3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljAici începe reciclarea

Aici începe reciclarea

Deșeuri reciclabile, gunoi menajer, toate trec prin mâna salubriștilor, care sortează zilnic tot ce aruncăm noi.

La marginea orașului, într-o clădire veche, dezafectată, care a fost incinerator, se sortează deșeurile reciclabile din Craiova. Aici se golesc „clopotele“, cum numesc salubriștii containerele pentru colectare selectivă a gunoiului din tot orașul. Atât cât mai scapă din mâna celor care caută prin gunoaie, și ei mari amatori de materiale reciclabile: peturi, doze, cartoane. Totul se sortează cu mâna și lopata. Patru persoane aleg din grămada de gunoi și pun într-o parte peturile, în alta dozele de aluminiu, apoi le încarcă în baloți. În margine, într-un gard de sârmă, este împins gunoiul de tot felul: un scaun pe jumătate rupt, o lustră, o mască de mașină, încălțăminte desperecheată și mult gunoi menajer.
Este frig, mirosul acru e înțepător, iar vântul bate prin pereții sparți ai clădirii. Câțiva câini ne întâmpină la intrare, iar o pancartă albastră de afișaj electoral cu chipurile câtorva prezidențiabili stă răsturnată lângă un zid. În partea opusă, câteva zeci de pubele așteaptă să-și dea obștescul sfârșit. Sunt sparte și nu mai pot fi folosite. Vor fi topite, adică reciclate și ele la timpul lor. Alte câteva „clopote“ așteaptă să fie spălate și dezinfectate.

Patraulea și reciclarea

Patraulea, cățelul gunoier
Patraulea, cățelul gunoier

Ocolim clădirea cu pereți coșcoviți de care atârnă vechi conducte pe jumătate ruginite și pasarele metalice șubrezite. Tot aici sunt depozitate tone de nisip și sare pentru iarnă. În spatele clădirii se face selectarea deșeurilor reciclabile. Un bărbat și trei femei în veste portocalii, cu mănuși în mâini, se mișcă într-un ritm mecanic, se apleacă și culeg de pe jos peturi și doze din aluminiu și le aruncă în saci imenși de rafie.
Din când în când, bărbatul apucă o lopată și răvășește gunoiul, trăgând spre gard ceea ce nu este bun de reciclat. „Ia uite ce aruncă lumea, tot gunoiul! Nu se mai duc la tomberon, pun toată mizeria în clopote“, spune bărbatul înalt, șchiopătând de un picior. Una dintre femei se face nevăzută, iar celelalte două își văd de treabă în continuare. Aici începe reciclarea gunoiului craiovenilor, sortarea selectivă.
Un cățelandru caută hrană prin mormanele de gunoi. „Pleacă de aci, Patraulea! Pleacă de-aci!“, îl apostrofează bărbatul. Hârșcâie cu lopata pe betonul îmbâcsit de mizerie. Când îl întreb dacă vrea să vorbească cu noi, se uită suspicios la șefii care ne însoțesc, dar îl liniștesc, spunându-i că nu este nici o problemă. „Noi selectăm sticlele albe și pe cele de altă culoare, peturile, plus doze, și se duc toate unde este firma. Eu sunt de un an și ceva aici, dar lucrez mai de mult în Salubritate. Am avut probleme cu piciorul și m-au trecut aici. Înainte am fost șofer pe mașină, dar am căzut și mi-am dislocat șoldul. Nu este nici ușor, nici greu. E nasol vara, că e miros. Oamenii aruncă resturi de la bucătărie, din casă. Le e greu să le ducă la tomberoane și le pun în clopote, iar noi trebuie să le sortăm“, spune Daniel Ciucă. La 59 de ani, are în spate 26 de ani de muncă la Salubritate. Cu chipul brăzdat de riduri, bărbatul spune că nu-i este rușine cu munca lui, nu-l interesează ce spun oamenii. Îl întreb dacă i s-a întâmplat să găsească obiecte valoroase prin gunoi. „Ei, poate niște telefoane, dar și alea stricate“, spune bărbatul.

Opt mâini

Ca o muzică bizară, se aud peturile lovindu-se unele de altele și dozele de aluminiu între ele, atunci când sunt aruncate în sacii de rafie. Unul este deja plin și doi dintre oameni îl târăsc spre margine. Sunt sute și mii de peturi și doze din aluminiu înghesuite în acești baloți. Una dintre angajate duce în brațe șase-șapte doze până la sac. Le aruncă în el, apoi trage cu mătura gunoiul rămas în spate. „Sortăm peturile în saltele diferite și dozele în saltele diferite. E mult gunoi menajer. Oamenii nu mai țin seama, aruncă oriunde. Asta fac opt ore pe zi, lucrez în Salubritate de șase ani și ceva. Așa mă întrețin pe mine și pe soț, că este bolnav. M-am obișnuit, dar oamenii nu prea sunt civilizați. Aruncă în clopote animale moarte, mîncare stricată, tot felul de resturi, sticle pline cu urină…“, spune Marioara Trașcă, ținând într-o mână un pet ce a fost cândva ambalaj de bere și un altul de apă minerală.
Opt mâini sortează deșeurile reciclabile, nici urmă de utilaj, nici o bandă, nici o mașinărie sofisticată. Sticla și cartonul au fost deja ridicate din depozit și trimise spre reciclatorul final.
La plecare, ocolim clădirea pe partea opusă intrării. Alți angajați lucreză la un banc de lucru la roțile unui tomberon. Reprezentantul SC Salubritate Craiova SRL spune că lucrurile se vor schimba aici odată cu implementarea masterplanului de deșeuri.

Cum se reciclează

Pentru fabricarea unui kilogram de material PET se utilizează aproximativ două kilograme de petrol și importante cantități de energie.
Din zece peturi reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar din 50 de peturi se poate face un pulover.
O doză de aluminiu se degradează în circa 500 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS