2.3 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Englezoaicele“ circulă și fără asigurare RCA

„Englezoaicele“ circulă și fără asigurare RCA

bulgaroaice

O mare parte din autoturismele înmatriculate în alte țări circulă pe străzile din Craiova fără poliţe de răspundere civilă auto, în ciuda controalelor făcute în trafic de polițiștii de la rutieră.
În ultimele două săptămâni, polițiștii Biroului Rutier Craiova au declanșat o adevărată „ofensivă“ împotriva proprietarilor de autovehicule înmatriculate în străinătate, iar fiecare razie a oamenilor legii face zeci de victime printre șoferii de „bulgăroaice“ care „uită“ să încheie poliţe de răspundere civilă auto (RCA).
Pe 15 octombrie, poliţişti de la rutieră, ordine publică și investigaţii criminale, împreună cu inspectorii Registrului Auto Român (RAR) Dolj, sprijiniţi de luptătorii Serviciului de Acţiuni Speciale, au organizat o razie de amploare în Craiova, fiind vizate în primul rând mașinile înmatriculate în străinătate. În numai trei ore, oamenii legii au dat amenzi în valoare totală de 47.000 de lei, au suspendat 13 permise de conducere și au retras 25 de certificate de înmatriculare şi 21 de seturi de plăcuțe de înmatriculare.
După o săptămână, pe 22 octombrie, oamenii legii au ieșit din nou în trafic pentru a verifica mașinile înmatriculate în alte state, ocazie cu care au mai suspendat cinci permise de conducere şi au retras zece certificate de înmatriculare. Pe 24 octombrie, polițiștii de la rutieră au amendat alți 12 șoferi de „bulgăroaice“ sau „englezoaice“.
Cele mai multe sancțiuni le-au primit șoferii care nu au putut prezenta asigurări RCA valabile. Pe lângă amenzi, care sunt cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, șoferii fără RCA au rămas fără certificatele de înmatriculare și plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Polițiștii doljeni spun că în aceste cazuri se eliberează o dovadă fără drept de circulație, adică șoferul prins fără poliță RCA nu mai poate să plece cu mașina decât pe platformă. Numerele și certificatul le recuperează după ce încheie o poliță RCA, însă de amendă nu scapă. „Conducătorii auto care nu pot face dovada că dețin o poliță RCA valabilă sunt sancționați contravențional cu amendă între 1.000 și 2.000 de lei. În plus, polițistul dispune reținerea certficatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare și eliberează o dovadă fără drept de circulație“, a explicat inspectorul principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj. Potrivit oamenilor legii, cele mai multe autoturisme care circulă fără polițe RCA sunt cele înmatriculate în Bulgaria și în Marea Britanie.

La judecată cu șoferii fără RCA

Chiar dacă polițiștii de la rutieră îi amendează de câte ori îi prind, unii șoferi de „bulgăroaice“ sau „englezoaice“ circulă tot fără asigurări. Problemele apar în cazul unui accident provocat de o mașină înmatriculată în străinătate care nu este asigurată, pentru că păgubitul are cele mai mari șanse să rămână cu… paguba.
În cazul unui astfel de accident, există trei posibilități de rezolvare a problemei: păgubitul se înțelege în privința achitării daunelor cu șoferul mașinii înmatriculate în străinătate care a provocat accidentul, dacă nu se înțeleg, îl dă în judecată pentru a-și recupera paguba ori apelează la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii. Cea mai ușoară cale de rezolvare a problemei este prima, iar pentru ultimele două este nevoie de mult timp. Există și situații în care un șofer păgubit îl dă în judecată pe cel vinovat, câștigă procesul, însă nu își poate recupera paguba întrucât cel care l-a lovit nu are bunuri pe numele lui ca să poată fi executat. Mai „norocoși“ sunt șoferii care au o asigurare CASCO. Aceștia își pot repara mașina în baza asigurării CASCO, urmând ca asigurătorul să-și recupereze banii de la șoferul vinovat.
„În cazul unor accidente de circulație, șoferii care nu au încheiat o poliță RCA plătesc personal despăgubirile atât pentru daune materiale, cât și pentru îngrijiri medicale, atunci când accidentul s-a soldat cu victime. De asemenea, în cazul unui accident rutier provocat de un autovehicul înmatriculat în străinătate, pentru care nu s-a încheiat o poliță RCA, persoanele prejudiciate pot apela la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS)“, a mai explicat Alin Apostol.
Ca și în cazul asigurării CASCO, după ce despăgubește un șofer care a avut ghinionul să fie lovit de o „bulgăroaică“ fără RCA, sumele achitate cu titlu de despăgubiri, dobânzile, cheltuielile privind instrumentarea dosarului de daună şi eventualele cheltuieli de judecată şi de executare silită sunt recuperate de la șoferul vinovat.

Amendat degeaba?

Un proprietar de „bulgăroaică“ s-a plâns că, deși are o asigurare RCA valabilă, vineri după-amiază a fost amendat de polițiștii de la rutieră cu 1.000 de lei și a rămas fără certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numerele mașinii. „Nu știu ce verificări au făcut, dar m-au amendat și mi-au luat numerele de pe mașină. Eu am asigurare valabilă, iar după ce am primi t amenda am verificat din nou și este valabilă. Astăzi (luni – n.r.) mi-am recuperat numerele și certificatul de înmatriculare, dar o să contest amenda în instanță, pentru că nu este normal să fiu sancționat având asigurare valabilă“, a povestit Claudiu Flori.
Întrebați despre această situație, reprezentanții IPJ Dolj au explicat că bărbatul a fost sancționat pentru că, la momentul verificării, deși avea asigurare RCA, nu avea carte verde. Polițiștii spun că, în aceste condiții, asigurarea RCA era valabilă numai pe teritoriul Bulgariei și nu acoperea daunele produse în România. „În momentul verificării, persoana respectivă nu avea și carte verde valabilă. După o oră de la primirea sancțiunii a fost eliberată o carte verde pentru acel autovehicul, care a intrat în vigoare începând de a doua zi. Dacă persoana respectivă se consideră nedreptățită, poate contesta în instanță, în termen de 15 zile, sancțiunea aplicată“, au mai precizat polițiștii doljeni.

Verificări on-line

Există posibilitatea de a verifica dacă un autoturism înmatriculat în străinătate are asigurare RCA sau ITP valabil. De exemplu, pentru automobilele cu numere de Anglia, se poate verifica dacă au asigurare RCA pe pagina de internet www.askmid.com. ITP-ul de Anglia, denumit MOT, se poate verifica pe pagina de internet motinfo.direct.gov.uk, iar verificarea polițelor RCA în cazul „bulgăroaicelor“ se poate face pe pagina de internet guaranteefund.org.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS