Zeci de animale au murit în Mehedinţi de boala limbii albastre. Cea mai gravă situaţie este în comuna Prunişor, acolo unde proprietarii de oi sunt disperaţi pentru că nu îşi pot salva animalele. Oamenii cheltuiesc banii pe tratament, dar în zadar. Singura soluţie ar fi un vaccin, dar în România acesta nu există.
În Mehedinţi au fost confirmate trei focare de boala limbii albastre, în Voloiac, Streahia şi Prunişor. Dacă bovinele au scăpat cu viaţă, în cazul oilor infectate cu boala limbii albastre, situaţia devine dramatică pe zi ce trece. În comuna Prunişor, ciobanii susţin că le-au murit deja zeci de animale.
Dumitru Manole are 300 de oi. Când a văzut că animalele nu mai mănâncă, nu mai merg şi slăbesc, a început să le facă tratament împotriva bolii limbii albastre. „Se îmbolnăvesc, nu mai merg, li se umflă botul, mor. Doctorii îi chemi și nu vin. Zic că nu au ce să le facă. Am vreo 30 de animale bolnave, iar moarte vreo patru, din 300. Am investit foarte mult în ele şi nu am nici o satisfacţie. Banii se duc pe tratamente care nu dau randament. Suntem depăşiţi. Mai mor la oi și la Plopi, și la Izvorăl“, a povestit Dumitru Manole pentru GdS.
Bărbatul susţine că pentru cele 30 de animale bolnave a cheltuit aproximativ 1.500 de lei pentru tratament, dar acesta nu a dat nici un randament. În aceeaşi situaţie este și alt bărbat din Prunişor, Constantin Calagiu, care are 200 de oi.
„Am luat în jur de zece berbeci, de la Turnu Măgurele, cam cu 500 de euro unul. Am luat şi Carabaşe de Teleorman pentru că am zis să schimb rasa, din Ţurcană, să fac metis de carne. Am investit foarte mulţi bani şi acum s-au îmbolnăvit şi stau cu tratamente. Mi-au murit aproximativ 40 de oi. Mai am 120 pe câmp şi şchioapătă, se îmbolnăvesc, nu mănâncă“, a declarat bărbatul, care este dispus să vaccineze animalele care nu s-au îmbolnăvit încă, dar nu are vaccin.
Constantin Bârţă, un angajat al unei stâne din Prunişor, povesteşte şi el că proprietarului i-au murit câteva oi, iar pe cele bolnave le îngrijeşte în speranţa că se vor însănătoşi.
„Le-au adus bolnave din câmp, de la Balota, şi le tratează în fiecare zi. Mi-a spus că i-au mai murit câteva dintre ele, de boala limbii albastre. Am mai auzit la un vecin că i-au murit 20, dacă nu mai multe. Trebuie găsită o soluţie, mai ales că nu sunt tratamente speciale pentru aşa ceva“, a spus bărbatul.
În loc să îngroape animalele moarte sau să anunţe o firmă specializată în distrugerea leşurilor, proprietarii le aruncă la marginea satului, riscând astfel să transforme zona într-un focar de infecţie.
În statistici, animalele moarte sunt mult mai puţine
Chiar dacă proprietarii de oi din Prunişor susţin că le-au murit zeci de animale până acum, în statistici rata mortalităţii este mult mai mică. Medicul veterinar de la Circumscripţia din Prunişor, Dragotoiu Nicolae, spune că tratează animalele şi n-ar fi murit decât 14.
„La Circumscripţia Sanitar-Veterinară Prunişor, vă pot spune cu exactitate că, în ultimele zile, au murit 14 ovine. Zeci de animale sunt bolnave, dar ca şi mortalitate, vorbim de 14 ovine. Bovinele au fost salvate în totalitate. Este confirmată prezenţa bolii limbii albastre la noi în comună de trei săptămâni. Boala limbii albastre este o boală virală şi nu cred că tratamentul cu antibiotice pe care îl facem noi poate să salveze animalele bolnave“, a declarat medicul veterinar.
În România nu există vaccin pentru boala limbii albastre
Singura soluţie pentru salvarea animalelor sănătoase ar fi vaccinarea lor împotriva bolii limbii albastre. În România nu există însă un vaccin, iar în aceste condiţii, proprietarii nu au altceva de făcut decât să aştepte ca vremea să se răcească şi să dispară ţânţarii vinovaţi de răspândirea bolii prin muşcături.
„Odată cu răcirea vremii, ţânţarii nu mai au atâta putere de a muşca animalele şi noi credem că, într-o săptămână – două, boala va dispărea. Este un tratament simptomatic. Cel mai bine ar fi ca proprietarul să meargă la medicul veterinar să ceară să se facă dezinsecţia animalelor, deoarece prin aceasta se reduce numărul de ţânţari. Nu există vaccin la noi în ţară, nu se face vaccinare“, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare Mehedinţi, Daniel Făiniş.
Târguri închise în Mehedinţi din cauza bolii limbii albastre
Autorităţile din Mehedinți au închis şi târgurile de animale, în încercarea de a evita extinderea focarelor de boala limbii albastre. Pieţe de animale sunt la Cerneţi, Pătulele, Strehaia, Broşteni, Baia de Aramă, Vânju Mare şi Cujmir, acestea fiind închise până la eliminarea focarelor de boala limbii albastre. Specialiştii spun că aceasta este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage (ţânţari), şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoare şi are caracter sezonier. Boala limbii albastre nu este contagioasă şi nu se transmite la om.