3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025

Scandal pe buletine

Vineri, la ora 8.20, aproximativ 50 de persoane se așezaseră la coadă la buletine
Vineri, la ora 8.20, aproximativ 50 de persoane se așezaseră la coadă la buletine

Ca de fiecare dată înainte de alegeri, coada la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova se îngroașă serios, iar persoanele care vor să-și schimbe cartea de identitate pierd chiar zile întregi până reușesc să obțină documentul respectiv. Nervi, înjurături, liste și certuri cu funcționarii Direcției. Așa este atmosfera la „buletine“ de câteva zile, iar săptâmâna aceasta se anunță și mai agitată, în ciuda măsurilor luate de funcționarii Direcției pentru a reuși să onoreze toate cererile.

Un cititor GdS din Craiova ne-a sesizat faptul că este o adevărată nebunie la Direcția de Evidență a Persoanelor (DEP), fiind nevoie de câteva zile pentru a reuși să depui actele pentru eliberarea unei cărți de identitate. „Nu se poate ca la ora 8.30 să ai date toate bonurile ce se pot rezolva în timpul unei zile de muncă. Sunt oameni care stau la cozi multe zile pentru a putea depune actele. Nu e normal să vii de la 5 dimineața pentru a putea prinde un loc. Asta într-o administrație modernă, europeană, cum își spun“, s-a plâns cititorul GdS.
Am vrut să verificăm cele semnalate de craiovean, așa că, vineri dimineață, înainte de începerea programului (8.30), un redactor GdS s-a dus la sediul DEP de pe strada Unirii din Bănie.
Pe una dintre ferestre era afișat un program de lucru cu publicul, iar vineri, toată ziua, a fost program pentru eliberarea actelor de identitate. La 8.20, deja se strânseseră vreo 50 de persoane la coadă, dintre care peste 30 nu apucaseră să depună actele joi și veniseră vineri dimineață. De aici a început scandalul. Un polițist local a ieșit la fereastră și a anunțat că vineri nu se pot depune acte, ci numai se eliberează cărțile de identitate. „Am fost și ieri, am venit și azi! Pe vremea lui Ceaușescu stăteam la coadă la carne, acum stăm la buletine! Își bat joc de noi!“, a mormăit un bărbat supărat. „Ne învoiește patronul o dată, de două ori, dar nu putem să venim în fiecare zi la buletine!“, a spus o femeie între două vârste. „Eu nu plec de aici până nu depun actele. Să mă ia cu poliția dacă vor, dar eu nu plec!“, a continuat altă femeie care se sprijinea de zidul clădirii, chiar lângă fereastra pe care scosese capul polițistul local.
Un bărbat a scos repede un telefon mobil, a căutat pe internet programul cu publicul, apoi i-a explicat polițistului local că, potrivit programului afișat pe internet, vinerea se pot depune acte. La rândul lui, agentul a spus că nu poate face decât să respecte programul afișat, așa că va da bonuri de ordine persoanelor care veniseră să-și ridice actul de identitate.

„Să mergem peste directoare!

La 8.40, ușa Direcției era încă închisă, iar tensiunea creștea. Polițistul a dat niște telefoane, iar în câteva minute și-a făcut apariția alt polițist local, care a încercat să-i facă să plece pe cei care veniseră să depună actele. Fără succes, însă. „Să vină presa! Să vină televiziunea!“, a strigat femeia care spunea că o învoise patronul. „Să mergem peste directoare!“, a fost ideea unui tânăr. „Dar de ce nu iese directoarea afară să ne explice ce se întâmplă? Ce, îi e frică? Nu are program la ora asta?“, a continuat același tânăr. „E vineri, e weekend“, a răspuns imediat un bărbat de la coadă. Bărbatul cu internet pe telefon a arătat din nou programul găsit. Nu a avut nici de data aceasta succes. Al doilea polițist o știa pe a lui: „Domn’e eu am un program afișat aici, pe ușă! Eu pe ăsta îl respect. Nu dau voie să intre decât persoanelor care au venit să-și ridice buletinul. Nu forțați intrarea!“. „Nu forțez, domn’e, nimic, eu am venit după programul afișat pe internet“, a răspuns imediat bărbatul care rămăsese cu privirea la programul de pe telefon.
Văzând că agentul Poliției Locale face pe durul, câteva persoane de la coadă încercau să-l sensibilizeze un pic. „Eu am venit de la 100 de kilometri să depun actele. Femeia asta bătrână vine de la țară. A dat banii pe autobuz degeaba?“, a întrebat alt bărbat. În toiul acestor discuții, și-au făcut apariția doi jandarmi, care mai mult i-au enervat pe cei care se împingeau către ușa instituției. „Ce, bă, venirăți să luați femeia asta bătrână? Ne luați cu mascații?“, a întrebat altă persoană.
Pe la ora 9.00 fără câteva minute a ieșit o funcționară în ușă. Părea a fi o șefă. Le-a cerut oamenilor care au venit să depună actele să se așeze în stânga. Stânga ei, nu stânga lor. Cei care au venit să-și ridice buletinele – în dreapta. I-a anunțat că pot lua bilete de ordine și pot intra să depună actele. „O să intre toată lumea, așa că nu vă mai agitați. Deci, fără gălăgie. Da, domn’e, o să intrați toți! Toată lumea amenință că vine cu presa, că vine cu televiziunea“, spunea funcționara. „Sunt sătulă și de presă, și de televiziune“, a adăugat ea, apoi a întors spatele și a plecat.
Imediat a apărut o listă făcută de cei care au venit cu noaptea în cap la buletine, iar un polițist local a început să împartă bonuri de ordine persoanelor strigate de pe listă de bărbatul cu telefonul cu internet.
În spatele polițistului și-a făcut apariția un tânăr, care l-a anunțat că mai este o listă, rămasă de joi. Nu a fost băgat în seamă și a plecat. După ce au pus mâna pe bonurile de ordine, unii au plecat spre ghișee, iar alții au așteptat în curtea instituției, la aer. Erau zâmbitori și chiar păreau un pic mândri. Au învins astăzi. Nu au venit degeaba la buletine.

Listele dau bătăi de cap funcționarilor DEP Craiova

Conducerea DEP Craiova spune că responsabilitatea pentru această situație poate fi împărțită între cetățeni și instituție. Pe de o parte, DEP nu are decât 12 funcționari, care trebuie să facă față cererilor persoanelor din Craiova și din 17 comune din Dolj. În plus, înainte de alegerile prezidenţiale de pe 2 noiembrie, numărul de cereri a crescut destul de mult. În ultimele zile, peste 350 de persoane se prezintă la DEP ca să depună actele pentru eliberarea cărții de identitate. Asta, în condițiile în care funcționarii pot primi cel mult 210 cereri în fiecare zi.
„Cetățenii vin să depună actele pentru că este dreptul lor, însă fizic nu putem face mai mult. Lumea trebuie să știe că la noi chiar se muncește. Funcționarii noștri nu termină programul la ora 16.30, așa cum s-ar crede, ci au conștiință și stau chiar până la ora 20.00, până termină toată treaba. Asta, în condițiile în care nu pot fi recompensați cu prime sau sporuri. În schimb, pot primi zile libere, însă, la acest număr de cereri, nici libere nu își pot lua. Capacitatea maximă de cereri care pot fi primite este între 180 și 210 pe zi, iar în această perioadă am ajuns chiar și la 360 de bonuri de ordine eliberate“, a precizat pentru GdS Madlen Voicinovschi, directorul executiv al DEP Craiova.
Pe de altă parte, activitatea funcționarilor este dată peste cap de persoanele care se prezintă la poarta instituției începând cu ora 4 dimineața și încep să-și treacă numele pe o listă. La ora 8.30, pe listă sunt înscrise deja 150-160 de persoane, care, după deschiderea ușii, dau năvală și își iau bonuri de ordine. Cei care vin la ora 9.00, de exemplu, au surpriza să constate că aparatul le eliberează un bon cu numărul 170, iar cei care ajung după ora 10.00, peste numărul 200. În aceste condiții, este puțin probabil să reușească să depună actele în aceeași zi. Aceasta este și situația cititorului GdS, care a trebuit să piardă două zile pentru a depune documentele la DEP Craiova.
Directoarea Madlen Voicinovschi a explicat că a încercat în mai multe rânduri să scape de aceste liste, însă fără succes. „Ne-am gândit la o soluție ca să scăpăm de aceste liste, însă am ajuns la concluzia că nu avem nici un drept să intervenim. Oamenii își fac liste pe trotuar ori pe scările Poștei, iar noi nu putem să-i împiedicăm, este dreptul lor. Am încercat chiar să oprim eliberarea bonurilor de ordine la numărul 200, însă oamenii au făcut din nou scandal, susținând că au dreptul să-și asume riscul să nu poată reuși să depună actele“, a mai spus Madlen Voicinovschi.
Cele spuse de directoarea Voicinovschi au fost confirmate de un bărbat care venise vineri să-și ridice cartea de identitate. „L-am trimis pe socrul meu la 5 dimineața, să stea la coadă, iar eu am venit pe la 8.00. Am fost al doilea pe listă când am ajuns și am rezolvat repede“, a povestit craioveanul trecut de 30 de ani.

Program DEP Craiova

Pentru a face față numărului mare de cereri înainte de alegeri, DEP Craiova a schimbat programul de lucru în perioada 15 – 31 octombrie. Astfel, luni și joi, între orele 8.30-16.30, și miercuri, între orele 8.30-18.30, se primesc cereri și se eliberează acte de identitate. În zilele de marți și vineri, între 8.30 și 16.30, doar se eliberează acte de identitate. Acest program este afișat și pe pagina de internet a DEP Craiova (www.spcepcv.ro), însă bărbatul cu internet pe telefon găsise pagina Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor Dolj, care este altă instituție și care afișa un program mai vechi.
În săptămâna înainte de alegeri, DEP Craiova are program și sâmbătă, și duminică. Sâmbătă, 1 noiembrie, se vor primi cereri și se vor elibera actele de identitate între orele 8.30-16.30, iar duminică, 2 noiembrie, programul începe la ora 8.30 și se încheie la 21.00.

Se fac și bani cu listele

Obiceiul doljenilor de a se prezenta cu noaptea în cap la DEP pentru a-și trece numele pe o listă a fost speculat de un craiovean mai inventiv. Bărbatul se prezenta în fiecare dimineață, la ora 5.00, la poarta Serviciului și se apuca să facă o listă. Ca să fii primul pe lista lui, trebuia să-i achiți suma de 25 de lei. Al doilea cotiza 15 lei, al treilea 10 lei, iar următorii câte 5 lei. I-a mers și a făcut bani pe spinarea doritorilor de liste aproape o lună, până a fost observat de conducerea DEP Craiova și dat pe mâna poliției.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS