Dacă aţi crezut cumva că, reprimându-vă furia şi adoptând mereu o atitudine zen, veţi trăi mai mult, v-aţi înşelat amarnic. Secretul pentru o sănătate de fier constă tocmai în a înfrunta viaţa cu un pic mai multă răutate.
Studii recente au demonstrat că unele obiceiuri proaste, cum ar fi înjuratul, muzica rock ascultată la maximum sau evitarea treburilor casnice ne pot ajuta să ne simţim mai bine şi să rămânem câţiva ani în plus printre cei vii. Pornind de la această nouă găselniţă a oamenilor de ştiinţă, tabloidul britanic Daily Mail ne propune un mic ghid cu comportamentele urâte, care însă sunt benefice pentru sănătate. În primul rând, undă verde pentru urlete şi crizele de nervi. Din câte se pare, o criză mică de nervi din când în când este utilă pentru presiune şi reduce secreţia de cortizol, cunoscut ca fiind hormonul stresului. Cel puţin aceasta este părerea specialiştilor de la Carnegie Mellon University din Pittsburg, Statele Unite. Altfel spus, mai bine spuneţi lucrurilor pe nume decât să evitaţi orice confruntare şi să ţineţi totul în dumneavoastră, cu riscul ca la un moment dat să „explodaţi“.
Pasiuni benefice
Ca să nu mai vorbim de atât de criticata pasiune pentru jocurile video. Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Miami, jocurile video nu trebuie considerate un simplu aliat al obezităţii juvenile. Mai degrabă, ele ar fi utile pentru a-i ajuta pe copii să se menţină în formă. Din câte se pare, ritmul cardiac al jucătorilor cu vârste fragede se accelerează, respiraţia este mai rapidă, în acest fel consumându-se mai multă energie. Altfel spus, deşi nu se poate spune că în acest fel copiii fac sport în sensul adevărat al cuvântului, astfel de jocuri sunt mai bune decât statul în faţa televizorului. Lista obiceiurilor proaste, benefice însă pentru sănătate, continuă cu limbajul colorat şi „condimentat“ cu înjurături, care ne ajută să rezistăm mai bine la durere, după cum afirmă specialiştii de la Keele University. Veşti bune şi pentru fanii siestei diurne. Specialiştii de la University of British Columbia (Canada) au demonstrat că un pui de somn la prânz, chiar dacă „este consumat“ în timpul programului de lucru, este benefic pentru sănătate, mai ales că la trezire, creierul este mai odihnit şi poate da mai mult randament. În cazul în care nu vă daţi în vânt după detergenţi şi alte produse de curăţat, aveţi noroc. Cercetătorii de la Bristol University din Marea Britanie au ajuns la concluzia că numărul tot mai mare de alergii şi maladii autoimune este pus pe seama igienei exagerate. Altfel spus, pasiunea pentru detergenţi şi suprafeţe lustruite, tipică pentru societatea modernă, este nocivă pentru sănătate.
„Dă muzica mai tare!“
Undă verde pentru muzica la maximum. Din câte se pare, ascultatul muzicii la volum ridicat şi participarea la concerte live, unde sunetul este la maximum, sunt benefice pentru minte. Potrivit unui studiu al specialiştilor de la Manchester University, în acest fel este stimulată o parte a urechii interne care răspunde la ritmuri, fapt ce provoacă plăcere la nivel cerebral şi ne face să simţim foarte bine, însă doar dacă sonorul este foarte ridicat. În ciuda recomandărilor pe care le auzim de la stomatologi şi nutriţionişti, băuturile acidulate au şi ele virtuţile lor. Dacă ne luăm după specialiştii de la Glasgow Caledonian University, două doze de suc acidulat pe zi îmbunătăţesc memoria cu 20 la sută, un merit avându-l, probabil, şi zahărul conţinut de aceste băuturi. Persoanele active şi mereu agitate pot fi uneori obositoare pentru cei din jur, însă, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Mayo Clinic (SUA), starea lor este şi un antidot pentru kilogramele în plus. Din câte se pare, toate acele mişcări inutile pot contribui la arderea a 350 de calorii pe zi. Chiar şi pasiunea pentru jocurile de hazard, indiferent că e vorba de Bingo sau loterie, poate avea un rol benefic, însă nu pentru portofel. Din ultimele studii realizate la Yale University (SUA) rezultă că jucătorii care se dedică moderat acestei pasiuni pot fi mai fericiţi şi mai sănătoşi decât semenii lor „alergici“ la risc. Şi asta pentru că jocurile favorizează socializarea şi stimularea cerebrală, cu condiţia însă să nu devină dependenţi şi să îşi risipească toate economiile.