Nu v-ați montat încă repartitoare pe calorifere? Doar două ierni mai puteți să plătiți căldura la paușal, fiindcă repartitoarele sunt obligatorii prin lege și trebuie montate pe fiecare corp de încălzire până la 31 decembrie 2016. Este un termen prevăzut în Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică, normă intrată în vigoare în luna august a acestui an.
Legea stipulează obligativitatea montării repartitoarelor de costuri sau a contoarelor individuale în faţa uşii de către toţi locatarii apartamentelor din blocurile din Craiova, racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică.
„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor, este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară“ (Legea nr. 121/2014, art. 10).
În Craiova, în prezent, doar două blocuri dispun de distribuirea agentului pe orizontală și de contoare individuale la ușa apartamentului. Nici la capitolul repartitoare blocurile din Craiova nu stau prea bine, fiindcă tendința proprietarilor este aceea de a renunța la ele. Tot mai multe blocuri scot aceste repartitoare, după ce, cu ceva ani în urmă, au optat pentru ele. Proprietarii și-au dat repede seama că au făcut o investiție proastă, pentru că în sezonul rece îngheață de frig în propriile locuințe și plătesc și facturi mari la căldură. „Noi am avut în asociație 12 blocuri cu repartitoare de costuri. Dintre acestea, șapte au renunțat deja la aceste repartitoare. Locatarii au ales în trecut să-și monteze aceste repartitoare crezând că vor plăti mai puțin, că așa este legea. Știm că și acum câțiva ani am avut un termen, conform HG nr. 609/2007 montarea repartitoarelor de costuri pentru încălzire intra în sarcina proprietarilor (consumatorilor) și trebuia finalizată până la 30 septembrie 2009. Ceea ce nu s-a întâmplat și proprietarii le-au scos. Aceste repartitoare au iscat multe discuții între locatari, unii dintre ei au ajuns să plătească facturi de 1.000 de lei doar la căldură“, spune președintele Asociației nr. 16 Rovine II, Dan Remus.
Faptul că repartitoarele nu au fost agreate încă de la început de populație, chiar dacă există un cadru legal care le impune, o demonstrează și numărul destul de redus al blocurilor din Craiova în care acestea sunt montate. Este și cazul Asociației de proprietari 2 Cerna din Craiova. „Din cele 26 de scări de bloc pe care noi le avem în asociație, doar trei au montate aceste repartitoare de costuri. Oamenilor nu le convine, cu aceste repartitoare se fură. Nici eu nu sunt pentru aceste repartitoare“, afirmă președintele Asociației de proprietari nr. 2 Cerna.
Debranșările lovesc în repartitoare
Chiar și reprezentanții unor firme în domeniu recunosc că în ultimii trei-patru ani cererea de repartitoare a înregistrat o stagnare, iar din cauza debranșărilor se mai pierd o parte dintre proprietarii care au optat în trecut să-și monteze repartitoare de costuri.
„Noi știm că a mai fost Legea nr. 325/2006 care a prevăzut obligativitatea repartitoarelor și termenul s-a prelungit până în 2009. Legea este în vigoare. Termenul a expirat și atât. Noua lege fixează alt termen, deocamdată nu are norme și nu știu dacă vor fi norme. La nivel de UE se pune accent pe politicile de protejare a mediului. Una dintre posibilitățile de protejare este aceea de a diminua consumul la toate utilitățile, să avem un consum controlabil. Montând repartitoare ne putem controla consumul de căldură din propria locuință. Este adevărat că numărul celor care își montează repartitoare stagnează. Sunt cazuri izolate care vin și cer montarea repartitoarelor pe corpurile de căldură. În sens invers, de renunțare la repartitoare, avem tot așa cazuri izolate. Chiar dacă primim solicitări, suntem restricționați de faptul că nu se întrunește acel procent de 80%. Pot spune că, în ultimii trei-patru ani, avem o stagnare în ceea ce privește montarea de repartitoare cu o ușoară scădere din pricina debranșărilor. Dacă este un cadru legal, cineva trebuie să monitorizeze ducerea la îndeplinire, să ia măsuri“, este de părere Cătălin Popescu, reprezentantul Techem Craiova.
Reprezentantul Uniunii Asociațiilor de Proprietari (UAP) Craiova 2012 spune că legea trebuie aplicată ca atare. În caz contrar, locatarii vor plăti în funcție de SET (suprafața echivalentă termic). „Legea trebuie pusă în aplicare, așa fiecare plătește ce consumă. În caz contrar, se va plăti pe SET. Discuțiile cu privire la aceste repartitoare sunt contradictorii, contorizarea ideală ar fi cea pe casa scării, fiecare cu contorul lui la ușă“, este de părere Ion Pătrulescu, președintele UAP Craiova.-