăghici, director Apele Române Mehedinţi.
Garda de Mediu împreună cu autorităţile portuare încearcă să identifice nava care a aruncat reziduurile de petrol în fluviul.
„Am fost anunţaţi prin 112 că la kilometrul 918, în dreptul localităţii Hinova, au fost observate pete de petrol pe Dunăre. Împreună cu colegii de la Apele Române ne-am deplasat în zonă şi încercăm să identificăm toate petele de poluare, dar vom încerca şi să identificăm nava care a vărsat în Dunăre apa de santină“, a declarat Cătălin Tutilescu director Garda de Mediu Mehedinţi.
Cel mai probabil nava care a poluat Dunărea nu va fi depistată, mai ales dacă este vorba despre un vas sub pavilion străin, convenţiile internaţionale nepermiţând efectuarea controalelor pe navele sub pavilion străin decât în cazuri de infracţiuni.
Poluare pe Dunăre
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei