Neștiutori, bătrâni sau amețiți de aburii lui Bacchus, așa au fost unii dintre votanții din județul Dolj. Au venit să-și exercite dreptul, dar habar nu au avut ce votau. Au totuși câteva doleanțe: pensii mai mari, măcar cu cinci lei, „servicii pentru tineret“, dreptate, o țară mai bună, „ca pe vremea lu’ Ceaușescu“.
În comuna doljeană Sadova, drumul era mai mult pustiu pe la orele prânzului, în ziua alegerilor prezidențiale. Ici-colo, câteva persoane stau în fața vilelor impunătoare și își văd de ale lor. Mai multă agitație este în jurul secțiilor de votare, oamenii vin și pleacă. Unii dintre ei se mai opresc și discută.
„Pe cine votarăm?… Primarul!“, a fost răspunsul unora dintre ei, la ieșire din secția de votare. Alții ridică din umeri, și-au îndeplinit datoria de cetățeni, dar nici nu știu ce au votat. „Nu știu ce am votat, am votat acolo. Nu știu, că nici nu văd. Venii și pe jos. Zicea că vine mașină, dar nu veni. Ziceau băieții de la primărie că trimit, da’ nu veni. Nu știu ce votai“, spune o femeie din localitatea doljeană Sadova, ștergându-și nasul cu mâneca de la haină. Femeia merge, legănându-se, pe marginea drumului, ducând pe un ciomag așezat pe umăr două plase.
Dacă îi întrebi ce așteaptă de la cel pe care l-au votat, spun clar: pensii, locuri de muncă pentru cei tineri, să fie mai bine, „ca pe vremea lu’ Ceaușescu“.
„Să dea servicii la tineret, pensiile să se mărească, pentru că nu putem să facem față cu 350 de lei. Să ne mărească cu cât or vrea ei, cu cinci lei, prețurile să se mai micșoreze, că sunt prea mari. Votăm un om mai bun, să vedem, o să fie mai bine? Că am trăit din ce în ce mai rău, că mai bine era cu CAP. Eu una îl regret pe Ceaușescu, că înainte aveam unde să muncesc, acum n-avem unde. Tinerii s-au descurcat, că au fost plecați, altfel era vai și amar de ei“, spune Elisabeta Pitaru, localnică din Sadova.
Cei care au mers pentru prima dată la vot așteaptă și ei o viață mai bună.
„Este prima dată când votez. Am votat pentru dreptate. Am votat pentru o viață mai bună pentru cei de la țară“, susține Marian Irinel Pitaru.
Nu știu ce au votat
„Nu știm ce-am votat, că eu nu știu să citesc. Am pus și eu ștampila acolo. Am fost la spital și am auzit că e votare, și am venit și eu. Nu știu ce-o face președintele pentru noi, Dumnezeu știe ce-o face! Am o pensie mică și e greu“, se plânge Maria Barbu, din Piscul Sadovei.
La intrare în localitatea Bechet, nea Stere păzește vacile oamenilor din comună. Le-a scos la pășune, dar diseară se duce și el la vot.
„E zi de votare. Fu nevastă-mea și deseară mă duc și eu. Votăm trandafiru’, votăm președintele. Să facă ceva pentru tineretul ăsta, că e dezastru! Eu am un nepot. Unde să se ducă, ce să facă? Eu sunt bătrân, nu am pensie, am fost tractorist și dacă nu s-a mai putut, am luat vacile, ce să fac?“, spune Stere Ciocan, din localitatea Bechet. Bărbatul are în grijă vacile oamenilor din localitate și primește lunar 20 de lei pentru fiecare vacă pe care o duce la pășune.
Mulți dintre alegători nici după ce au votat nu știu ce au ales: președintele sau primarul.
„Am votat… să avem liniște în țară. Am votat primaru’. Am votat să avem un trai mai bun. Avem și acum, dar să ne dea și nouă, să avem și noi aici unde să muncim, să ne facă locuri de muncă, noi trăim din ajutorul social“, spune Elena Zgonea, din localitatea doljeană Bechet.
Mult mai vesel și optimist, Costică Glăvan, tot din Bechet, spune că vrea pensie mai mare și recunoaște că „domn’ Glăvan, vicele“, a trimis mașina să-l aducă la vot: „Mă numesc Glăvan Costică și am fost la vot. Am votat viitorul președinte, să vedem ce ne scoate la iveală. Să ne facă un trai mai bun, să facă locuri de muncă pentru tineret, să mărească pensiile și să fim sănătoși cu toții. Acum am opt milioane (800 de lei – n.r.), după 32 de ani, opt luni și 11 zile de muncă la stat. Trimisă domnu’ vice, Adrian Glăvan, o mașină la un pretin, să mă aducă la votare. Ochii să-mi sară dacă am primit ceva!“, spune sus și tare Costică Glăvan.