Peste 15.000 de mehedinţeni beneficiază anual de subvenţii pentru încălzirea pe timpul iernii, conform datelor Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale. Numărul este foarte mare având în vedere că 70% dintre aceştia sunt locuitori din mediul rural care nu îşi permit să cumpere lemne pentru foc. Pentru iarna 2014 – 2015, condiţiile nu s-au modificat de anul trecut, iar cererile pentru obţinerea subvenţiei pentru încălzirea locuinţei se depun la primării începând cu 15 octombrie.
Locuitorii din Drobeta Turnu Severin se gândesc cu groază la factura de la încălzire. Mulţi au restanţe neachitate de iarna trecută sau au rămas fără locuri de muncă. Subvenţia este o mană cerească pentru mulţi mehedinţeni. În condiţiile în care rata şomajului este aproape de 10% în judeţ, cele câteva sute de lei de la stat pentru factura de la încălzire reprezintă un real ajutor. Cererile pentru subvenţii se depun începând cu data de 15 octombrie.
„Începând cu data de 7 octombrie, toate persoanele care sunt interesate să depună un dosar pentru a beneficia de ajutorul de încălzire se pot adresa primăriilor de domiciliu. Limitele maxime sunt diferite. Dacă vorbim despre ajutorul de lemne şi cărbune, vorbim de o limită maximă de 615 lei pentru o persoană singură, dacă vorbim despre limita maximă, este de 786 de lei“, a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Mehedinţi.
Condiţiile pentru obţinerea subvenţiei nu s-au schimbat de anul trecut. Atunci a fost introdusă obligativitatea de a prezenta acte doveditoare privind veniturile, componenţa familiei şi bunurile în proprietate ale solicitantului. Trebuie menţionat că cei care deţin un autoturism mai nou de zece ani nu vor încasa ajutorul, la fel ca şi cei care deţin depozite bancare mai mari de 3.000 de lei. În ultima lună a iernii trecute, potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Mehedinţi, peste 4.000 de locuitori din Drobeta Turnu Severin au primit subvenţii pentru termoficare, în timp ce peste 11.300 de mehedinţeni din Orşova şi din mediul rural au beneficiat de subvenţii pentru încălzirea cu lemne.
Condiţiile pentru obţinerea subvenţiei
Cererile-tip pentru obţinerea ajutorului de încălzire se găsesc la primării. Trebuie ataşat documentul ce dovedeşte un eventual grad de dizabilitate, actele de identitate ale membrilor familiei, adeverinţe de venit de la Administraţia Financiară sau de la angajator, după caz, mandate poştale sau extrasuri de cont, contractul de muncă privitor la veniturile obţinute din străinătate, mandatele poştale sau extrasurile de cont privitoare la alocaţiile de stat pentru copii sau de întreţinere şi adeverinţele de la instituţiile de învăţământ privitoare la bursele pentru elevi sau pentru studenţi.
Ce venituri trebuie să aveţi pentru a obţine subvenţia?
Limitele prevăzute de Ministerul Muncii pentru acordarea de ajutoare de încălzire rămân la acelaşi nivel ca şi anul trecut. Pentru venituri pe membru al familiei de până în 155 de lei, se primeşte un ajutor de 240 de lei, pentru venituri cuprinse între 155,1 şi 210 lei, ajutorul este de 216 lei, între 210,1 – 260 de lei se acordă 192 de lei, între 260,1 şi 310 lei se acordă 168 de lei, între 310,1 şi 355 de lei se acordă 144 de lei, între 355,1 şi 425 de lei se acordă 120 de lei, între 425,1 şi 480 de lei se acordă 96 de lei, între 480,1 şi 540 de lei se acordă 72 de lei şi între 540,1 şi 615 lei se acordă 48 de lei.
Atenţie ce scrieţi în cererea de subvenţie!
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mehedinţi atrag atenţia că cei care depun cereri pentru subvenţie trebuie să specifice datele reale în documente. Pe parcursul sezonului rece se vor face verificări ale veridicităţii datelor prezentate în cererea de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Beneficiarii ajutoarelor de încălzire care nu colaborează cu inspectorii sociali vor pierde subvenția începând cu luna următoare şi vor rambursa sumele acordate cu titlul de ajutor.