2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncrengătura unui „tun“ de două milioane de euro

Încrengătura unui „tun“ de două milioane de euro

Procurorii DIICOT din Craiova susțin că membrii grupării au creat circuite economico-financiare fictive privind livrări și achiziții intracomunitare de materiale de construcții
Procurorii DIICOT din Craiova susțin că membrii grupării au creat circuite economico-financiare fictive privind livrări și achiziții intracomunitare de materiale de construcții

Procurorii DIICOT din Craiova au reușit să refacă traseul unor materiale de construcție în valoare de peste 17 milioane de lei, vândute fictiv de SC Ambient SA Sibiu unei societăţi din Cipru, care la rândul ei le-a livrat tot fictiv unor firme din Dolj și Olt. În final, materialele de construcție au ajuns la SC Mitliv Craiova, iar anchetatorii susțin că prin aceste „inginerii“ bugetul statului a fost păgubit cu aproximativ două milioane de euro.

Povestea în acest dosar de evaziune fiscală începe în aprilie anul trecut, când ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova au aflat că membrii unui grup infracţional au creat un circuit comercial fictiv, bazat pe simularea unor operaţiuni comerciale cu scopul de a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.
Cazul a fost preluat de un procuror din cadrul DIICOT Craiova, care a stabilit că, în septembrie 2011, în baza unor procuri speciale, inculpații Robert Dănilă şi Sfîrlogea Andi au obținut dreptul să reprezinte firma PHILKARO LTD, cu sediul în Cipru. Mai exact, cei doi craioveni au fost împuterniciți prin procuri speciale să semneze în numele societăţii contracte sau alte documente cu agenţii economici, să folosească ştampila societăţii, dar şi să execute orice act de administrare a acesteia. În aceeași lună, în baza acestor împuterniciri, Dănilă și Sfîrlogea au obţinut şi dreptul de a efectua tranzacţii bancare în numele PHILKARO LTD.
Anchetatorii spun că Robert Dănilă şi Andi Sfîrlogea au urmărit încă de la început „obţinerea de beneficii financiare prin interpunerea acestei societăţi în relaţii comerciale cu societăţi înmatriculate pe teritoriul României, fapt ce asigura acestora din urmă cadrul necesar sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către statul român, în condiţiile în care livrarea de mărfuri către o societate cu sediul într-un stat membru al Uniunii Europene nu este purtătoare de TVA“.

Tranzacții peste tranzacții

Potrivit procurorilor DIICOT, Robert Dănilă şi Andi Sfîrlogea au luat legătura cu reprezentanţii SC Ambient SA Sibiu, ocazie cu care cele două societăți au încheiat un contract de vânzare-cumpărare având ca obiect livrarea de către SC Ambient SA Sibiu de materiale de construcţii (fier) în regim intracomunitar către PHILKARO LTD, activitate de care s-au ocupat în mod direct inculpatul Daniel Ionescu, manager de vânzări la data semnării contractului, dar și un alt inculpat, Răzvan Tănasă, manager în sectorul achiziţiilor al SC Ambient SA Sibiu. Ulterior, pentru că nu aveau bani ca să susțină tranzacția unor importante cantități de mărfuri, Dănilă şi Sfîrlogea au căutat o firmă care să-și permită achitarea mărfurilor care urma să fie livrate fictiv de firma din Sibiu în Cipru. Așa au ajuns cei doi reprezentanți ai PHILKARO LTD la inculpatul Alin Teacă, persoana responsabilă cu achiziţii de marfă din cadrul SC Mitliv Exim SRL Craiova.
Anchetatorii mai spun că această din urmă firmă, care deținea banii necesari „realizării întregului circuit“, a acceptat să achiziționeze mărfuri de la Dănilă şi Sfîrlogea, însă nu direct de la firma din Cipru, ci de la mai multe societăți interpuse, „cu singurul scop al obţinerii dreptului de a deduce TVA pe care o achita alăturat preţului“. Astfel, SC Mitliv Exim SRL a semnat contracte de achiziţie cu SC Miandres SRL Craiova, SC Auto A Car SRL, SC Bocstal SRL Brădești şi SC Serious Team, societăţi aflate sub controlul direct al lui Robert Dănilă şi Sfîrlogea Andi. Odată ce au bătut palma cu vânzătorul și cumpărătorul materialelor de construcții, Sfîrlogea și Dănilă au făcut pasul următor, trecând la livrarea mărfurilor din Cipru în România, însă numai în acte, beneficiari fiind firme controlate de ei – SC Miandres SRL Craiova, SC Auto A Car SRL, SC Serious Team Serv SRL Oboga, SC Bocstal SRL Brădești, dar și SC Freshner SRL Cârna.
„Din analiza rulajelor de cont şi a extraselor bancare ar rezulta că, ulterior, marfa a fost «livrată» de firma din Cipru către societăţi comerciale înmatriculate pe teritoriul României (printre care se află și SC Freshner SRL Cârna, reprezentată până în luna februarie 2012 de inculpatul Adrian Etegan – n.r.), revenind astfel în ţară, însă numai din punct de vedere scriptic, pentru ca mai departe, în mod direct sau prin intermediul altor firme cu un comportament economic similar (înfiinţate numai pentru acumularea de datorii) – SC Miandres SRL Craiova, SC Serious Team Serv SRL, SC Bocstal SRL Brădești, reprezentată în drept de inculpatul Viorel Duțu, şi SC Auto A Car SRL, reprezentată în fapt de acelaşi inculpat – marfa să fie «vândută» către beneficiarul final SC Mitliv Exim SRL“, au mai reținut procurorii DIICOT.

Banii au plecat în sens invers

În ceea ce privește plățile, procurorii spun că ele au dublat circuitul scriptic al documentelor de vânzare-cumpărare a mărfurilor, „cu rolul de a susţine transferul fictiv de proprietate al materialelor de construcţii între societăţile implicate şi de a crea aparenţa de legalitate a operaţiunilor comerciale“.
Astfel, în perioada noiembrie 2011 – septembrie 2012, SC Ambient a aprovizionat diverse tipuri de fier, printre furnizori numărându-se și SC Ariana-Nely SRL Bistrița, de achiziții ocupându-se inculpatul Răzvan Tănasă. Ulterior, marfa a fost „valorificată“ numai în acte, în regim de livrare intracomunitară către PHILKARO LTD, din raportul de constatare întocmit de inspectorii antifraudă din cadrul DIICOT Craiova stabilindu-se că SC Ambient a „vândut“ PHILKARO LTD cantitatea totală de 7.311.565 kg de fier de diferite tipuri, în valoare totală de 17.359.260 de lei, fără TVA, pentru că livrarea figura ca fiind intracomunitară.
În aceeași perioadă, SC Mitliv Exim SRL a efectuat plăţi către furnizorii SC Miandres SRL Craiova, SC Serious Team Serv SRL, SC Bocstal SRL Brădești și SC Auto A Car SRL în valoare totală de 18.224.402 lei, în care este inclusă şi suma de 47.466 de lei, reprezentând contravaloarea transportului mărfurilor. Din conturile acestor societăţi din România a fost virată în contul PHILKARO LTD suma de 18.245.941 de lei, incluzând cei 18.224.402 lei virați de Mitliv, plus sume achitate de alți beneficiari.
Anchetatorii au găsit evidențiate în contabilitatea Mitliv Exim SRL achiziţii de mărfuri şi servicii de transport de la SC Miandres SRL Craiova, SC Serious Team Serv SRL, SC Bocstal SRL Brădești și SC Auto A Car SRL, „operaţiuni comerciale iniţiate şi coordonate de inculpatul Alin Teacă, responsabilul cu achiziţii în cadrul SC Mitliv Exim SRL, în baza unor facturi fiscale şi avize de însoţire a mărfii având la rubrica «furnizor» denumirea societăţilor menţionate mai sus, în cantitate totală de 6.950.180 kg fier, în valoare totală de 14.697.009 lei, la care se adaugă TVA în sumă de 3.527.305 lei, rezultând valoarea totală de 18.224.402 lei“, au mai menționat procurorii DIICOT în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a opt inculpați din acest dosar.
La rândul său, PHILKARO LTD a efectuat plăţi prin cont bancar către SC Ambient în sumă totală de 17.342.486 de lei, societate care, la rândul său, a achitat către Ariana-Nely SRL Bistrița suma totală de 7.982.761 de lei, reprezentând contravaloarea unui număr de 124 de facturi fiscale.
Potrivit procurorilor DIICOT din Craiova, în această încrengătură de firme, în care marfa a fost plimbată prin Cipru numai în acte, s-a „pierdut“ TVA de peste 9.200.000 de lei (aproximativ două milioane de euro), sumă de bani cu care a fost prejudiciat bugetul statului.

Suspecți arestați

În seara de 7 octombrie, după mai multe percheziții făcute de anchetatori, Robert Dănilă, Andi Sfîrlogea, Daniel Ionescu, Răzvan Tănasă, Alin Teacă, Adrian Etegan și Viorel Duțu au fost arestați preventiv printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Instanța a mai dispus ca un alt inculpat, Iulian Rogojinaru, să fie cercetat în continuare sub control judiciar. Alături de cei opt inculpați, mai sunt cercetați în acest dosar Constantin Ulăreanu, Mugurel Stănescu, Robert Păceană, Adrian Etegan și Viorel Duțu. Toți sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani.
În acest dosar au fost puse sub acuzare și societățile comerciale implicate în acest circuit. Astfel, SC Mitliv Exim SRL, SC Ambient SA, SC Serious Team Serv SRL, SC Miandres SRL, SC Bocstal SRL, SC Freshener SRL, SC Auto A Car SRL și Ariana-Nely SRL sunt urmărite penal pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Firmele de transport implicate, care au atestat cu documente falsificate că marfa a părăsit teritoriul României – SC Bădescu Com SRL și SC Sincotrans SRL – sunt urmărite penal pentru complicitate la evaziune fiscală.

Mitliv, cumpărător de bună-credință? 

Deținătorul grupului de firme Mitliv, omul de afaceri Liviu Cioană, a explicat că nu știe prea multe despre acuzele procurorilor DIICOT din Craiova. „Din câte știu, se fac cercetări într-un dosar penal, iar cei de la poliție au venit și au cerut niște documente privind o serie de achiziții. Noi am achiziționat mărfuri de la diverse societăți, care acum sunt verificate în acest dosar“, a declarat Liviu Cioană pentru GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS