Pe 16 ianuarie 2002, in jurul orei 8.30, in casutele postale ale computerelor unor institutii de presa din Romania, intre care si cele ale GdS, a sosit un e-mail cu numele ARMAGEDON II. Afirmatiile continute de „raport“ fiind nesustinute de probe, noi nu le-am publicat. Altii au facut-o. Raportul reprezinta o insiruire de acuze la adresa PSD si a unor persoane considerate apropiate actualei guvernari. Expeditorul a dorit sa ramina anonim, dar din cauza neindeminarii a fost depistat de organele abilitate.
Ovidiu Cristian Iane a fost retinut de politie, iar Mugur Cristian Ciuvica este cercetat in stare de libertate. Acesta este „ambalajul“ scandalului ARMAGEDON II pe care il prezentam acum. Esenta, adica cine este in spatele afacerii, poate o vom afla vreodata.
Ovidiu Cristian Iane a recunoscut ca a transmis prin Internet raportul Armagedon ll
Ovidiu Cristian Iane, administratorul societatii Favorit Tech, a recunoscut, in fata anchetatorilor, ca el este cel care a difuzat prin Internet raportul Armagedon ll, document pe care l-a primit de la Mugur Ciuvica, a declarat simbata, intr-o conferinta de presa, procurorul Alexandru Chiciu, din cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie.
Potrivit procurorului, Ovidiu Cristian Iane il cunostea de mai mult timp pe Mugur Ciuvica, de 45 de ani, fostul sef de cabinet al lui Emil Constantinescu. „In dimineata de 16 ianuarie, ora 8.30, cind si-a deschis computerul, Iane a primit un e-mail de la Ciuvica. Acesta il ruga sa transmita mesajul atasat e-mail-ului la mai multe institutii, motivind ca nu se pricepe s-o faca singur“, a afirmat procurorul Alexandru Chiciu.
Dupa ce a receptionat mesajul, Iane si-a facut o adresa de e-mail depersonalizata, numind-o oamenidebine@com, de pe care a transmis raportul Armagedon ll catre mai multe agentii de presa, ambasade ale unor state la Bucuresti, institutii publice si persoane fizice. Raportul contine informatii „de natura sa aduca atingere sigurantei statului sau relatiilor internationale ale Romaniei“, a spus procurorul. De teama, dupa ce a transmis raportul cu informatii false, Iane a sters din computer toate datele cu privire la Armagedon ll. Raportul Armagedon ll contine acuzatii la adresa premierului si semnaleaza „averile considerabile si luxul afisat de liderii PSD de la nivel central si local, in contradictie cu nivelul de trai precar al majoritatii populatiei“, precum si „coruptia institutionalizata si presiunile in crestere, la nivel central si local, in vederea colectarii de fonduri pentru partidul de guvernamint“. In urma mediatizarii acestui document, specialistii, impreuna cu ofiteri de politie au demarat o ampla actiune pentru depistarea computerului de pe care a fost comunicat raportul.
Astfel, s-a ajuns la Iane, toate mesajele receptionate si transmise de acesta, in legatura cu raportul Armagedon ll, fiind reconstituite din memoria computerului sau. Ovidiu Cristian Iane, administratorul firmei Favorit Tech – specializata in comercializarea de calculatoare si programe PC – a recunoscut in final faptul ca este cel care a transmis raportul, indicindu-l totodata ca instigator pe Mugur Ciuvica. Parchetul Curtii Supreme de Justitie l-a arestat vineri pe Iane, sub acuzatiile de comunicare de date false, pe numele sau fiind emis un mandat pentru 30 de zile.
Totodata, fostul sef de cabinet al lui Emil Constantinescu, Mugur Ciuvica, este cercetat pentru instigare la raspindire de informatii false, procurorii emitind o ordonanta de interdictie de a parasi Capitala, de catre acesta. Iane mai este acuzat si de detinerea de programe soft fara licenta. Vineri seara, Mugur Ciuvica si sotia sa au fost audiati dupa ce la domiciliul lor s-a efectuat o perchezitie.
Cei doi au fost audiati la Parchet, sotia lui Mugur Ciuvica plecind dupa ce a dat declaratia. De profesie medic, Mugur Ciuvica a fost seful de cabinet al presedintelui Emil Constantinescu, in perioada 1996-2000.
Ministerul de Interne explica modul de depistare a lui Ovidiu Cristian Iane
Avind in vedere existenta unor sesizari din oficiu referitoare la incalcarea prevederilor legale in materia dreptului de autor, la data de 17.01.2002, politia a efectuat controale la firmele in care este implicat Iane Ovidiu Cristian domiciliat in Bucuresti, constatindu-se urmatoarele: Valorificarea de programe fara consimtamintul proprietarului, incalcind, in acest mod, prevederile art. 142 lit. b din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Cu ocazia vizualizarii bazei de date a calculatorului personal, detinut la resedinta celui in cauza, a fost identificat si continutul asa-numitului „Raport Armagedon II“, receptionat pe adresa „[email protected]“.
Referitor la acest ultim aspect, Iane Ovidiu Cristian a declarat ca la data de 16 ianuarie 2002, in jurul orei 8.30, s-a conectat la reteaua Internet si a remarcat existenta mesajului „Armagedon II“, care i-a fost transmis de catre Mugur Cristian Ciuvica, de 45 de ani, din Bucuresti, cunostinta mai veche a sa. Mugur Cristian Ciuvica i-a solicitat sa transmita mesajul la mai multe adrese din tara si din strainatate, motivind ca nu se pricepe la asemenea operatiuni. Pentru a realizat acest demers, a creat un cont numit „[email protected]“, prin care a expediat mesajul, fara sa apara contul sau de personalizare. Dupa transmiterea mesajului, a sters continutul initiat, pentru pastrarea anonimatului, fiindu-i teama de eventualele consecinte ale gestului sau. De asemenea, in memoria calculatorului a fost identificata lista completa cu adresele de e-mail ale institutiilor si publicatiilor la care s-a trimis raportul sus-mentionat.
Fata de cel in cauza s-a inceput urmarirea penala pentru instigare la comunicare de informatii false. In urma analizei, Parchetul a apreciat ca Iane Ovidiu Cristian a incalcat si prevederile Codului penal, art. 168 1, respectiv comunicarea de informatii false, infractiune in care urmarirea penala se efectueaza obligatoriu de catre procuror. In aceasta situatie, cauza penala a fost declinata la Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie, pentru competenta solutionare.
Precizam ca toate activitatile specifice politiei s-au desfasurat sub supravegherea procurorului de la Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie, cu respectarea deplina a legalitatii.
Agentia de Monitorizare a Presei se autodenunta la Parchet pentru ca a difuzat raportul Armagedon
Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) se autodenunta la Parchetul General recunoscind, printr-un comunicat lansat presei de directorul acestei organizatii, Mircea Toma, ca simbata a difuzat pe reteaua FreeEx raportul Armagedon II. Aceste demers s-a realizat cu acordul coordonatorilor de programe Liana Ganea si Teo Zabava, aceasta din urma difuzind efectiv e-mail-ul. „Am comis aceasta fapta pentru ca vrem sa transmitem Parchetului General ca nu acceptam sa ne lasam intimidati“, se arata in comunicat.
De asemenea, in comunicat se precizeaza ca Agentia de Monitorizare a Presei doreste ca Romania sa intre in NATO si UE „ca tara democratica“ si ca textul care contine „referiri la presupuse acte de coruptie“ nu pune in pericol „siguranta nationala, ci coruptii“. „Coruptia pune in pericol siguranta nationala; intimidarea presei favorizeaza coruptia; interventia Parchetului este, in consecinta, un act care pericliteaza siguranta nationala“, se mai spune in comunicat.
Mircea Toma a mai declarat duminica, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu este autorul raportului Armagedon, dar ca regreta ca nu a semnat el un asemenea text si ca nu are idee cine l-ar fi putut intocmi. „Oricine are dreptul sa-si exprime opinii si sa transmita informatii atit timp cit nu incalca legile tarii“, a explicat Toma. Comentind faptul ca anchetatorii au cautat la domiciliul celor perchezitionati programe de calculator piratate, Toma a afirmat ca si guvernul foloseste programe Microsoft pe care nu le-a platit, recomandind Parchetului sa se sesizeze si in aceasta chestiune.
