6.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJaf în bugetul comunei Daneți

Jaf în bugetul comunei Daneți

Fostul director al Şcolii de Arte și Meserii Daneți, dar și contabilul acestei unități de învățământ au fost arestați preventiv vineri, fiind acuzați că au băgat mâinile până la coate în bugetul școlii. Primarul din Daneți, care ar fi fost implicat în furturile de la Școala de Arte și Meserii, este arestat în alt dosar de corupție, în care este judecat pentru o „gaură“ de 360.000 de lei în bugetul comunei.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj i-au reţinut, joi seară, pe Ionel Goagă, de 47 de ani, fostul director al Școlii de Arte și Meserii Daneți, dar și pe Gheorghe Tănăsescu, de 62 de ani, contabil la aceeaşi unitate şcolară.
Anchetatorii au stabilit faptul că, în perioada decembrie 2009 – aprilie 2011, cu ajutorul lui Constantin Spiridon, primar al comunei Daneți, „prin procedura de achiziţie directă de bunuri şi servicii, au achiziţionat pentru unitatea de învăţământ de la o societate comercială din Craiova bunuri la preţuri supraevaluate, care nu au fost recepţionate în totalitate“. Oamenii legii mai spun că, în plus, cei doi inculpați au acceptat la plată facturi emise fictiv pentru lucrări de reparaţii sau amenajări interioare care nu s-au efectuat niciodată în școala din comuna doljeană Daneți.
Societatea comercială cu pricina este Sabalux Mob SRL Craiova, reprezentată de Vasile Savu, care a emis către Școala de Arte și Meserii Daneți facturi în valoare totală de 173.399 de lei, din care școala a achitat suma de 153.849 de lei. Expertiza contabilă dispusă în acest caz a arătat că prejudiciul adus unităţii de învăţământ este în valoare de 120.637 de lei.
De asemenea, în perioada iunie 2009 – iunie 2012, aceeași unitate de învățământ, reprezentată de Ionel Goagă, în calitate de director, şi de Gheorghe Tănăsescu, în calitate de contabil, a achiziţionat de la nouă agenţi economici mai multe bunuri şi produse în valoare totală 122.970 de lei, care au fost însuşite de cei doi inculpați. Este vorba de piese de mobilier, laptopuri, aparatură electrocasnică, diverse dispozitive și scule electrice. În cursul zilei de joi, oamenii legii au făcut pecheziții acasă la cei doi suspecți, de unde au ridicat un televizor LCD, un sistem audio, un filtru de cafea, bormașini, polizoare și ferăstraie electrice, o mașină de tuns iarba, un generator curent, un motocultor, dar și mai multe unelte de grădinărit și o… chitară, bunuri care ar fi fost cumpărate din banii școlii. Bunurile recuperate de polițiști din gospodăriile lui Goagă și Tănăsescu au fost evaluate la aproximativ 100.000 de lei.
Joi seară, cei doi suspecți au fost reținuți pentru 24 de ore, iar vineri, în jurul prânzului, au fost duși la Judecătoria Craiova, instanță care a emis pe numele lor mandate de arestare pe o perioadă de 30 de zile. Goagă și Tănăsescu sunt acuzați de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, delapidare în formă continuată, fals şi uz de fals cu privire la efectuarea unor achiziţii de bunuri şi lucrări.

La început a fost fratele lui Bercea Mondial

Acest caz de corupție are legătură cu alt dosar penal, deschis în noiembrie 2012 de polițiștii doljeni. Atunci, Vasile Anghel, zis Amar, fratele lui Bercea Mondial, Ionuţ Anghel, fiul lui Amar, Eugenia Stoican, concubina acestuia din urmă, dar și Mihai Goman și Viorica Mihai au fost acuzați de comiterea unor infracțiuni de înşelăciune, fals şi uz de fals. Mai exact, inculpații au fost acuzaţi că, în perioada 2008 – 2012, au falsificat mai multe documente (facturi, procese-verbale de recepţie, contracte etc.) în numele a două societăţi comerciale cu sediul în Drăgăneşti – Moţ Turta SRL şi Malex Metal SRL, documentele atestând, în mod nereal, furnizarea de produse sau prestarea unor servicii în beneficiul unor primării din judeţul Dolj. Ulterior, înscrisurile falsificate au fost folosite la Judecătoriile Craiova, Caracal şi Segarcea, unde inculpaţii au obţinut zeci de hotărâri judecătoreşti învestite cu formulă executorie, iar în cadrul procedurii de executare silită au fost puse popriri pe conturile primăriilor respective. Printre primăriile care au căzut victime se numără cele din comunele Daneţi, Lipovu, Şimnicu de Sus, Valea Stanciului, Dobroteşti sau Drănic. În iulie, anul acesta, cei cinci inculpați au fost condamnți definitiv în acest dosar. Vasile Anghel a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar fiul său a primit o pedeapsă de cinci ani și zece luni de închisoare. Concubina lui Ionuț Anghel s-a ales cu o pedeapsă de patru ani și șapte luni de pușcărie, iar Goman și Viorica Mihai au fost condamnați la câte doi ani și patru luni de închisoare pentru că și-au recunoscut implicarea în infracțiunile comise de unele persoane din Drăgănești.
În urma cercetărilor făcute în dosarul penal în care au fost condamnați definitiv cei cinci inculpați, ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj au stabilit că primarul din Daneți, Constantin Spiridon, nu era tocmai străin de „afacerile“ din Drăgănești-Olt.
Oamenii legii au stabilit că, în perioada aprilie 2007 – septembrie 2011, primarul comunei Daneți, prin procedura de achiziții directe de bunuri și servicii, a acceptat la plată facturi pentru produse și servicii care nu au fost recepționate în totalitate și a căror valoare a fost supraevaluată, prețurile acestora depășindu-le cu mult pe cele existente pe piață la momentul efectuării achizițiilor. Este vorba de indicatoare, leagăne, stații de autobuz și alte bunuri care ar fi fost achiziționate de Primăria Daneți la prețuri „umflate“, prejudiciul adus bugetului comunei fiind calculat la peste 360.000 de lei. În acest dosar, Constantin Spiridon este judecat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, Elena Bițu, contabila de la Primăria Daneți, pentru fals intelectual și abuz în serviciu, iar Vasile Anghel – pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ca și Vasile Savu, reprezentantul Sabalux Mob SRL Craiova.

A „picat“ și edilul din Țuglui

Primarul din Daneți nu este singurul din Dolj care a ajuns după gratii din cauza afacerilor făcute cu firmele romilor din Olt. În iulie 2013, Paulică Neagoe, primarul din comuna Țuglui, a fost arestat preventiv, fiind acuzat de anchetatori că a cumpărat pentru primărie diverse bunuri la preţuri mai mari decât cele de pe piață, prejudiciul adus bugetului comunei fiind estimat în acest caz la 425.000 de lei. Printre bunurile achiziționate se numără pichete PSI, coşuri de gunoi, tobogane şi balansoare pentru mai multe locuri de joacă, bănci ori indicatoare rutiere.
Bunurile respective au fost cumpărate de Primăria Ţuglui de la firmele administrate de Iulian Mihai, Radu Zaga, Constantin Coman, zis Dacul, bulibaşa din Drăgăneşti Olt, dar şi de la o firmă administrată de Luciana Mihai, fiica lui Iulian Mihai. În august 2013, procurorii au trimis în judecată cinci inculpați în acest dosar, care se află în prezent pe rolul Judecătoriei Craiova. Următorul termen a fost stabilit pentru 6 noiembrie.

Spiridon rămâne în arest

Edilul Constantin Spiridon, Elena Bițu și Vasile Anghel au cerut magistraților de la Judecătoria Craiova înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, însă instanța le-a respins cererile. În schimb, judecătoria Craiova a dispus prelungirea mandatelor de arestare emise pe numele inculpaților la începutul lunii iulie. Hotărârea instanței a fost contestată de cei trei inculpați arestați, contestațiile acestora urmând să se judece luni, la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS