4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCei mai mulţi doljeni cu dizabilităţi călătoresc cu trenul

Cei mai mulţi doljeni cu dizabilităţi călătoresc cu trenul

Peste 14.000 de doljeni beneficiază lunar de prestaţii sociale de peste 3,5 milioane de lei. Două persoane cu dizabilităţi au solicitat credite în valoare de 10.000 de euro pentru achiziţionarea unui autoturism pentru care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) s-a angajat să achite dobânzile. Tot pentru aceste persoane cu probleme medicale grave au fost acordate 20.400 de tichete de călătorie gratuite pentru transportul feroviar.

La sfârşitul lunii august 2014, în evidenţele DGASPC Dolj se aflau 15.017 persoane cu handicap neinstituţionalizate care beneficiază de drepturile cuvenite persoanelor cu dizabilităţi (copii şi adulţi). Cei mai mulţi doljeni încadraţi în grade de handicap au probleme fizice, mai exact 3.145 de persoane, handicap mental – 2.893, handicap somatic – 2.255, handicap vizual – 2.074.
„De câţiva ani, numărul persoanelor cu handicap se menţine în jurul aceluiaşi număr. Din păcate, lunar, sunt aproximativ 100 de persoane care ies din plată, prin deces. Avem nu de puţine ori solicitări de indemnizaţii de handicap de la oameni aflaţi în fază terminală, o parte dintre aceştia nici nu apucă să primească indemnizaţia mai mult de trei luni… 90% din aceştia ies din plată decedând, însă, în acelaşi timp, alţii intră în plată. Cea mai mare alocare financiară se îndreaptă pentru plata prestaţiilor sociale ale acestor persoane. În luna august, pentru cele 14.209 persoane cu dizabilităţi au fost alocate 3.789.731 de lei“, a precizat Nicoleta Buldur, şefa Serviciului Evidenţă şi Plată Prestaţii Sociale din cadrul DGASPC Dolj.

Transportatorii, neinteresaţi să transporte persoane cu dizabilităţi

De trei ani, în judeţul Dolj nici o firmă de transport interurban auto nu doreşte să încheie convenţii cu DGASPC pentru transportarea persoanelor cu dizabilităţi. Persoanele cu afecţiuni medicale grave încadrate în grade de handicap trebuie să suporte din propriul buzunar costul drumului până la spitale situate în localităţi departe de domiciliu.
„În fiecare an, trimitem invitaţii tuturor firmelor mari de transport auto interurban. Nu au venit nici măcar la discuţii, dar să încheie o convenţie. În prezent, asigurăm doar gratuitate pentru transportul feroviar la clasa a II-a prin cele două firme: CFR Călători şi Regio. În perioada ianuarie-august 2014, 2.400 de doljeni, persoane cu handicap şi reprezentanţii legali ai acestora, au primit 20.400 de tichete pentru transportul feroviar. În cazul în care persoana cu handicap doreşte să călătorească cu un tren de clasă superioară, diferenţa de cost o suportă din propriul buzunar“, a adăugat Nicoleta Buldur. Dreptul la transport feroviar gratuit îl au cei încadraţi în grad de handicap grav şi accentuat şi însoţitorii acestora/asistenţii personali. Dacă certificatul de încadrare în grad de handicap are valabilitate un an, gradul I, cu asistent personal, sau gradul I, cu însoţitor, pot primi 12 tichete persoanele cu dizabilităţi şi alte 12 tichete asistenţii personali (un tichet pentru fiecare lună – n.r.). Facturile pentru decontul călătoriilor persoanelor cu dizabilităţi din Dolj a ajuns deja la suma de 414.125 de lei.
„Este foarte important de menţionat faptul că legea spune clar că însoţitorul nu poate circula niciodată fără persoana cu dizabilităţi, pe când asistentul personal poate circula şi singur“, a spus şefa Serviciului Evidenţă şi Plată Prestaţii Sociale.
Tichetele se acordă pe an calendaristic, în funcţie de încadrarea în grad de handicap şi de valabilitatea certificatului. Este foarte important însă ca şi actele de identitate să fie valabile, altfel persoana cu handicap este suspendată de la plată până în momentul în care îşi reînnoieşte documentele de identitate şi pierde astfel şi tichetele de călătorie pentru acea perioadă. Tichetele de călătorie pentru transportul feroviar se acordă atât prin DGASPC Dolj, cât şi prin Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj.

DGASPC Dolj plăteşte dobânzile pentru maşinile achiziţionate de peste 350 de doljeni cu handicap

382 de persoane cu dizabilităţi sau reprezentanţii legali ai acestor persoane au preferat să solicite credite la bănci pentru achiziţionarea de autoturisme. Legea este de partea celor bun-platnici care solicită aceste împrumuturi bancare pentru cumpărarea de autoturisme. „Dobânzile aferente creditelor solicitate la bănci pentru achiziţionarea de autoturisme le plătim noi, cu condiţia ca persoanele care solicită să nu întârzie mai mult de trei luni la plata creditelor. Toate persoanele cu handicap sau reprezentanţii legali ai acestora au dreptul să acceseze două tipuri de credite, special pentru achiziţionarea de autoturisme, în limita a 10.000 de euro. Sunt persoane care adaptează aceste maşini, în special persoanele cu handicap fizic. Am avut doar două situaţii când persoanele cu dizabilităţi au accesat 10.000 de euro pentru achiziţionarea unui autoturism, ceilalţi însă au solicitat credite mai mici cumpărându-şi maşini second-hand. Condiţia esenţială însă, pentru ca noi să le plătim dobânda către bancă, este ca tot creditul solicitat să fie folosit exclusiv pentru autoturism. Trebuie să ne aducă factură pentru a ne face dovada plăţii“, a explicat Nicoleta Buldur.

Doar cu legitimaţia de handicap nu pot circula gratuit
în Craiova

Pe lângă facilităţile pentru transport interurban, persoanele cu dizabilităţi au dreptul să călătorească gratuit în oraş. Pentru acest drept însă, aceştia trebuie să solicite abonamentul de transport, distribuit de Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Craiova.
„Cu legitimaţia pe care o primesc de la noi, care este prevăzută cu fotografie şi date de identificare, doljenii cu dizabilităţi pot călători cu mijloacele de transport în comun de suprafaţă doar pe teritoriul altor oraşe ale ţării. Nu au acces la metrou. Având în vedere că, în fiecare oraş, numărul persoanelor cu dizabilităţi este foarte mare, şi costurile de transport pentru acestea sunt ridicate. Tocmai din acest motiv, pentru transportul urban, primăriile decontează Serviciilor de Asistenţă Socială abonamentele persoanelor cu handicap“, a precizat Nicoleta Buldur reprezentantul Serviciului Evidenţă şi Plată Prestaţii Sociale din cadrul DGASPC Dolj.

Exclusivitate

Interviul în exclusivitate cu Nicoleta Buldur, şefa Serviciului Evidenţă şi Plată Prestaţii Sociale din cadrul DGASPC Dolj, îl puteţi asculta, sâmbătă, 27 septembrie, începând cu ora 16.00 pe Radio Sud – pe frecvenţa 97,4 FM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS