Inspectorii de muncă gorjeni au depistat în urma unor controale şapte persoane care prestau muncă la negru, dintre care unele angajate la firme din cadrul Parcului Industrial de la Bumbeşti-Jiu. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, muncitorii găsiţi fără contracte de muncă în Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu (Sadu) prestau pentru o firmă de prelucrare a lemnului. În total, inspectorii de muncă au efectuat în judeţul Gorj 33 de controale, din care 32 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.
„Au fost depistaţi patru angajatori care prestau activitate cu șapte persoane fără forme legale de angajare, dintre care trei sunt femei. Au fost aplicate trei sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare, în cuantum de 40.000 de lei. La un angajator care desfăşura activitate, fiind în faliment, au fost depistate trei persoane fără forme legale de angajare, documentele fiind înaintate spre cercetare la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj. Angajatorii depistaţi săptămâna trecută cu muncă la negru desfăşurau activitate în Târgu Jiu – construcţii şi patiserie, Ţicleni – snack-bar şi Parc Industrial Sadu – prelucrarea lemnului“, a declarat George Romanescu, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.
Nu sunt la prima abatere
Potrivit conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea de către reprezentantul legal a obligaţiei de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă, în termenul stabilit de aceştia, a documentelor solicitate, necesare controlului. În ceea ce priveşte munca la negru în Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu, este de amintit faptul că, în luna mai 2013, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a identificat persoane care lucrau fără contracte de muncă şi tot la o firmă ce exploatează material lemnos. Şi atunci inspectorii de muncă au amendat angajatorul respectiv, însă munca la negru continuă să existe în Parcul Industrial de la Bumbeşti-Jiu, unde statul şi autorităţlile locale acordă cele mai multe facilităţi pe care le poate avea un agent economic din România, în afara celor din zonele defavorizate.