Muzeul Olteniei organizează, în perioada 4-10 octombrie, întâlnirea aniversară a Comitetului Internaţional ICOM GLASS (55 de ani de activitate), fiind pentru prima dată când România găzduiește un astfel de eveniment internațional.
Întâlnirile anuale ale comitetului au ca scop punerea în evidenţă a patrimoniului de sticlă dintr-o anumită ţară, pe baza proiectelor prezentate în faţa comitetului de unul dintre reprezentanţii ţărilor afiliate. În cadrul întâlnirii anuale a Comitetului Internaţional ICOM GLASS din 2013, care s-a desfăşurat la Bratislava, au fost prezentate două proiecte pentru desfăşurarea următoarei întâlniri, unul de către Germania şi altul de către România. Proiectul prezentat de către drd. Simona Gheorghe, expert restaurator sticlă în cadrul Laboratorului de Restaurare şi Conservare al Muzeului Olteniei, a fost acceptat, ceea ce a determinat organizarea evenimentului în Craiova – România.
„Când oamenii s-au luminat și au căutat eleganța și utilul, artiștii au venit și le-au împletit. Artiștii creează, cei din muzee conservă și propun semenilor lor forme speciale, o combinație între ceea ce înseamnă mâna, energia omului, inteligența lui și creația. Sticla surprinde, ne face să fim mai grijulii, ne îndeamnă să ne conservăm documentele care vorbesc despre noi, despre istoria noastră, despre arte. Aici, la Craiova, ați dat un recital. Lucrările sunt admirabile. Grupul colegilor noștri craioveni a meritat onoarea pe care Comitetul sticlei de la ICOM o face orașului, județului și României. Ceea ce noi celebrăm acum este deopotrivă pentru cei care ne-au premers, pentru cei care au grijă de acest patrimoniu și pentru cei care duc mai departe tradiția. Artiștii sticlari din România girează pentru viitor o bună poziție a României în conceptul internațional cultural“, a precizat prof. univ. dr. Ioan Opriș.
Artele focului, expuse publicului
Expoziţiile „Icoane pe sticlă“, „Sticla – memorie şi artă“ şi „Artişti sticlari români“, vernisate la Muzeul Olteniei ieri, în deschiderea întâlnirii aniversare a Comitetului Internaţional ICOM GLASS, vin să promoveze patrimoniul de sticlă din ţara noastră. Publicul vizitator care va trece pragul instituției de cultură va avea ocazia să admire până pe 15 noiembrie exponate interesante având ca temă sticla istorică şi contemporană, icoane pe sticlă. Pentru realizarea celor trei expoziţii, Muzeul Olteniei a colaborat în vederea împrumutului pieselor de patrimoniu cu Muzeul Naţional Brukenthal (Sibiu), Complexul Naţional Muzeal ASTRA (Sibiu), Muzeul Ţării Făgăraşului, Muzeul Naţional al Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul Naţional Secuiesc (Sfântu Gheorghe) și Muzeul Naţional de Artă Contemporană Bucureşti.
Expoziţia „Icoane pe sticlă“ reunește 52 de piese de patrimoniu, cele mai multe fiind clasate în categoria tezaur, create în mare parte de iconari țărani al căror nume istoria nu ni l-a transmis decât în parte. Sunt mărturii elocvente ale spiritualității poporului român, într-un străvechi leagăn de civilizație, ce vorbesc despre modul de gândire și de viață a țăranului, pentru care icoana și credința au fost singurul ajutor.
Expoziția „Sticla – memorie şi artă“ vine să completeze circuitul cu cele peste 100 de piese de glăjerie (sticlărie – n.r.) din secolele XVI-XIX.
O premieră o reprezintă expoziţia „Artişti sticlari români“, care se constituie într-o imagine de ansamblu asupra sticlei contemporane. Lucrările a 16 artişti sticlari români se reunesc într-un dialog al generaţiilor, „conturând, pe cât posibil, locul României pe harta internațională a sticlei de artă“, după cum nota criticul de artă Cătălin Davidescu.
Muzeul Olteniei Craiova se alătură acestei prestigioase manifestări cu colecţia de icoane pe sticlă „Marieta şi Ştefan Jianu“, aflată în expunere permanentă la Casa Băniei, colecţie ce conţine 26 de piese originare din Transilvania.