4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘtiți ce penalități vă pune asociația?

Știți ce penalități vă pune asociația?

Președintele Asociației de proprietari nr. 24 Brazda lui Novac, Marin Văduva
Președintele Asociației de proprietari nr. 24 Brazda lui Novac, Marin Văduva

Penalităţile la întreţinere, percepute de asociația de proprietari, nu pot fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.

Puțini sunt proprietarii care știu că asociația din care fac parte percepe două feluri de penalități, cele ale furnizorilor de utilități și cele proprii. Penalitățile venite de la furnizori – SC Termo Craiova SRL, SC Salubritate Craiova SRL și Compania de Apă Oltenia – sunt de 0,03% și sunt repartizate în listele de plată de administratorul asociației doar restanțierilor, pe zile de întârziere. Asociaţia de proprietari, la rândul ei, poate stabili în Adunarea generală, la propunerea Comitetului executiv, un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la ca re s-au aplicat.
Practic, aplicarea de penalizări poate începe în cazul locatarilor restanţieri în a 51-a zi de la data afişării: 20 de zile perioada de graţie pentru plata întreţinerii afişate, la care se adaugă 30 de zile. Așa stau lucrurile teoretic, practic proprietarii plătesc întreținerea fără să știe ce reprezintă fiecare sumă percepută de asociație. „Nu am auzit dacă avem penalități la asociație. Eu cred că nu avem penalități“, a spus Paraschiva Dudău, proprietară din Asociația nr. 8 Brazda lui Novac. Proprietarii care își plătesc datoriile nu duc grija penalităților. „Eu sunt cu plata la zi și nu știu dacă se pun penalități de la asociație. Poate la ceilalți, adică la restanțieri“, a spus Renata Prodea, proprietar în Asociația nr. 1 Brazda lui Novac. Restanțierii sunt arătați cu degetul și de un proprietar din Asociația nr. 7 Craiovița Nouă: „Celui care nu își achită datoriile este normal să i se perceapă penalități. Dar nu știu cât se pune la noi la asociație“, a declarat Nicu Sitaru, proprietar.

Penalitățile, dobândă la dobândă

Acolo unde asociațiile percep penalități proprii, proprietarii nu văd cu ochi buni acest lucru. „Se pun penalități. Au ajuns să pună dobândă la dobândă, dacă ai datorie la întreținere. Îți ia penalitate la totalul datoriei dintr-o lună, iar luna următoare îți pun penalități la soldul restant. Nu este corect“, s-a plâns Haritina Dărac, proprietar în Asociația nr. 2 George Enescu.
Nu întotdeauna pena­litățile îi scapă pe proprietari de probleme. „Se percep penalități proprii de la asociație pentru restanțieri. Eu sunt cu plata la zi, iar acum ne-au anunțat că se oprește apa, din cauza restanțierilor“, a declarat Valentina Petre, proprietar în Asociația nr. 24 Brazda lui Novac.

Penalitățile acoperă datoriile

Unii dintre reprezen­tanții asociațiilor de propritari care percep penalități în sistem propriu spun că nici în acest fel nu pot scăpa de datoriile pe care le au către furnizori. „La Asociația nr. 24 Brazda lui Novac, punem penalități proprii de 0,2% pe zi de întârziere. În Adunarea generală am propus și proprietarii au fost de acord să punem aceste penalități de întârziere. Într-o asociație, penalitățile proprii trebuie să fie mai mari decât cele puse de furnizori, ca să acopere datoriile. De exemplu, eu dau un restanțier în judecată pentru 10.000 de lei. Această sumă este eșalonată de instanță sau executor și plătită către asociație în câțiva ani. Eu nu mai am voie să-i pun penalități, dar furnizorul îmi pune mie pentru suma respectivă. Dacă am penalități proprii pot să acopăr datoria către furnizor. Furnizorii trebuie să înțeleagă şi să nu ne mai perceapă penalități pentru sumele care fac obiectul unui dosar în instanță“, a explicat președintele Asociației nr. 24 Brazda lui Novac, Marin Văduva.
Suma penalizărilor nu poate depăşi suma la care s-a aplicat. Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă. Calculul penalităților se face la soldul cumulat restant. De exemplu: „Dacă avem 300 de lei datorie la întreținere în luna curentă și mai avem încă 2.000 de lei restanță, penalizarea se pune la suma de 2.300 de lei, sold restant“, a susținut Ion Pătrulescu, jurist.

Ce spune legea

Legea nr. 230/2007, art. 49 prevede: „(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS