4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAșteptare la adăpostul canin

Așteptare la adăpostul canin

Câinii de la Breasta, dar și din întreaga țară, au scăpat, teoretic, de eutanasiere. Între timp, alți câini au început să apară pe străzi, iar capturarea „la întâmplare“ nu mai este permisă, din cauza normelor suspendate
Câinii de la Breasta, dar și din întreaga țară, au scăpat, teoretic, de eutanasiere. Între timp, alți câini au început să apară pe străzi, iar capturarea „la întâmplare“ nu mai este permisă, din cauza normelor suspendate

Adăpostul canin din Craiova este într-o perioadă de așteptare, iar câinii din interiorul său, într-o perioadă de liniște. După ce Curtea de Apel București a suspendat, în luna iunie, normele de aplicare a Legii nr. 258/2013, cunoscută și ca „Legea Ionuț“, câinii nu mai pot fi eutanasiați și sunt păstrați în regim de cazare în adăposturile din întreaga țară, până când cineva îi adoptă. Între timp, pe străzile din oraș au reînceput să apară patrupede, însă acestea nu mai pot fi capturate decât în caz de solicitări și de urgență maximă.

Cetățenii din Craiova au putut să observe că, în ultimele luni, pe străzile din oraș au început să reapară câini. Reprezentanții Salubritate Craiova, instituția care are în administrare adăpostul canin, susțin că acest lucru se petrece și din cauza suspendării normelor de aplicare a Legii nr. 258/2013, „Legea Ionuț“. La sfârșitul lunii iunie, Curtea de Apel București a suspendat aplicarea acestor norme și, implicit, a eutanasierii câinilor după 14 zile de cazare în adăpost, la cererea Organizației Vier Pfoten.

Mai mulți câini pe străzi

Pentru că aceste norme includeau și capturarea câinilor de pe stradă, Salubritatea răspunde, de câteva luni, numai la anumite sesizări. „Odată cu încetarea aplicării normelor metodologice privind gestionarea câinilor fără stăpân, serviciul de ecarisaj acționează în Craiova numai punctual, la sesizări scrise sau făcute prin Telefonul Cetățeanului. Am redus activitatea de la două echipaje la unul și, în felul acesta, încercăm să ținem cât se poate sub control populația canină la nivelul Craiovei“, a explicat Sorin Ciobanu, director tehnic la SC Salubritate Craiova SRL.
Conform acestuia, patrupedele au început să reapară pe străzi din două cauze: „migrația câinilor în teritoriu vizavi de spațiile nou-create prin ridicarea câinilor care au fost capturați și aduși la adăpost, dar și apariția câinilor aduși de terțe persoane și care sunt abandonați în zonele periferice ale Craiovei. Aceștia tind să vină către oraș pentru hrană“. Municipalitatea a negat de nenumărate ori că animalele din adăpost ar fi eliberate înapoi pe străzi, iar, în cazul în care acest lucru se întâmplă, cetățenii sunt rugați să își noteze numărul mașinii de hingheri și, eventual, să fotografieze, pentru a se efectua verificări.

Numărul adopţiilor a scăzut

În prezent, în adăpostul canin există 404 câini, iar capacitatea maximă este de 512. Din aceasta, 25% este rezervată adopțiilor la distanță. Un singur câine este, în prezent, adoptat la distanță. Numărul acestora era destul de mare în perioada în care câinii au fost eutanasiați, însă, cu timpul, acesta a scăzut. În ceea ce privește adopția propriu-zisă, în lunile septembrie și octombrie au fost adoptați, în total, 115 câini, iar în primele zile ale lunii octombrie, șase câini. Numărul adopțiilor a scăzut dramatic, comparând cu începutul eutanasierii câinilor de la Breasta, când acestea au ajuns și la 360 pe lună.
Conducerea Salubrității afirmă că, de-a lungul timpului, de când microciparea câinilor ieșiți din adăpost a devenit obligatorie, s-a confruntat cu cazuri în care câinii adoptați au fost imediat… pierduți. „Ne-am întâlnit și cu câteva cazuri de adopții care s-au transformat, ulterior, în abandon. Din cauză că noi îi microcipăm în momentul adopției, avem un control mai ferm asupra populației canine. În acest moment putem identifica în mod clar cine este stăpânul câinelui abandonat, unde stă și așa mai departe. În general, au fost solicitări de revendicare imediat după ce a fost capturat câinele pierdut. Nu a fost practic un abandon. A existat, însă, și un caz în care s-a repetat fenomenul și, atunci, e clar că vorbim despre abandon. Acești oameni sunt sancționați conform legislației în vigoare, cu amendă“, a explicat Ciobanu.

După 14 zile, Salubritatea plătește îngrijirea câinilor

De la decizia Curții de Apel București din iunie, reprezentanții Salubrității declară că nici un câine nu a mai fost eutanasiat după 14 zile de cazare. Pentru că legea a rămas în vigoare, însă fără norme, primăria suportă costurile hranei și îngrijirii pentru primele 14 zile de cazare, însă, după aceea, costurile revin Salubrității. „Prin suspendarea normelor a fost afectată, în primul rând, plata pentru hrana animalelor, pentru că ele rămân în adăpost nu doar pe perioada de 14 zile, conform legii, după care puteau fi eutanasiați, ci și pentru 80, 90 de zile, în funcție de momentul în care câinele este adoptat. Atunci, toată cheltuiala cu hrana și întreținerea este suportată de serviciul de ecarisaj“, a mai explicat directorul tehnic al Salubrității.
Întrebat ce se întâmplă în cazul în care adăpostul va fi ocupat la capacitate maximă, Sorin Ciobanu a precizat că legea obligă în continuare capturarea câinilor agresivi și monitorizarea acestora. „În condițiile în care adăpostul este la capacitate maximă și avem cazuri urgente, de mușcături, cazuri clare de câini care trebuie monitorizați, suntem obligați prin lege să îi monitorizăm. Câinele, după ce a mușcat, trebuie să fie monitorizat zece zile pentru a stabili dacă mai are alte boli, să nu apară rabia sau altă boală care se poate transmite către om. Oricum, instanța trebuie să ia o hotărâre vizavi de aplicarea acestor norme“, a încheiat Ciobanu.
În tot acest timp, câinii răsuflă ușurați, pentru că pericolul eutanasierii a trecut, cel puțin pentru moment. Cei care doresc să adopte câini din adăpostul de la Breasta trebuie să știe că, în continuare, adopția este gratuită. În cazul în care câinele unui craiovean este pierdut și acesta vine să îl recupereze de la adăpost, va trebui să achite o taxă de cazare, de aproximativ șapte lei/zi. Cei interesați de activitatea adăpostului pot accesa site-ul www.adapostcanin-craiova.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS