Primarul orașului Calafat, Mircea Guță (foto), a fost trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu, fiind acuzat că a prejudiciat bugetul orașului cu 400.000 de euro. DNA a pus sechestru pe bunurile primarului, printre care și casa părintească din Ciupercenii Vechi, primită în 1998.
Cum încearcă familia Guță să scoată casa de sub sechestru citiți în cele de mai jos.
Primarul municipiului Calafat, Mircea Guță, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iulie 2014, fiind acuzat de luare de mită și abuz în serviciu în formă continuată. Primarul este acuzat că în perioada 2008 – 2011 a dispus achiziția directă a unor bunuri la prețuri supraevaluate, prejudiciind bugetul orașului cu peste 400.000 de euro. În schimb, Mircea Guță ar fi primit ca mită un autoturism Chrysler. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, primăria a decontat 85 de facturi de la firmele (Bricomat SRL, Perhart Instal SRL, Agmeb Materiale SRL) lui Constantin Coman (Dacul), bulibașa din Drăgănești-Olt. Valoarea bunurilor achiziționate a fost cu 55% mai mare decât cea reală. Marfa a fost livrată fără nici un fel de formalități, transporturile fiind făcute de obicei în zile de weekend, dar și în zile lucrătoare, după orele de program.
Ulterior au fost emise facturile fiscale, „completate conform explicațiilor exprese ale inculpatului, acestea fiind acceptate la plată de funcționarii primăriei, la presiunile primarului“. Printre materialele cumpărate se numărau cloramină, bănci stradale, pubele, coșuri de gunoi, hidranți, măști de gaze, elemente pentru pichete PSI, elemente componente pentru stații de autobuz, pelerine de ploaie, sârmă etc. Multe dintre produsele livrate au fost facturate pe bucăți. Spre exemplu, europubelele erau facturate ca pubele zincate (2.200 de lei/bucata), roți (480 de lei/bucata), balamale (500 de lei/bucata) și capace (2.200 de lei/bucata). În final, un container complet ajungea să coste peste 7.300 de lei (1.600 de euro). Alveolele pentru autobuz au fost facturate și ele pe componente, ca: plexiglas, scaune din plastic, platbandă, șurub autofiletant, țeavă 60, țeavă rectangulară, vopsea albastră, lămpi neon cu suport, țeavă decapată și yală cu cheie.
Soluția avocatului
Potrivit anchetatorilor, primarul Mircea Guță și Constantin Coman s-au întâlnit la Craiova (15 decembrie 2008) și au încheiat un contract de vânzare-cumpărare fictiv în care au tranzacționat autoturismul Chrysler „pentru a acoperi, de fapt, infracțiunea de luare de mită“. În fața procurorilor, primarul a susținut că a cumpărat mașina din târg cu 20.000 de euro, banii provenind din mai multe credite. În acest dosar, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor deținute de primar. În paralel cu investigațiile anchetatorilor, lucruri interesante s-au petrecut cu aceste bunuri. Spre exemplu, casa părintească a primarului de pe strada Florilor, nr. 15 (sat Ciupercenii Vechi), fusese primită de la părinți (Ion și Victoria) printr-un contract de vânzare-cumpărare din 1998, intabulat însă la cartea funciară (CF) abia pe 15 noiembrie 2013. Imobilul este compus dintr-un corp de clădire construit în 1958 (casă din cărămidă cu trei camere, living, bucătărie, hol și baie) și altul ridicat în 1966 (cameră și baie). După intabularea casei, Mircea Guță a apelat la consilierea unui cunoscut avocat din Craiova și a mers la un mediator (10 decembrie 2013), pentru anularea contractului de vânzare-cumpărare prin care a dobândit casa de la părinți, împreună cu soția (Marinela). Ulterior, a înregistrat la Judecătoria Calafat o acțiune (13 decembrie 2013) care a consfințit tranzacția părților. Hotărârea instanței a fost pronunțată pe 26 februarie 2014. Ghinionul lui Mircea Guță a fost că, pe 17 februarie, DNA Craiova a emis o ordonanță de sechestru pe partea de proprietate deținută de primar, pentru ipotecă legală de 1,6 milioane de lei și 20.000 de euro. În urma operațiunii de anulare a contractului de vânzare-cumpărare, tatăl primarului (Guță Ion) a vrut să radieze proprietatea de pe numele lui Mircea Guță (28 iulie), dar cererea i-a fost respinsă. Ulterior (17 septembrie) a făcut o plângere împotriva deciziei de respingere și acțiune în instanță împotriva DNA, înregistrată la Judecătoria Calafat (30 septembrie), cu termen pe 6 noiembrie.
Ce susține primarul
Desființarea contractului de vânzare-cumpărare pare cea mai simplă și rapidă soluție pentru evitarea sechestrului DNA. Potrivit noului cod civil (NCC), „dacă prin lege nu se prevede altfel, nulitatea contractului poate fi constatată sau declarată prin acordul părților“ (art. 1246, alin. 3). Contractul lovit de nulitate absolută sau anulat este considerat a nu fi fost niciodată încheiat (art. 1254 alin 1), iar desființarea contractului atrage, în condițiile legii, și desființarea actelor subsecvente încheiate în baza lui (art. 1254, alin. 2). De asemenea, „contractul nul poate fi refăcut, în tot sau în parte, cu respectarea tuturor condițiilor prevăzute de lege la data refacerii lui. În toate cazurile, contractul refăcut nu va produce efecte decât pentru viitor, iar nu și pentru trecut“ (art. 1259). „Dacă – ferească Dumnezeu – voi fi găsit vinovat, acea casă nu este o casă făcută de mine. (…) Au fost clauze de întreținere de la început. Până la urmă și ei (părinții) se gândesc să aibă pe cineva stabil la un moment dat. Fie nepoți, fie…“, a declarat primarul Mircea Guță. Edilul-șef al Calafatului a mai spus că locuiește cu soția în apartamentul dat de socri și că mai deține un teren în Ciupercenii Vechi. „La noi n-a venit nimeni! Ce vorbă e asta? Cine v-a spus dumneavoastră? Nu știam nimic. Nu am făcut nici un act de vânzare-cumpărare“, susține mama primarului, Victoria Guță.