Licitație cu scandal pentru un contract de zece milioane de euro din cadrul Masterplanului de Deșeuri din Dolj pentru furnizarea containerelor îngropate de colectare a deșeurilor municipale și a lucrărilor și montajului aferente. Consiliul Județean Dolj, organizatorul licitației, și firma pe care a declarat-o câștigătoare au pierdut procesul intentat de societatea a cărei ofertă fusese declarată neconformă, doarece instanțele au decis că autoritatea contractantă nu a analizat îndeajuns oferta respinsă. Firma câștigătoare anunțase deja că va semna contractul cu CJ Dolj după ce a făcut o demonstrație în public, la care au participat oficialități din Dolj, a containerelor îngropate. Este prima licitație cu probleme din cele cinci organizate până acum de CJ Dolj în cadrul Masterplanului de Deșeuri în valoare de circa 50 de milioane de euro. Două au fost deja atribuite, iar două sunt în derulare.
Licitația pentru desemnarea firmei care va furniza celebrele containere îngropate pentru colectarea deșeurilor municipale dă mari bătăi de cap Consiliului Județean Dolj. Lansată în septembrie 2013, licitația a fost reluată în septembrie 2014 de la stadiul de reevaluare a ofertelor, după ce asupra ei s-au aplecat atât Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de la București, cât și Curtea de Apel Craiova. Concret, trei asocieri de firme au depus oferte după ce consiliul județean a publicat anunțul de participare care avea criteriu de departajare „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic“, adică o combinație între preț și oferta tehnică. Într-o ordine aleatorie, prima asociere a fost cea formată din SC Grădinariu Import Export SRL din București – lider de asociere și SC Iridex Group Plastic SRL din Ilfov, despre care presa a scris că se află în siajul mogulului Dan Voiculescu, încarcerat pentru a ispăși o pedeapsă de zece ani de închisoare. Cele două firme asociate au venit cu un subcontractant, SC Iridex Group Construcții SRL din Ilfov, și un susținător, ESE Gmbh din Germania. Grupul Iridex este controlat de fostul senator PC, Corneliu Pascu. Cea de-a doua asociere participantă la licitație este SC European Waste Technology SRL din Craiova și SC Nord Engineering SRL, iar cea de-a treia, SC Sanimobel SA și SC Manufacturas Metalicas Madrilenas SL, ambele din Spania. Bătălia pe contractul estimat la 45,6 milioane de lei plus TVA s-a dat între primele două asocieri de firme. Dar ce prevedea contractul? Pe scurt, firma câștigătoare trebuia să furnizeze 729 de containere îngropate, cu o capacitate de 5 metri cubi, 30 de containere îngropate de 3 metri cubi, 7 utilaje automatizate, mono-operator, bilaterale, pentru colectarea și transportul deșeurilor, echipate cu: compactor, cu un volum de minimum 20 mc; sistem de ridicare și golire a containerelor îngropate, sistem de descărcare multibenă (roll off), pentru înlocuirea compactoarelor și/sau a benei pentru colectarea sticlei sau a dispozitivului de spălare, un utilaj automatizat, mono-operator, bilateral, pentru colectarea și transportul deșeurilor, echipat cu: compactor, cu un volum de minimum 10 mc, un utilaj automat de spălare a containerelor îngropate, cu un volum de la 3 la 5 mc compatibil cu utilajul automatizat, mono-operatr, bilateral, 2 compactoare (capacitate de minimum 20 mc) pentru golirea deșeurilor din containerele îngropate, dotat cu „sistem pieptene“ de ridicare și golire a europubelelor cu o capacitate de la 80 la 1100 L, 2 utilaje de colectare și transport, echipate cu compactor cu încărcare posterioară, pentru colectarea deșeurilor, cu un volum de minimum 25 mc, 2 utilaje de colectare și transport, echipate cu compactor cu încărcare posterioară, pentru colectarea deșeurilor, cu un volum de minimum 16 mc, proiectare, lucrări de construcții și montaj, instruire personal și inscripționare produse.
După deschiderea ofertelor, clasamentul în funcție de preț s-a prezentat în felul următor: pe primul loc, Asocierea Grădinariu – Iridex, care a oferit un preț de 39,8 milioane de lei plus TVA, pe locul secund s-a clasat asocierea din Spania cu un preț ofertat de 40,4 milioane de lei plus TVA, și pe locul al treilea, asocierea condusă de firma din Craiova, cu un preț de 45,6 milioane de lei plus TVA. Cum prețul era doar o componentă a clasamentului final, comisia a trecut la evaluarea utilajelor pe care trebuia să le furnizeze firmele. Și aici au început problemele
În februarie, comisia de evaluare din cadrul CJ Dolj a trimis asocierii conduse de SC Grădinariu Import Export SRL o listă cu 14 clarificări legate de utilaje. Printre aspectele solicitate se regăsesc neconcordanțe legate de capacitatea prea mare a containerelor, diferențe între fotografiile cu utilajele și cerințele din caietul de sarcini sau lipsa cataloagelor și a broșurilor din care să reiasă modul de funcționare și operare a utilajelor solicitate. După trei săptămâni, comisia a revenit cu o nouă solicitare pentru clarificarea a 11 probleme. „Simplele declarații privind viitoarea conformare cu cerințele caietului de sarcini nu sunt suficiente pentru a demonstra și a proba îndeplinirea cerințelor din caietul de sarcini“, se arată în solicitarea CJ Dolj. Pe 9 aprilie, comisia a dat verdictul final declarând oferta Grădinariu – Iridex neconformă din mai multe motive: nu a dovedit că respectă anumite standarde conforme cu normele UE, nu a respectat dimensiunile și standardele referitoare la containere, produsele ofertate nu sunt conforme și nu respectă cerințele tehnice și multe altele înșiruite pe șapte pagini. Drept urmare, câștigătoare a fost desemnată asocierea condusă de firma din Craiova.
CNSC și Curtea de Apel vor reevaluare
La o zi după anunț, SC European Waste Technology SRL a realizat în Parcul Tineretului o demonstrație a modului în care funcționează utilajele. Atunci părea doar o chestiune de zile până când se semna contractul pentru furnizarea containerelor. Odată cu aceasta, autoritățile ar fi scăpat de una din multiplele componente ale Masterplanului de Deșeuri. N-a fost să fie. Grădinariu și Iridex au contestat hotărârea comisiei CJ la CNSC, căruia i-au cerut anularea comunicării rezultatului procedurii, anularea deciziei prin care oferta sa a fost declarată neconformă și obligarea CJ Dolj să reia procedura de achiziție prin reevaluarea ofertelor. Asocierea de firme a precizat în contestație că oferta sa a respectat cerințele din caietul de sarcini. CNSC a considerat că Grădinariu și Iridex și-au asumat respectarea standardelor impuse de caietul de sarcini și că CJ Dolj trebuie să respecte principiul nediscriminării și tratamentului egal, deci trebuie reevaluate ambele oferte.
Atât CJ Dolj, cât și SC Waste Technology au contestat decizia CNSC la Curtea de Apel Craiova, dar au pierdut. La termenul din iulie, Curtea a decis să respingă plângerile depuse ca nefondate.
Deocamdată e liniște la celelalte licitații
Aceasta nu este singura licitație organizată de CJ în cadrul Masterplanului de Deșeuri. De exemplu, licitația pentru furnizarea vehiculelor pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere în Dolj a fost câștigată în noiembrie 2013 de o firmă din Cluj, EVW Holding. Valorea contractului a fost de 13,5 milioane de lei plus TVA. În decembrie 2013, s-a atribuit și licitația pentru furnizarea echipamentelor de colectare a deșeurilor (compostoare individuale și containere tip clopot). Câștigătoare a fost o firmă din Târgu Mureș, SC TRIPLAST SRL. Contractul are o valoare de 26,7 milioane de lei plus TVA. Acestea sunt cele două povești de succes în privința licitațiilor. În suspans au rămas licitațiile pentru construirea unei stații de sortare și a uneia de compostare a deșeurilor biodegradabile la Mofleni, contract evaluat la 39 de milioane de lei plus TVA și cea referitoare la construirea a patru stații de transfer (Băilești, Calafat, Dobrești, Filiași), a unei stații de compostare (Calafat) și închiderea depozitelor urbane din Calafat, Filiași, Segarcea. Contractul este evaluat la 46,6 milioane de lei plus TVA. Până acum, licitațiile urmează pașii procedurali și nici o firmă nu a depus contestații. Deocamdată.