4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBanii comunelor doljene, împărțiți politic

Banii comunelor doljene, împărțiți politic

Scandal la ședința extraordinară a Consiliului Județean Dolj de ieri. La împărțirea unor sume către comune pentru achitarea arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanțare locală, mai multe localități cu primari PNL și PDL s-au trezit cu zero lei. Motivul invocat de consilierii de opoziție a fost acela al împărțirii în funcție de apartenența politică a primarilor. Reprezentanții comunelor și ai partidelor care nu au primit nici un leu au venit în ședință cu pancarte și au acuzat autoritatea județeană de împărțirea banilor pe criterii politice.

Ședință extraordinară la Consiliul Județean Dolj, ieri. Primul punct de pe ordinea de zi, privind repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru drumuri județene și comunale, a fost votat cu succes de către toți consilierii locali, chiar dacă unele localități nu au primit nici un ban.

11 primării PNL și PDL, fără nici un ban

Însă, punctul doi de pe ordinea de zi a iscat mare scandal în rândul consilierilor județeni și al primarilor care au venit special la ședință ca să protesteze împotriva unei împărțiri a banilor, pe care o consideră politică. Punctul se referea la repartizarea suplimentară a estimării cotelor defalcate din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale repartizate la rectificarea bugetului de stat, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanțare locală. La acest punct, pentru ambele repartizări (impozit pe venit și TVA), comunele Apele Vii, Daneți, Drănic, Galicea Mare, Ghindeni, Giubega, Goiești, Mischii, Rojiște, Secu și Siliștea Crucii, toate cu primari PNL și PDL, nu au primit nici un ban. Câteva primării PDL (Băilești, Castranova, Gogoșu, Izvoare, Măceșu de Sus, Murgași, Predești și Sadova) au primit, totuși, un total de 83.000 de lei, o sumă egală cu cât a primit, spre exemplu, Primăria din Afumați.

Ivanovici: „Această propunere este nelegală și o vom ataca în instanță“

Situația i-a scos din minți pe consilierii județeni din opoziție. Flancați de șeful PNL Dolj, Mihai Voicu, de senatorul Mario Ovidiu Oprea (PNL) și de deputatul Ștefan Stoica (PDL), aceștia au început să-și strige nemulțumirile.
„Constatăm consternați că această propunere de repartizare a sumelor și cotelor defalcate pentru echilibrarea bugetelor primăriilor este profund imorală, este nelegală și o vom ataca în instanță, în contencios administrativ, imediat după ce această ședință se va încheia. Am fost obișnuiți ca, de-a lungul timpului – și a fost o regulă în CJ Dolj – noi, consilierii de opoziție, să fim consultați atunci când s-a pus în discuție repartizarea acestor fonduri. Este o ediție extraordinară și putem spune că asistăm la un octombrie roșu pentru că, de această dată, repartizarea se face doar pe criterii politice. 99% din sumele repartizate sunt alocate primarilor PSD sau celor care în baza Ordonanței 55 au trecut la PSD. Comparând cu ceea ce au primit primarii care au rămas în opoziție, constatăm că primarii PNL au primit zero lei, iar primarii PDL au primit 1%. Cu siguranță, și primarii PNL, și primarii PDL au arierate, au programe de dezvoltare locală și cetățenii din aceste comune au nevoie de bani ca și ceilalți. Comunele acestea sunt vitregite astăzi de către PSD. Vom cere și suspendarea acestei hotărâri pentru a nu produce efecte până se va judeca pe fond“, a spus Laurențiu Ivanovici, consilier județean PNL. Nemulțumirea și-a exprimat-o și Alexandru Brezniceanu, consilier PDL.
„În cele trei mandate de când sunt aici, așa ceva nu am văzut. Nu am văzut ca un partid și implicit comunele unde sunt primari ai aceluiași partid să primească zero lei. Este vorba despre pedepsirea unor cetățeni, ai unor localități. Cum puteți să pedepsiți acești oameni, care și ei sunt plătitori de taxe și impozite, și ei sunt oameni ai acestui județ. Ce vină au ei? Cum e posibil ca într-o democrație să pedepsim niște oameni pentru crezul lor politic?“, a spus acesta, continuând cu o comparație între Băilești și Galiciuica. „Gândiți-vă la municipiul Băilești. Are 20.000 de locuitori. I-ați umilit. Le-ați dat 4.000 de lei. 40 de milioane de lei vechi pentru arierate și cheltuieli de funcționare. Ce pot plăti ei cu acești bani? Vă rog să comparați cu situația primarului Bană Constantin (Galiciuica). El a primit o sumă de 36 de ori mai mare decât Băilești, la o comună care are puțin peste o mie de locuitori“, a mai spus Brezniceanu.

Tănăsescu: „Numai în ultima jumătate de an, localității Drănic i s-au alocat 300.000 de lei“

Printre întreruperi și șușoteli în special din partea opoziției – susținută de primari și reprezentanți ai partidelor – nemulțumită de ceea ce se întâmplă, conducerea CJ Dolj a încercat să lămurească situația. Vicepreședintele Alina Tănăsescu a spus că, „numai în ultima jumătate de an, localității Drănic i s-au alocat 300.000 de lei pe Ordonanța nr. 28/2013 (pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală – n.r.), iar în timpul guvernului Boc și al altor guverne nu s-a alocat nici un ban. Pe cote defalcate li s-au alocat 66 de milioane de lei, iar pe drumuri 41 de milioane. Vă întreb pe dumneavoastră, este o localitate care este vitregită de PSD? Nu există, la această rectificare bugetară, localitate în Dolj care să fi primit suma de zero lei“, a precizat Tănăsescu. Și vicepreședintele Cristinel Iovan a încercat să explice situația: „Dintr-o cotă de 18,5%, 27% vin în consiliul județean. Diferența este împărțită de către finanțe și 20% se repartizează prin hotărâre de consiliu județean. Ceea ce înseamnă că peste 90% din banii care vin în județul Dolj sunt împărțiți de către Ministerul de Finanțe. Și ați mai vedea, dacă v-ați uita cu atenție în raport, că mai este un criteriu de repartizare, iar această sumă se împarte în funcție de vechimea arieratelor. Există și aici o formulă de calcul. Eu cred că fiecare localitate care a fost aici nu poate să spună că a fost vitregită“, a menționat Iovan.

Prioteasa: „Indiferent dacă place sau nu cuiva, există această ordonanță“

La finalul ședinței, președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a spus că județul se află într-o situație fără precedent, aceea de a primi foarte mulți bani printr-o ordonanță. „Este, poate, ședința cea mai tensionată pe care am avut-o în toate aceste mandate. Din nefericire, nu este o sumă foarte mare, unele din acestea sunt chiar virtuale în funcție de cum va merge economia până la sfârșitul anului. Regret ceea ce s-a întâmplat aici pentru că, până la urmă, creează un precedent. Chiar aș putea să spun că de-a lungul timpului am știut să ne înghițim amarul în momente în care vedeam ordonanțe care se duceau peste CJ în anumite locuri. Acum, indiferent dacă place sau nu cuiva, totuși e această ordonanță (OUG nr. 59/2014 privind rectificarea bugetului de stat pe 2014), sunt 50.000.000 de lei, bani care nu au mai venit niciodată pentru Dolj și care se vor duce în continuare în toate obiectivele. (…) Rugămintea este să trecem și de această campanie și să evităm să mai fim în sala de ședințe a consiliului județean într-o asemenea formulă. Eu sunt un produs al PSD, sunt aici consilier și președinte ales pe listele PSD și de aceea sunt alături de colegii mei“, a spus Prioteasa.
Chiar și cu atâtea discuții, timp în care consilierii PSD au fost mai mult decât liniștiți, fiind majoritari, proiectul de hotărâre a fost votat cu 21 de voturi pentru și nouă împotrivă.

Marian Irinei (PNL): „Am fost delegat la Dublin cu scopul de a nu fi prezent la această ședință“

Marian Irinei (PNL), liderul de grup al consilierilor județeni ai opoziției, a informat, printr-un comunicat de presă, că a fost trimis special la Dublin din partea CJ Dolj, la Adunarea Regiunilor Europene, pentru a nu participa la această ședință. Acesta susține că a fost anunțat cu două zile înainte de ședință de faptul că aceasta va avea loc și că i s-a infirmat posibilitatea organizării vreunei ședințe chiar cu trei zile înainte de convocare.
„Mă declar indignat și, totodată, atrag atenția asupra manierei în care am fost delegat să particip în cadrul evenimentului din Dublin, cu intenția falsă de a reprezenta instituția la ședințele plenare ale Adunării Regiunilor Europene, dar, de fapt, cu scopul exclusiv de a nu fi prezent la această ședință extraordinară“, a declarat Irinei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS