4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a încheiat războiul pe megalicitația pentru străzi: Începe marea asfaltare

S-a încheiat războiul pe megalicitația pentru străzi: Începe marea asfaltare

După ce Curtea de Apel Craiova a respins plângerile  formulate de mai multe societăți împotriva societății Delta ACM, aceasta poate fi declarată câștigătoarea licitației  pentru asfaltarea străzilor
După ce Curtea de Apel Craiova a respins plângerile
formulate de mai multe societăți împotriva societății Delta ACM, aceasta poate fi declarată câștigătoarea licitației
pentru asfaltarea străzilor

Licitația ce vizează acordul-cadru pentru reparația și întreținerea străzilor, aleilor, trotuarelor și parcărilor din Craiova poate intra în linie dreaptă. Curtea de Apel Craiova, la care a ajuns dosarul de la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, a respins ca nefondate plângerile formulate de societățile care au contestat câștigătoarea licitației, Delta ACM, care a oferit mai puțin de jumătate din suma de pornire la licitație. Municipalitatea va semna mâine contractul cu firma, pentru a putea începe cât mai repede asfaltările.

Licitația pentru repara­ția străzilor din Craiova a pus pe jar atât municipalitatea, cât și cetățenii craioveni, având în vedere că, în cursul acestui an, nici un centimetru de stradă nu a fost asfaltat, iar nemulțumirile au curs încontinuu.

Asfaltarea, scoasă la licitație încă din februarie

Cum a început povestea? În luna februarie, Primăria Craiova a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice contractul „Lucrări de reparații și întreținere străzi, alei, trotuare și parcări în municipiul Craiova“, un acord-cadru pe o perioadă de patru ani, cu o valoare estimată de 135 de milioane de lei fără TVA. Termenul-limită pentru primirea ofertelor a fost 10 aprilie. Pe 21 iunie, Gazeta de Sud scria că Delta ACM a oferit cel mai mic preț la megalicitația de peste 30 de milioane de euro, însă asta nu le-a fost pe plac mai multor societăți participante la licitație. Pe scurt, fiecare firmă contestatară a avut ceva de reclamat față de toate firmele clasate înaintea ei, explica, în vară, primarul Lia Olguța Vasilescu. „Firma de pe poziția a treia a contestat primele două firme clasate, cea de-a patra a contestat firmele de pe locurile unu, doi și trei, iar firma de pe locul șapte a contestat celelalte șase firme dinaintea ei. Ei contestă și faptul că nu a fost justificat prețul ofertat de prima firmă, Delta ACM, care este foarte mic. Noi spunem că a fost justificat prin prezentarea ofertelor de preț pentru materialele de la producător, a tarifelor pentru utilaje și a metodelor de lucru utilizate“, spunea primarul Craiovei.

Cum au arătat ofertele?

Ofertele făcute de firme au fost următoarele: Delta ACM 93: 67 de milioane de lei plus TVA, mai puțin de jumătate din suma de pornire la licitație, Teloxim Con – 87,7 milioane de lei plus TVA, asocierea Imob Lux Construct – Impresa Ferrara – RCM Costruzioni – Shelter Construct – 87,6 milioane de lei plus TVA, asocierea Star Trading Impex – Valah Construct Grup – Zeus – Metabet CF – 92,6 milioane de lei plus TVA, Secol – 112,5 milioane de lei plus TVA, asocierea T Dancor Romconstruct – Alexor Trading – Transporturi Auto – 94,3 milioane de lei plus TVA, Tel Drum – 101,3 milioane de lei plus TVA, asocierea Erpia – Vicexpert – Padrino – Armeanca Prest Com – 86,1 milioane de lei și asocierea Tancrad – Recon – 118,7 milioane de lei plus TVA.
Firmele nu au contestat doar prețul, ci și experiența Delta ACM, în ciuda lucrărilor efectuate de-a lungul timpului în Craiova. După contestații, Primăria Craiova a trimis la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) punctul său de vedere. Apoi, a început așteptarea.

Curtea de Apel Craiova a respins toate plângerile

Licitația a fost blocată mai multă vreme la CNSC. Asta până săptămâna trecută, când dosarul a ajuns, într-un final, la Curtea de Apel Craiova. Deși instituția mai ceruse dosarul o dată, aceasta a reluat cererea către CNSC pe 23 septembrie, „cu avertisment de amendă“. Pe 30 septembrie, dosarul a ajuns, iar pronunțarea a fost amânată pentru 7 octombrie. Ieri, potrivit informațiilor făcute publice de Curtea de Apel Craiova pe portalul instanțelor de judecată, plângerea a fost respinsă. „Admite excepţia tardivităţii şi respinge plângerea formulată de SC ERPIA SA ca tardiv formulată. Respinge celelalte excepţii. Respinge ca nefondate plângerile formulate de petentele IMOBLUX CONSTRUCT SRL şi SC TEL DRUM SA. Definitivă“.

Mâine se semnează contractul

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a explicat pentru GdS că „mâine (astăzi – n.r.) se trimit comunicările, iar mâine se semnează contractul, pentru a putea începe asfaltările. Prima oară vom intra pe gropile de pe străzi“, a spus edilul.
Așadar, Delta ACM poate fi declarată, oficial, câștigătoarea megalicitației pentru reparația străzilor. Totuși, unii contestatari au spus că nu se vor lăsa atât de ușor. „Licitația este nelegală pentru că nu se respectă Legea achizițiilor publice. Primăria Craiova să continue contractul, dar eu le voi face reclamație pe penal. Eu nu am nimic cu firma. Ce a scos primăria la licitație este o investiție, nu o reparație. Iar o investiție se bazează pe un studiu de fezabilitate sau cel puțin pe un proiect tehnic, iar acesta nu are. Acolo sunt niște cifre aruncate din burtă. Sunt curios unde sunt proiectele tehnice pentru străzile care vor fi asfaltate“, a comentat Lucian Căpitănescu, director general și patronul SC Erpia SA.

Delta și asfaltarea în Craiova

Delta ACM a fost cea care a asfaltat străzile din Craiova și în perioada 2008 – 2012. Aceeași firmă câștigase un nou contract pentru perioada 2012-2016, însă banii au fost epuizați într-un singur an pentru lucrările prevăzute pe patru ani. Atunci, Delta a cerut sub jumătate de preț pentru lucrările evaluate de Primăria Craiova la 80 de milioane de lei plus TVA, ofertând 35 de milioane de lei (circa zece milioane de euro). La acea licitație, nimeni nu a formulat contestație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS