4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Căpșunile și orfanii“, o călătorie spre o generație abandonată

„Căpșunile și orfanii“, o călătorie spre o generație abandonată

Scenă din reprezentația „Căpșunile și orfanii“
Scenă din reprezentația „Căpșunile și orfanii“

Actorii, regizorul, dramaturgul, membri ai proiectului care au adus în Cetatea Banilor reprezentația de teatru documentar „Căpșunile și orfanii“ au dezbătut problema copiilor din România, ai căror părinți au ales calea străinătății pentru un trai mai bun.

Reprezentația „Căpșu-nile și orfanii“ a avut premiera duminică, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova. Spectacolul, „o călătorie spre o generație abandonată“ s-a născut din poveștile reale ale celor de lângă noi şi se vrea a fi un semnal de alarmă, o încercare de a găsi soluții la probleme reale ale societății. „Sper ca acest proiect să fie un punct de plecare. Îmi doresc ca oamenii să manifeste un interes mai mare față de această problemă. Noi nu vorbim suficient despre acest subiect. Trebuie să fim mai atenți la ceea ce se întâmplă cu cei de lângă noi, cu acești copii pentru că sunt parte din viitorul nostru. E important ca discuțiile de la finalul reprezentației dintre actori și public să ne ajute să creionăm imaginea Europei în care noi am vrea să trăim“, a precizat Sven Hönig, actor al Teatrului de Stat Braunschweig.
Uneori „prețul“ absenței părinților este enorm și greu de vindecat. „Tot spectacolul e format din povești reale, culese de noi în timpul documentării. Prezentăm dramele a 30 de familii. În această selecție am încercat să identificăm toate probleme cu care se confruntă. Ne-au frapat nu atât sărăcia, cât imposibilitatea legării de relații, de a comunica. Dacă nu reușești să stabilești o relație cu proprii părinți, ești pierdut în propria ta viață. A fost trist să descoperim astfel de copii“, a precizat regizorul spectacolului, Julia Roesler.
Replici de genul „A plecat și am rămas amândoi, ne-am descurcat. Atunci nu a fost așa de greu. După o săptămână a fost mai greu. Și când a plecat, a plecat pentru mine. Să-mi ofere ceva mai bun“, care se regăsesc în piesă în forma în care au fost culese în urma interviurilor cu cei abandonați de familie, ascund, de fapt, drame reale, ce au fost aduse pe scenă. „Acest proiect se dezvoltă sub acoperișul Convenției Teatrale Europene, cea mai mare organizație teatrală din Europa, cu peste 40 de teatre membre. Piesa documentară este bazată pe interviuri luate aici, în Craiova, și în satele din jur. Ne-am oprit la acest subiect pentru că l-am considerat crucial, important de discutat în România și Germania, dar și în întreaga Uniune Europeană, pentru că este vorba despre respectul față de oameni și față de viitorul nostru, al tuturor. Sperăm ca lumea să ia cunoștință de aceste probleme atât de importante pentru noi toți, cei din marea familie europenă“, a precizat dramaturgul piesei, Axel Preuß.

O lecţie de învăţat

Gina Călinoiu, actriță a Naționalul craiovean, care face parte din distribuția spectacolului, a calificat experienţa drept una cu beneficii pentru societatea românească, marcată de această problemă a copiilor abandonaţi de părinţii care pleacă în străinătate în căutarea unui trai mai bun. „Este greu să activăm în noi resursele, să luăm atitudine față de propria noastră societate. Colegii noștri din Germania, de la Teatrul de Stat Braunschweig și werkgruppe 2, parte a proiectului alături de Teatrul Național «Marin Sorescu» ne-au dat o lecție. Pentru ei, căpșunele frumos ambalate pe care le găsesc în supermarketuri au un chip, chipul copiilor care stau singuri în România și care trăiesc o dramă. Este vorba de o parte a realității pe care aici pare să nu o vadă nimeni“, a precizat actrița Gina Călinoiu.
După Craiova, spectacolul „Căpșunile și orfanii“ va merge în turneu în teatre din Brașov, Sibiu şi București, pentru ca apoi să se joace și în orașe din Germania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS