Toţi proprietarii de câini trebuie să îşi microcipeze animalele de companie până la sfârşitul lunii decembrie. Numai după microcipare şi înscriere în Registrul Național de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS), medicii veterinari mai pot vaccina câinii contra rabiei. Cei care se vor opune măsurilor de microcipare vor fi drastic sancţionaţi începând cu 1 ianuarie 2015. Legea mai prevede şi obligativitatea stăpânilor de a-şi steriliza animalele, indiferent de rasă, cu câteva excepţii: câinii cu valoare chinologică, animalele cu pedigree înscrise în Asociaţia Chinologică care au dreptul să participe la concursuri de frumuseţe sau animalele bolnave sau bătrâne. Reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor consideră benefică microciparea şi sterilizarea câinilor, deoarece astfel se reduce numărul câinilor abandonaţi pe străzi.
Pe 1 noiembrie 2014 a demarat campania de vaccinare antirabică a câinilor din gospodăriile populaţiei, care presupune nu doar imunizarea patrupedelor, ci şi identificarea şi înregistrarea lor. În conformitate cu prevederile Ordinului nr. 29 din 25 februarie 2014, acţiunea de vaccinare antirabică este obligatorie şi va fi efectuată doar la câinii identificaţi prin microcipare şi însoţiţi de carnet de sănătate. „Chiar astăzi (luni, n.r.) am demarat procesul prin care dorim să achiziţionăm aproximativ 200.000 de doze de vaccin antirabic. Sarcina vaccinării revine circumscripţiilor sanitar-veterinare de asistenţă concesionată, iar noi, DSVSA Dolj, vom suporta contravaloarea vaccinului şi a manoperei de vaccinare pentru câinii din gospodării. Legea spune clar că nici un animal nu se va vaccina antirabic, dacă nu este introdus în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân. Până la 1 ianuarie, toţi proprietarii de câini au obligativitatea să microcipeze animalele. Odată cu această acţiune, fiecărui câine i se va elibera un formular de identificare şi un carnet de sănătate, unde vor fi trecute toate particularităţile şi toate datele legate de respectivul animal, precum şi acţiunile sanitar veterinare la care a fost supus. Cei care doresc să circule în afara graniţelor ţării însoţiţi de animalele de companie au obligativitatea de a solicita şi un paşaport. Ordinul prevede, de asemenea, că toate costurile legate de această activitate sunt suportate de proprietarii de animale“, a precizat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj. Medicii veterinari care nu au contract de concesiune cu DSVSA Dolj suportă singuri costurile vaccinării antirabice, iar stăpânii animalelor trebuie să achite contravaloarea acesteia. Microciparea este un procedeu permanent și neinvaziv de implantare subcutanată a unui microcip, în regiunea dorsală interscapulară a animalului de companie (în zona gâtului, n.r.). Câinii care au deja microcip nu mai trebuie să primească încă unul, ci doar vor fi notaţi în registru. De regulă, câinii cu pedigree (actul care atestă originea câinelui şi faptul că este un exemplar cu valoare chinologică) aflaţi în evidenţa asociaţiilor chinologice deţin un astfel de microcip.
Reprezentanţii DSVSA Dolj sunt convinşi că vor exista probleme în mediul rural
Doljenii trebuie să ia în serios aceste prevederi legale, având în vedere că începând cu luna ianuarie DSVSA Dolj va trece la sancţionarea celor care nu şi-au microcipat animalul de companie. Legislaţia prevede amenzi între 2.000 şi 10.000 de lei pentru cei care nu îşi înregistrează câinii. „Pentru a efectua microciparea animalelor, medicii veterinari trebuie să se înscrie obligatoriu în RECS. Tot veterinarii trebuie să cumpere microcipurile necesare, iar rolul DSVSA este acela de a verifica dacă vaccinările antirabic au fost efectuate pe animale microcipate. Din câte ştiu, există discuţii la nivel naţional pentru schimbarea datei-limită până la care proprietarii trebuie să îşi microcipeze animalele, însă până acum nu am primit nimic în acest sens. În ceea ce priveşte sancţiunile pe care trebuie să le acordăm din ianuarie, vor fi multe probleme, mai ales în mediul rural, unde oamenii au în gospodărie chiar şi doi, trei câini. Nu vor realiza microciparea, noi îi vom sancţiona, ei nu vor plăti amenda, vor trimite de la primării adeverinţe că nu dispun de venituri. Vom fi astfel obligaţi să îi acţionăm în instanţă şi vom ajunge în situaţia în care aceştia vor fi puşi să muncească în folosul comunităţii“, a adăugat Andrei Butaru. Proprietarii de câini au obligaţia de a notifica medicul veterinar, în termen de şapte zile, despre evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie sau moarte.
„Numai prin obligativitatea sterilizării animalelor, ţările occidentale au reuşit să eradicheze fenomenul câinilor vagabonzi“
Reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor din judeţul Dolj susţin că „statul a emis o lege care nu poate fi respectată“. Mai mult decât atât, aceştia spun că atât reprezentanţii DSVSA Dolj, cât şi medicii veterinari nu au informat populaţia cu privire la obligativitatea sterilizării şi microcipării câinilor din gospodărie până la sfârşitul acestui an. „Oamenii trebuia să ştie că animalele lor trebuie castrate, vaccinate, microcipate, luate în evidenţa RECS. Acum ne aflăm în situaţia în care nici un medic veterinar nu mai poate efectua vaccinare antirabică până când stăpânul nu acceptă microciparea animalului. De sterilizare scapă doar animalele cu pedigree şi care provin dintr-o canisă autorizată, animalele cu probleme cardiace sau alte probleme medicale grave, animalele bătrâne. Legea este foarte bună. Este firesc ca ea să se aplice, în sfârşit, şi în România. Numai prin obligativitatea sterilizării animalelor, ţările occidentale, şi nu numai, au reuşit să eradicheze fenomenul câinilor vagabonzi“, a declarat Aurelia Loacă, preşedinta Asociaţiei „Viaţa animalelor“.
„Mă întreb cum un cetăţean cu venit minim pe economie va putea să acopere costurile sterilizării, vaccinării, microcipării, înscrierii în RECS“
Reprezentanţii asociaţiei amintite se declară sceptici, mărturisind că au rezerve mari că acest cadru legal va funcţiona şi în România. Potrivit acestora, în prezent doar aproximativ 5% din animalele cu stăpân au fost microcipate. „Am mari rezerve că se va depăşi pragul de 10%… Ca şi reprezentant al unei asociaţii ce luptă pentru drepturile animalelor, am încercat, de exemplu, să propun edililor dintr-o comună doljeană să ne sprijine pentru a informa cetăţenii cu privire la sancţiunile pe care le pot primi dacă nu îşi microcipează câinii. Am fost dispuşi să facem recensământul tuturor animalelor din gospodării şi chiar să derulăm un program de sterilizare gratuită, însă ne-am lovit de un dezinteres total. Mă întreb cum un cetăţean cu venit minim pe economie va putea să acopere costurile sterilizării, vaccinării, microcipării, înscrierii în RECS. Sunt cabinete unde toate aceste servicii ajung la 500, chiar 600 de lei! Părerea noastră, a celor care milităm pentru drepturile animalelor, este aceea că statul putea face ceva pentru cetăţeni. De exemplu, în primul an de la punerea în aplicare a legii putea suporta toate aceste costuri. Sunt gospodării la ţară unde oamenii au şi câte doi, trei câini, imaginaţi-vă ce efort trebuie să facă acei oameni“, a explicat Aurelia Loacă.
„Și la noi se doreşte introducerea impozitului pentru câini“
Şi medicii veterinari craioveni se tem că oamenii nu îşi vor aduce animalele la cabinete pentru microcipare, sterilizare şi înregistrare în RECS. „În Craiova, cam toţi medicii veterinari s-au înscris la RECS. Din păcate însă, până acum doar aproximativ 10% dintre oameni au solicitat microciparea animalelor de companie! Mulţi dintre proprietarii de animale refuză sterilizarea, motivând că şi-ar mutila, de exemplu, animalul… În prima fază este obligatorie microciparea şi înregistrarea RECS. Este şi condiţia esenţială pentru ca noi să mai putem vaccina animalele! Nu de puţine ori, chiar şi noi, medicii veterinari, am avut campanii de sterilizare, de informare a cetăţenilor, am oferit reduceri, însă oamenii rămân sceptici şi foarte puţini acceptă sterilizarea animalului. Cei care au venit să îşi microcipeze câinii sunt în general proprietari ai unor exemplare de rasă“, a spus dr. Cristian Bichea. Pentru microcipare, înregistrare RECS şi emitere carnet de sănătate, o persoană trebuie să plătească în medie 60 de lei, iar pentru sterilizare costurile variază în funcţie de sexul animalului, rasă, greutate, variind între o sută şi câteva sute de lei. Pentru microcipare şi înregistrare, potrivit medicului veterinar, o persoană trebuie să petreacă doar zece minute în cabinetul veterinar. „La oraş e mai uşor, dar gândiţi-vă ce se întâmplă la sate, unde oamenii au câte doi, trei câini ţinuţi legaţi în lanţ, care sunt agresivi. Mulţi dintre proprietari sunt vârstnici, cu o situaţie materială modestă. Mai este alt aspect, sunt sate unde medicii veterinari nu au internet, iar înregistrarea în RECS trebuie făcută on-line, sau medici veterinari care nu ştiu să folosească calculatorul. Părerea mea este că, la fel ca şi în afara ţării, şi la noi se doreşte introducerea impozitului pentru câini, iar punerea în aplicare a acestei legi este un prim plan. Impozitul poate varia, în funcţie de agresivitatea animalului, de rasa lui, cam cum se percepe în acest moment la maşini în funcţie de puterea acestora. Cu cât e mai puternică, cu atât e mai scumpă… Legea este însă bună, pentru că în momentul înregistrării animalului sunt trecute şi datele proprietarului“, a adăugat Cristian Bichea.
Proprietarii de animale pot verifica vericiditatea datelor înscrise în RECS
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor împreună cu Colegiul Medicilor Veterinari au pus la dispoziţia cetăţenilor portalul identificării şi înregistrării animalelor de companie – Rompetid.ro – unde fiecare proprietar de câine are posibilitatea de a verifica vericiditatea datelor înscrise în RECS. Totodată, tot cu ajutorul portalului, în eventualitatea pierderii sau găsirii unui animal, se pot da anunţuri care să ajute proprietarul să-şi recupereze câinele.
„Nu ne-a informat nimeni despre această lege. Eu nu știu nimic. Mi se pare însă o lege ieșită din comun… În șaptezeci de ani, nu am auzit de acest lucru, nu am primit nici o amendă pentru câinii din gospodăria mea. Dacă voi primi amendă, îl voi lua și-l voi duce pe câmp. Nu sunt dispus să plătesc nimic, îl dau şi gata. O să ajungem să le dăm dumul pe stradă dacă se vor aplica sancțiuni“.
Leon Lazăr
„Legea în sine este foarte bună. În primul rând, aşa încearcă să ţină sub control situaţia câinilor şi implicit să scadă numărul maidanezilor. Numai prin sterilizare vom scăpa de ei. Încă nu am mers să-l microcipez, dar sunt dispus să merg. Am auzit că ar costa undeva la 100 de lei, însă nimeni nu mi-a spus cu exactitate la cât se ridică… Actualul câine îl am de aproximativ patru ani. L-am crescut de mic. Ar fi indicat ca medicul veterinar să vină pe stradă să ne întrebe dacă dorim să ne sterilizăm câinii şi să ne spună că trebuie să le punem microcip. În primul rând, trebuie să știm unde să mergem cu animalele. Dacă vin pe stradă să ne informeze, eu aș fi de acord. Cum vaccinez găinile, așa aș vaccina și câinele. Eu duc câinele atunci când e bolnav la veterinar, însă nici acesta nu m-a informat despre microcipare“.
Nicolae Zamfirescu
„Mie nu-mi convine această lege, mi se pare o prostie. Am trei câini pe bătătură. De unde bani să plătesc pentru microciparea lor? Eu nu am nici un venit, iar soția mea are o pensie în valoare de 600 de lei. Abia ne ajung acești bani. Nu mi-am vaccinat niciodată câinii, de ce să o fac acum? Dacă de la 1 ianuarie vor veni să aplice amenzi, le voi da lor câinii să facă ce vor cu ei. În plus, nu a venit nimeni să ne informeze în acest sens. Multă lume nu își va permite microciparea şi sterilizarea animalelor“.
Gheorghe Zoică
„Consider că această lege este foarte bună. În acest fel, omul acordă mai multă atenție animalului din gospodărie. Dacă e bolnav, să-l ducă la medic, să îl vaccineze, să îi dea tratament. Din păcate însă, după părerea mea, mai puțin de jumătate din oameni vor vaccina câinii. Este şi de înţeles, pe de o parte. Pensiile sunt foarte mici și cred că statul ar fi trebuit să ajute oamenii. Ar fi fost bine şi dacă ar fi decis să le oprească o sumă mică din pensie pentru câteva luni. Altfel, nu îşi vor permite. Trebuie găsită o soluție. Din ianuarie, oamenii vor ajunge să dea drumul câinilor pe stradă“.