Gărduleţele metalice pe care administraţia locală le amplasează la grădinile blocurilor au ajuns subiect de discuţii şi nemulţumire în rândul asociaţiilor de proprietari din Craiova. Locatarii sunt supăraţi pe reprezentanții asociațiilor pentru că, spun ei, nu fac toate demersurile ca să li se monteze aceste gărdulețe în fața blocurilor. Cei de la asociațiile de proprietari arată cu degetul spre administraţia locală şi RAADPFL (regia primăriei care execută aceste lucrări) și spre teancul de solicitări făcute de ani buni în acest scop la primărie. Mai mult, până şi asociaţiile de proprietari au ajuns să rivalizeze între ele, din moment ce unele beneficiază de acest gard şi altele nu, deşi le desparte doar o stradă. Este şi cazul Asociaţiei nr. 2 Sărari şi Asociaţiei nr. 1 Mirceşti. „Eu nu înţeleg. Am făcut foarte multe solicitări pentru a se monta gard metalic la grădinile blocurilor. Mi s-a spus că nu sunt bani, că în funcție de vechimea solicitărilor se montează acest gărduleţ. Asociaţia noastră are opt cereri, din 2009, 2010, 2011, ultima este chiar din această lună. Ne spun că au personal foarte puțin și nu pot face față, dar la asociația de peste stradă s-au pus gărdulețe. Proprietarii văd şi vin și ne spun nouă că nu ne dăm interesul. Noi le arătăm solicitările, dar tot pe noi dau vina. Ne întreabă de ce blocurile de peste stradă, din cealaltă asociaţie, au şi noi nu?“, se plânge Mircea Ceacâru, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 2 Sărari.
Într-o situaţie asemănătoare se găseşte şi Asociaţia de proprietari nr. 17 Brazda lui Novac. Reprezentanţii proprietarilor spun că au făcut încă din anul 2009 demersuri pentru montarea unor astfel de gărduleţe, dar acestea nu au fost aduse nici până în prezent. „Aşteptăm de foarte mult timp, trei-patru ani, să ne monteze la grădina blocului acele gărduleţe. Eu mă îngrijesc de grădină, dar cu gărduleţ ar fi mai protejată. Nu ar mai intra câinii, copiii. Aici, pe toată partea asta, este nevoie să se pună și gard viu, și gard metalic. Înainte am avut gard, dar am rămas fără el când s-a asfaltat și s-au făcut parcările. Am vorbit la asociație, am făcut cerere. Au spus că o să se pună, dar nu s-a rezolvat nici până acum“, se plânge Nicolița Roșu, proprietar într-un bloc situat pe strada Amaradia. Din întreg cvartalul de blocuri F3-F5, acesta din urmă este singurul care are montat un gard metalic, poate şi pentru că aici funcţionează o grădiniţă.
Cine insistă are gărduleţ
Alte asociaţii au fost mai norocoase, s-au ales şi cu gard viu, şi cu gard metalic la spaţiile verzi din faţa blocurilor. Reprezentanţii proprietarilor spun că doar prin insistenţe repetate la administraţia locală au rezolvat problema, nu a fost de ajuns o cerere scrisă de două ori pe an. „Am făcut intervenții scrise la primărie, m-am dus apoi la ei în audiențe, am insistat. RAADPFL are doar o echipă, Craiova este mare. Cine se duce și insistă își rezolvă problemele. Se face pe sărite, și cu gardul metalic, și cu tăierea gardului verde. Dar asta este, nu faci solicitare numai scris, mergi și personal. Am la aproape toate blocurile din asociație gărdulețe“, spune Gheorghe Albu, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 1 Mircești.
După cinci ani, RAADPFL le pune gard
Asociaţia nr. 15 Calea Bucureşti a depus solicitări ani la rând, începând din 2009, dar abia zilele acestea angajaţii RAADPFL montează la grădinile blocurilor mult doritele gărduleţe.
„Am solicitat în 2009, 2010, 2011. Am trimis și tabele semnate de oameni, pentru că se puneau în toată Craiova, numai la noi nu. Am repetat adresele în fiecare an. În sfârșit, acum au ajuns și la noi, trebuia din vară, dar au ajuns mai târziu. Deocamdată, se pun unde sunt parcările terminate, unde nu sunt, nu se pun, că mai întâi asfaltează, pun dale, borduri și apoi vin cu gărduleț“, explică Florin Georgescu, administratorul Asociaţiei de proprietari nr. 15 Calea București.
30.000 de metri de gard bordurat
Iată ce spun reprezentanţii RAADPFL Craiova, regia care montează aceste garduri şi ai cărei angajaţi se ocupă (sau ar trebui să se ocupe) de îngrijirea acestor spaţii verzi.
„Am respectat pe cât se poate ordinea de primire a acestor solicitări. Atunci când intrăm într-un cartier, pentru eficiență, pentru rezolvarea mai multor blocuri deodată, am încercat să rezolvăm mai multe asociații, să combinăm cererile pe cartier, nu să plecăm dintr-un cartier în altul. Cel mai bine așa este. Anul acesta am montat 30.000 de metri de gard bordurat. Acum suntem aproape de final, mai avem 3.000 de metri. Chiar dacă nu am ajuns la toți, vom ajunge, și vom continua această acţiune și la anul. Alte criterii nu sunt. Ceea ce trebuie să știe craiovenii este că schimbarea gărdulețului viu și a celui metalic se fac doar după schimbarea bordurilor din fața blocurilor. Nu intrăm acolo unde bordurile nu au fost schimbate. De aceea, mai sunt unele lipsuri pe la unele dintre asociații“, a declarat Aurelia Filip, director RAADPFL Craiova.