Mugur Ciuvica, un functionar constiincios in umbra lui Emil Constantinescu
Mugur Ciuvica, fostul sef de cabinet al lui Emil Constantinescu, acuzat de instigare la comunicarea de date false, prin raportul Armagedon II, provine din PNTCD si a ramas in preajma lui Emil Constantinescu si dupa ce acesta a parasit Palatul Cotroceni.
In virsta de 45 de ani, medic pediatru de profesie, Ciuvica a fost inainte de 1996 membru al organizatiei muncitoresti a PNTCD, dupa care a facut parte din staff-ul de campanie electorala a CDR si a lui Emil Constantinescu. Mugur Ciuvica a indeplinit si functia de consilier al lui Emil Constantinescu la Fundatia Romana pentru Democratie. Victoria lui Constantinescu l-a propulsat si pe Ciuvica la Cotroceni. El a devenit seful de cabinet al presedintelui si, in 1999, a ocupat si functia de secretar general al presedintiei.
Un sef de cabinet la Cotroceni are, intre atributii, gestionarea agendei presedintelui, primirea si sortarea documentelor, evidenta tuturor documentelor pe care le semneaza seful statului, programarea audientelor. De asemenea, un sef de cabinet se ocupa si de corespondenta presedintelui, inclusiv a celei cu caracter secret. Spre deosebire de alti membri ai anturajului lui Constantinescu, numele lui Ciuvica nu a aparut in nici un scandal, el fiind mai degraba un functionar constiincios si fidel. Emil Constantinescu era foarte rar insotit in vizitele sale din tara sau strainatate de catre Ciuvica, care nu avea nici iesiri in presa
Dupa ce Constantinescu a parasit Palatul Cotroceni, in anul 2000, citiva dintre oamenii sai au ramas alaturi de el. Intre ei si Mugur Ciuvica, care ocupa, in prezent, functia de director executiv al Asociatiei pentru Educatie Cetateneasca, al carei patron spiritual este Emil Constantinescu. Ciuvica a declarat ca nu are nici o legatura cu raportul Armagedon si ca la mijloc nu este decit o disputa politica.
Guvernul sustine ca soft-ul este in regula
La nivelul Palatului Victoria, sediul Guvernului Romaniei, se foloseste software licentiat (Microsoft, OLIVETTI, Corel etc.), respectiv sisteme de operare si programe de aplicatii, care a fost achizitionat ca atare sau preinstalat pe sisteme in intervalul 1991-1999. In intervalul 1997-2000, Secretariatul General al Guvernului a fost beneficiarul unor programe de integrare de sistem, finantate de organisme internationale (PNUD/USAID/PHARE) care au inclus livrarea sau implementarea de software – Microsoft, Lotus, 3Com etc. Toate echipamentele de tehnica de calcul (statii de lucru, statii de management si servere) care au facut obiectul contractelor de achizitie publica in anii 2000-2001 au fost livrate cu software licentiat – Microsoft, Symantec etc. – preinstalat conform prevederilor exprese ale caietelor de sarcini respective. La nivelul anilor 2000-2001, Secretariatul General al Guvernului, pentru Aparatul de lucru al guvernului, a facut o serie de investitii pentru infrastructura sistemelor informatice aflate in exploatare (echipamente active de retea, statii de management si servere de aplicatii), care au inclus software – Cisco, Novell etc. – pentru functii de comunicatie, management si securitate. De asemenea, departamentele specializate ale Aparatului de lucru al guvernului au in derulare programe de testare si implementare software cu parteneri si integratori autorizati ai producatorilor – Lotus Novell, Network Associates etc. Numai la nivelul anului 2001, valoarea produselor achizitionate si a serviciilor de consultanta si integrare software, al caror beneficiar a fost aparatul de lucru al guvernului, depaseste 35.000 USD.
(Comunicat al Guvernului Romaniei)