4.5 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReporteri pentru mediul înconjurător - 100 de trandafiri pentru Rozariul Olteniei

Reporteri pentru mediul înconjurător – 100 de trandafiri pentru Rozariul Olteniei

Elevii clasei a V-a de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova plantează cu mult entuziasm trandafiri în Grădina Botanică
Elevii clasei a V-a de la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova plantează cu mult entuziasm trandafiri în Grădina Botanică

Aproximativ 100 de butași de trandafir au fost sădiți vineri, 31 octombrie, în Grădina Botanică din Craiova, mai exact în spaţiul destinat rozariului amenajat în anul 2013, în cadrul proiectului „Reporteri pentru mediul înconjurător“, implementat de Fundația Gazeta de Sud și finanțat de Consiliul Județean Dolj.

Studenții de la Facultatea de Agricultură și Horticultură din Craiova, alături de profesoara lor, Rodica Soare, dar și de elevii clasei a V-a de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ au continuat vineri extinderea rozariului din cadrul Grădinii Botanice „Alexandru Buia“ din Craiova. Încă de mici înțeleg care este importanța naturii în viața omului și sunt deschiși atunci când vine vorba de plantații de orice tip. Sub îndrumarea profesoarei de biologie Gabriela Țirei, copiii au fost prezenți vineri dimineață în Grădina Botanică pentru a planta trandafirii care vin să completeze rozariul din Craiova. Aproximativ 100 de butași de trandafir au fost sădiți vineri în Grădina Botanică, după ce în 2013 Fundația Gazeta de Sud, în parteneriat cu Facultatea de Agricultură şi Horticultură a Universităţii din Craiova, Grădina Botanică, Asociaţia „Amicii Rozelor“ şi cu sprijinul societăţii Oltenia Garden, a făcut primul pas în amenajarea singurului rozariu din Oltenia.

„Atunci când plantez o floare simt că dau naștere unei vieți“

Când toată lumea s-a adunat în jurul rozariului, profesorul universitar Rodica Soare le-a arătat elevilor și studenților cum se plantează un butaș de trandafir și le-a explicat ce beneficii poate aduce existenţa unui rozariu pentru oraş şi pentru mediul înconjurător. Prichindeii clasei a V-a au fost numai ochi și urechi la demonstrația doamnei profesor. „Se pune pământ fertil în fundul gropiței care este deja săpată. Se așază butașul de trandafir în groapă și se aduce pământ în jurul plantei, după care se tasează pământul“, explică Rodica Soare elevilor. Extrem de entuziasmați, elevii și studenții prezenți la acțiune au început să planteze trandafiri ținând cont de explicațiile profesioniștilor. Copiii vor mai multe ore petrecute în aer liber și își doresc tot mai multe inițiative legate de mediu în care să fie implicați. „Să plantez flori mi se pare o activitate foarte frumoasă pentru că ajută mediul și, în același timp, învățăm lucruri noi. Am plantat flori și când s-a înființat rozariul, dar atunci am putut să punem numai câte un trandafir fiecare pentru că eram foarte mulți copii, iar trandafiri erau numai 30. Acum am reușit împreună cu colegii mei să plantăm peste 20 de trandafiri. Atunci când plantez o floare simt că dau naștere unei vieți, că fac ceva pentru lume“, ne spune Vlad Nedelcu. Nici Tatiana Eremia nu sădește pentru prima dată o floare, însă de fiecare dată când plantează arbori ori flori de orice tip, copila simte că aduce un beneficiu mediului în care trăiește. „De la trei ani am început să plantez prima floare și atunci când mi s-a prins și a crescut am fost foarte bucuroasă că am putut să fac un lucru bun“, ne spune eleva.

„Eu nu am posibilitatea să fac asta în fiecare zi“

Printre elevii care plantaseră flori, am găsit și copii care nu au sădit niciodată o plantă. Nu pentru că nu au vrut, ci pentru că nu au avut unde. Însă, entuziasmul cu care privesc această inițiativă este atât de mare încât orice informație primită este pusă în practică numaidecât. Cu mâinile în pământul rece, copiii uită să mai folosească mănușile și vor să planteze cât mai multe flori într-un timp record. Mihai Dumitrescu este unul dintre elevii care nu au posibilitatea să planteze flori acasă, iar inițiativa Fundației Gazeta de Sud i se pare un prilej bun de a ajuta natura și de a-i scoate pe elevi din clase. „Mi se pare foarte interesant să plantezi flori pentru că eu nu am posibilitatea să fac asta în fiecare zi. Eu nu am țară cum au alți copii și spațiul de acasă nu-mi permite. Tot aici am învățat să dau viață unei plante“, spune băiatul.

Importanța rozariului pentru Facultatea de Agricultură și Horticultură

Atât elevii, cât și studenții sunt deschiși inițiativei de a planta trandafiri în Grădina Botanică și înțeleg importanța rozariului pentru Craiova. „Rozariul are numeroase beneficii și în acest sens constituie suport didactic, material biologic pentru elaborarea lucrărilor de licență și de disertație pentru studenții Facultății de Agricultură și Horticultură, poate fi punct turistic. De asemenea, prin colecționarea soiurilor de trandafiri se contribuie la conservarea biodiversității trandafirilor și la o acțiune de protejare a mediului“, susține profesorul universitar Rodica Soare.
Conștienți că aduc un beneficiu naturii, elevii clasei a V-a sunt bucuroși și plini de viață când sădesc trandafiri în Grădina Botanică. „Copiii au fost foarte fericiți atunci când au auzit că vor planta flori, mai ales că mulți dintre ei nu au țară unde să meargă la bunici și să planteze flori. Sunt foarte curioși să vadă cum se plantează și cum se îngrijesc florile. Ar fi vrut să vină în număr mult mai mare, dar știam că spațiul nu ne permite și am fost nevoiți să selectăm dintre ei. Aceste activități sunt benefice și ar trebui să fie cât mai multe ca elevii să ia totuși contact cu mediul“, spune Gabriela Țirei, profesoara de biologie a elevilor de clasa a V-a de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS