În farfuriile bolnavilor internați la Spitalul Județean de Urgență Craiova ajung zilnic alimente în valoare de numai șapte lei. Din această sumă modestă trebuie să li se asigure bolnavilor cele trei mese principale ale zilei. Din păcate, hrana pe care aceștia o primesc nu este suficientă.
Dintr-un buget de numai șapte lei pe zi sunt hrăniți bolnavii internați în Spitalul Clinic Județean de Urgență (SJU) Craiova. Deși bucătăria din spital are dotare ultramodernă, cu cărucioare pentru transportarea hranei bolnavilor şi veselă din inox, banii alocați meniului zilnic sunt prea puțini ca să îi mulțumească pe toți pacienții. „Alocațiile pentru hrană sunt prea mici, nu se ajunge nici măcar la valoarea unui bon de masă. Adulții primesc mâncare de șapte lei pe zi, copiii de la 0 la 3 ani – de șase lei și cei până la 13 ani primesc mâncare în valoare de 7,8 lei. Valoarea alocațiilor pentru hrană se stabilește prin hotărâre de guvern“, ne spune Doru Mitrache, administratorul firmei care asigură hrana zilnică pentru pacienții SJU Craiova.
Dintre pacienți, unii preferă să mănânce ce se pregătește în bucătăria spitalului, pe când alții nici nu se ating de mâncarea făcută aici și preferă să li se aducă alimente de acasă. Așa că nu e de mirare că la ora mesei, pe holurile secțiilor din spital, mișună oamenii care așteaptă cu plasele încărcate să intre în saloanele bolnavilor. Fie că mâncarea nu este suficientă, fie că pacienții sunt prea pretențioși în ceea ce privește alimentația, apropiații și familiile sunt mereu puși pe drumuri.
În prezența cadrelor medicale, pacienții se declară mulțumiți de mâncare
Zgomotul produs de cărucioarele și cratițele din inox anunță că masa de prânz este servită. Infirmierele își fac datoria și cheamă toți pacienții din saloane în sala de mese. Însă, nu toți pot să vină să mănânce în locul destinat servirii hranei, ceea ce înseamnă că, de multe ori, sălile de mese sunt mai mult goale. Bolnavilor care nu s-au putut deplasa la sala de mese din cauza intervențiilor suferite li s-a adus mâncarea în saloane.
Miercuri, la ora amiezei, la Secția de pediatrie, pacienții, dar și însoțitorii acestora au mâncat ciorbă și mâncare de cartofi. Fără să facă prea multe nazuri, copiii și părinții acestora se așază la masă și mănâncă ce li se dă. În timp ce o bătrână era gata să iasă din salon ca să îi ia o farfurie de ciorbă nepotului, aceasta ne spune că mănâncă din spital pentru că nici un membru al familiei nu poate ajunge zilnic cu mâncare proaspătă. „Este suficientă mâncarea din spital și chiar dacă nu ar fi nu aș avea cum să primesc mâncare de acasă pentru că sunt tocmai de la Caracal”, ne spune Alexandra Călin.
În fața camerelor de filmat și sub privirea atentă a cadrelor medicale, pacienții din spital s-au arătat mulțumiți de hrana pe care o primesc aici. Mioara Ciuraru este o altă femeie satisfăcută de mâncarea pe care o primește de trei ori pe zi: „Mereu mănânc din spital. La prânz ne dă supă și mâncare. Dimineața margarină, unt, ceai. La copii le mai dă biscuiți, rahat. Aduc și rudele de acasă, dar mâncarea de aici este suficientă, nu ne ridicăm flămânzi de la masă“.
Numai Nina Preoteasa, mama unei fetițe de câțiva anișori, nu s-a ferit să ne spună că micuța ei nu mănâncă ce se pregătește în spital. „Sunt internată de ieri în spital și mănânc de aici. Fetița nu prea mănâncă ceea ce ni se dă în spital pentru că e mai pretențioasă. Vin cei de acasă și ne mai aduc iaurturi și fructe pentru că de la spital nu am primit. Iau pentru fetiță de la bucătărie ceaiul, margarina și dulceața, dar masa de amiază o mănâncă de acasă“, mărturisește femeia.
În lipsa medicilor, pacienții critică hrana pe care o primesc
În fața camerelor de luat vederi și sub privirile atente ale cadrelor medicale, pacienții și aparținătorii spun că mâncarea pe care o primesc în spital este suficientă și foarte bună. Însă, lucrurile iau o întorsătură radicală atunci când reporterii GdS discută cu bolnavii fără să îi filmeze și fără să aibă în preajmă vreun cadru medical. În această situație, pacienții nu mai au nici o reținere și discută liber despre cum sunt hrăniți în spital. „E dezastru cu mâncarea din spital, nu e bună deloc. Mai mănânc și de aici, dar prea puțin. Mai mult primesc de acasă ori merg la magazin și îmi cumpăr. Fructe și carne nu prea primim“, ne spune o femeie care tocmai și-a cumpărat niște banane și un iaurt.
La nici două ore de când s-a servit masa de dimineață, pacienții ies din saloane și merg la magazinele din apropierea spitalului, de unde își cumpără fructe, iaurturi și produse de patiserie. „Copilul meu nu mănâncă deloc mâncarea ce se gătește în spital și îi aduc de acasă ori mergem și cumpărăm de la magazin. Mai mănâncă puțin din ce se servește dimineața, laptele și marmelada, dar la prânz nu vrea deloc să mănânce de aici. Nici eu nu pot să mănânc mâncarea de aici pentru că de prea puține ori este bună, depinde mult și de bucătărese“, ne spune Narcisa Scarlat, o femeie care este internată cu copilul în spital.
Pacienții spun că dacă nu ar avea rudele care să le aducă zilnic mâncare de acasă nu ar avea cum să reziste în spital. „Sunt la regim și nu am voie să mănânc deloc sărat. Dar, oricum, nici cu sare, nici fără sare, mâncarea din spital nu are nici un gust. Numai dimineața mai mănânc de aici, dar în rest îmi aduce familia de acasă pentru că nu-mi ajunge ce se dă, nu este consistentă, este foarte slabă calitativ. Nici nu știu ce se servește seara că nu mănânc de aici, dar am văzut la colegii de cameră că le dau tăieței și dovlecei“, ne spune un bătrân în timp ce își face cumpărăturile de la magazinul de lângă spital.
„De șase ani și ceva nu s-a mai adăugat nici un ban la alocațiile pentru hrana destinată pacienților“
Într-un spital, însănătoșirea unui bolnav nu depinde numai de medicația oferită, ci și de asigurarea unui aport caloric adecvat. Reprezentanții firmei care asigură mâncarea bolnavilor din SJU Craiova spun că numărul de calorii ale celor trei mese principale ale zilei este de 3.000 și poate să scadă în funcție de regimurile alimentare impuse de specialistul în dietetica spitalului. Bugetul alocat pentru hrana pacienților este mult prea mic, administratorul firmei ce asigură mâncarea zilnică pacienților explicând că alocațiile pentru hrană au rămas blocate la același nivel din anul 2008. „Nu a existat niciodată o perioadă atât de mare de timp în care să nu fie modificat absolut deloc bugetul pentru hrana bolnavilor din spitale. De șase ani și ceva nu s-a mai adăugat nici un ban la alocațiile pentru hrana destinată pacienților“, susține Doru Mitrache.
Cele trei mese ale adulților care nu au un regim strict impus de medic trebuie să nu coste mai mult de șapte lei în fiecare zi. Alocațiile de hrană pentru copiii care nu au împlinit încă vârsta de trei ani sunt de șase lei, în timp ce pentru bolnavii de diabet suma zilnică alocată este 12 lei. Alocații puțin mai mari sunt în cazul pacienților arși, dar și a bolnavilor de SIDA, aceștia din urmă beneficiind de un buget de 13 lei. „Ponderea o reprezintă bolnavii adulți, copiii și însoțitorii acestora. Bugetul este foarte mic mai ales în cazul copiilor de până în trei ani. Ce îi poți da să mănânce de șase lei unui copil?“, ne spune Doru Mitrache.
„De la alocația mică pleacă toate problemele”
După ce reporterii GdS au stat de vorbă cu pacienții din spital în legătură cu hrana primită, aceștia au luat legătura cu administratorul firmei care se ocupă de mâncarea ce ajunge la bolnavi. Doru Mitrache spune că știe că nu toți oamenii sunt mulțumiți de mâncarea pe care o primesc pe patul de spital, însă bugetul alocat hranei nu permite mai mult. „În toate spitalele din România, pacienților le este adusă mâncare de acasă, care categoric este mult mai bună decât ce li se poate asigura în spital din alocațiile de hrană impuse de guvern. Mereu o să fie oameni care nu vor fi mulțumiți de mâncare. Ce știu eu este că pacienții spun că vor mai mult, dar mai multă mâncare am putea oferi numai dacă alocația s-ar majora. De la alocația mică pleacă toate problemele. Niciodată nu o să-i găsiți pe toți mulțumiți și e firesc să fie așa pentru că banii sunt mult prea puțini“, ne spune administratorul firmei ce asigură hrana zilnică bolnavilor din Spitalul Județean de Urgență Craiova.
Managerul spitalului, Bogdan Fănuță, spune că unitatea medicală alocă suma maximă impusă de guvern pentru hrana zilnică a pacienților și că bugetul nu este micșorat, așa cum s-a întâmplat în alte spitale din țară. „Din cei șapte lei, noi trebuie să asigurăm cele trei mese pe zi plus două gustări în cazul pacienților cu regim special. Nu cred că cineva reușește să mănânce consistent cu numai șapte lei pe zi. Sunt oameni care mănâncă mai mult și alții mai puțin, dar asta depinde de fiecare. Suma alocată de guvern este mult prea mică pentru a asigura principalele mese ale zilei și de aceea apar și nemulțumirile“, susține directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.
Costul hranei zilnice a bolnavilor
Hotărârea nr. 429 din 16 aprilie 2008 privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice prevede următoarele sume pentru fiecare bolnav pe zi:
Bolnavi TBC și HIV/SIDA – adulți: 13 lei
Bolnavi TBC și HIV/SIDA – copii: 11 lei
Bolnavi hepatită, neoplazici – adulți: 11,50 lei
Bolnavi hepatită, neoplazici – copii: 13,60 lei
Bolnavi diabet – adulți: 12 lei
Bolnavi diabet – copii: 14,50 lei
Bolnavi arși: 11,50 lei
Alti bolnavi adulți: 7 lei
Lăuze: 8 lei
Bolnavi în leprozerii: 9 lei
Bolnavi psihic și bolnavi psihic cu internare obligatorie: 10 lei
Bolnavi internaţi în staționare de zi: 5,1 lei
Copii nou-născuți prematuri în maternități sau compartimente, alimentați artificial: 1,8 lei
Copii cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani: 6 lei
Copii cu vârsta cuprinsă între 3- 16 ani: 7,8 lei