4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNu mai plătesc apa furată de vecini

Nu mai plătesc apa furată de vecini

Mulți craioveni își scot coloanele de apă rece pe casa scării
Mulți craioveni își scot coloanele de apă rece pe casa scării

Tot mai mulți craioveni care locuiesc la bloc își separă consumul de apă rece. De la începutul anului și până în luna septembrie, 1.213 de craioveni au scos conductele de apă rece pe casa scării și au montat contoare individuale. Furturile de apă, „pierderile“ care încarcă factura individuală, sistarea apei din cauza vecinilor rău-platnici sunt motivele separării.

Craiovenii care locuiesc la bloc aleg să-și individualizeze consumul la apă rece ca să scape de așa-zisele „pierderi“ pe care cei de la asociație le bagă în facturile lunare, fiindcă citirile date de proprietari nu coincid cu consumul înregistrat de apometrul general. În plus, proprietarii nu mai vor să li se sisteze apa rece din cauza vecinilor care nu-și plătesc întreținerea. Prin urmare, locatarii scot conductele de apă pe casa scării și montează apometre individuale.
„Avem proprietari care aleg să-și separe alimentarea cu apă potabilă în bloc. De la începutul anului și până în luna septembrie, Compania de Apă Oltenia (CAO) a încheiat 1.213 contracte individuale cu proprietari din diferite asociații de proprietari, din care numai în ultima lună s-au încheiat 104 contracte individuale“, a precizat Dorel Grigorie, director dezvoltare CAO.
În Asociația de proprietari nr. 11 din cartierul craiovean 1 Mai unii proprietari au ales să monteze contoare individuale pentru apa rece. „Avem 16 blocuri în asociație dintre care unul și-a făcut complet separare la apă: este blocul I103. Blocurile I 52, I99, I71, scara 1, au separare la apă parțial. Proprietarii spun că nu mai vor să li se oprească apa din cauza rău-platnicilor și nu mai vor să plătească furturile de apă, care apar ca și consum suplimentar. Locatarii nu mai vor să plătească în plus, astea sunt motivele pentru care se separă“, a spus Gabriela Kurtoglu, administrator la Asociația nr. 11 din cartierul 1 Mai.
Acest lucru este confirmat și de locatari. „Facem separarea din cauza furturilor și pentru că nu mai vrem apă rece redistribuită. Astea sunt cauzele care ne-au determinat să ne desprindem cu apa de asociație. Din cauza celor rău-platnici rămâneam și noi fără apă. Așa ne plătim consumul nostru, dar plătim și mai puțin“, este de părere Elena Mitroi, proprietar din Asociația nr. 11 din cartierul 1 Mai. Aceleași motive sunt invocate și de vecina de palier.
„Unii nu pot să-și plătească apa și este mai bine să ne individualizăm consumul. Paușalul este așa cum este și toate pierderile ajung în facturile noastre. Însă așa plătesc doar ce consum“, este părerea altui proprietar din Asociația nr. 11 din cartierul 1 Mai.
Alți proprietari au ales să își monteze coloană separat pentru că erau furați de vecini. „Vecinii nu dau consumul corect. Au fost apartamente care furau apă. Eu o persoană singură ajungeam la un consum de opt metri cubi, iar vecinii cu cinci persoane în apartament dădeau un metru cub. Acum plătesc mai puțin, atât cât consum“, a spus Gica Ștefănescu, proprietar din blocul 103 I, din cartierul 1 Mai.

Etapele contorizării individuale

Până să ajungă să achite ceea ce consumă, proprietarii trebuie să îndeplinească anumite condiții și să facă anumiți pași. În primul rând, trebuie să depună o cerere la CAO prin care solicită avizul de principiu pentru execuţia unei coloane separate de apă rece pe casa scării. La această solicitare trebuie să anexeze o serie de documente: un tabel cu semnăturile locatarilor de pe scară, minimum două treimi din numărul de apartamente de pe casa scării, care sunt de acord cu construirea instalaţiei şi cu numirea titularului cererii ca reprezentant pentru derularea formalităţilor de întocmire a documentaţiei şi de obţinere a avizelor necesare construirii instalaţiei. O copie de pe actul de identitate al proprietarului care este împuternicit să se ocupe de proiect și lucrări, dar și o copie a actului de proprietate al acestuia. Un certificat de nomenclatură stradală, precum și acordul scris al asociației de proprietari, fiindcă una dintre condiții este ca solicitantul să nu aibă restanțe la întreținere. Se mai anexează o declaraţia notarială, în original, a locatarilor care au calitate de coproprietari ai instalaţiei de alimentare cu apă potabilă. În care se specifică: numărul total de apartamente de pe casa scării, cine face lucrările de întreţinere, revizie şi reparare a coloanei de apă și angajamentul că vor permite angajaților CAO să citească apometrele pe casa scării.
După obținerea acordului de principiu, proprietarul desemnat de vecini se ocupă de proiectul și autorizațiile pentru lucrările ce urmează să se facă pentru coloana de apă. Următorul pas constă în construirea coloanei de alimentare cu apă potabilă, pe casa scării. Lucrările pe casa scării se pot face gratuit cu angajații CAO sau contra cost cu firme agreate de furnizor. După ce au fost parcurși acești pași și coloana este funcțională, se încheie contractului de furnizare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.

Costuri

Care sunt costurile unei astfel de lucrări ne-a explicat reprezentantul unei firme specializate în domeniu. „Prețurile pentru astfel de lucrări și cele pe care le practicăm noi sunt: pentru proiect și autorizațiile de construire a coloanei, proprietarii plătesc undeva la 1.300 – 1.500 de lei, urmează costurile pentru materiale și manopera care ajung la 3.000 – 3.500 de lei. Aici intră materialele și mâna de lucru pe casa scării într-un bloc standard, cu patru etaje. Atunci când se introduce coloana de apă se face pe tot blocul, nu până la etajul întâi sau trei. Costurile pe partea individuală se ridică la 500 – 700 de lei, adică pentru lucrările din apartament“, a explicat Alexandru Văduva, reprezentantul firmei As Internațional, Craiova. Costurile sunt însă diferite de la o firmă la alta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS