4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnii craioveni încalcă noile prevederi ale Codului Rutier

Unii craioveni încalcă noile prevederi ale Codului Rutier

Deși noile modificări ale legislaţiei rutiere prevăd ca pasagerii sub 12 ani să nu ocupe locul din față al autoturismului,  pe străzile din Craiova șoferii nu se tem să le încalce
Deși noile modificări ale legislaţiei rutiere prevăd ca pasagerii sub 12 ani să nu ocupe locul din față al autoturismului,
pe străzile din Craiova șoferii nu se tem să le încalce

Noile modificări ale legislației rutiere nu prea îi sperie pe șoferii craioveni. Aceștia tot transportă copiii pe scaunul din dreapta față, iar șoferii și pasagerii nu poartă centurile de siguranță, chiar dacă acest lucru a devenit obligatoriu.

Deși Codul Rutier a fost modificat începând cu 28 septembrie, pe străzile Craiovei nimic nu pare să se fi schimbat. Părinții continuă să își transporte copiii pe scaunul din față și fără centuri de siguranță, fără să se gândească la pericolele ce îi pot pândi pe copii chiar și la o banală frână. Noile prevederi ale legislației rutiere spun că micuții care nu au împlinit trei ani pot fi transportați pe bancheta din spate a mașinii numai dacă sunt așezați în scaune speciale, iar copiii care au 12 ani, numai cu centuri de siguranță. Șoferii admit că schimbările sunt binevenite, deși sunt sceptici în privința respectării acestora.

„Copiii mei au stat până la trei ani în scaunul special“

Părinții care sunt conștienți că siguranța copiilor este prioritară cred că aceste schimbări ar fi trebuit să apară de multă vreme. „Este o idee foarte bună și trebuia să vină demult și la noi în țară. Copiii mei au stat până la trei ani în scaunul special pe bancheta din spate“, a spus Ionela Gorun. Aceasta crede că șoferii vor respecta legea mai mult de frica amenzilor, chiar dacă noile prevederi oferă mai multă siguranță pasagerilor în trafic. „În alte țări sunt amenzi foarte mari, iar șoferii respectă acest lucru. Nu cred că în România vor respecta legea, dar, probabil, dacă amenzile vor fi foarte mari, se va vedea o schimbare a atitudinii, însă noi nu suntem educați să ne transportăm copiii în scaunul special. Cred că șoferii din țara noastră se vor conforma legii mai mult din cauza amenzilor, și nu pentru a-și proteja copiii“, a mai spus Ioana Gorun, dezamăgită de gradul de educație al craiovenilor.
Noile prevederi ale Codului Rutier aduc în prim-plan creșterea gradului de siguranță al pasagerilor. Și Daniel Toader crede că noile reglementări din legislația rutieră aduc mai multă siguranță pasagerilor. „Era o treabă care trebuia făcută mai demult. Sunt reguli bune care protejează copiii, iar, dacă amenzile erau mai mari, era mult mai bine, pentru că noi așa știm să facem treaba, doar constrânși. Nu cred că toți vor respecta noile reguli, dar cred că vor fi mai mulți care își vor pune centura de siguranță și o vor pune și copiilor“, a susținut Daniel Toader, convins că noile modificări ale legislației rutiere vor fi respectate numai de frica amenzilor.

Constrânși din cauza amenzilor

Șoferii care nu se asigură că minorii poartă centuri de siguranță sau că sunt transportați în scaune pentru copii omologate pot primi o amendă de până la 450 de lei, plus trei puncte de penalizare. Aceeași sancțiune este prevăzută și pentru nerespectarea dispozițiilor privind transportul copiilor în autovehiculele care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță. Pentru pasagerii care nu poartă centurile de siguranță amenda rămâne aceeași, între 180 și 270 de lei.
Majoritatea părinților își lasă copiii care nu au împlinit trei ani să stea de bancheta din spate a autoturismului, dar fără scaune speciale. Alții nici nu se gândesc să folosească centura de siguranță, mai ales dacă șofează în oraș. „Este bine atunci când conduci în afara localității, dar pentru cei care conduc în oraș nu mi se pare o idee bună. Port centură de siguranță, dar copilul nu poartă niciodată centra în spate“, a spus Laurențiu Oiță.
Modificările legislației rutiere nu vizează numai siguranța în care sunt transportați copiii, ci aduc în discuție și problema centurilor de siguranță purtate de toți pasagerii. Altă modificare vizează condițiile în care șoferilor le pot fi recoltate probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Odată cu intrarea în vigoare a ordonanței care modifică Codul Rutier, șoferilor li se poate lua sânge și într-o ambulanță, dar în prezența oamenilor legii.

Polițiștii recomandă purtarea centurilor de siguranță

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Dolj le recomandă șoferilor și pasagerilor să poarte centurile de siguranță nu de teama amenzilor pe care le pot primi ei, ci, mai  ales, pentru siguranța acestora. Polițiștii doljeni au precizat pentru GdS că de la începutul lunii septembrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței care modifică unele prevederi ale Codului Rutier, agenții de la rutieră au făcut mai multe acțiuni în trafic prin care i-au informat atât pe șoferi, cât și pe pasagerii acestora despre importanța purtării centurii de siguranța.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS