Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au cerut arestarea a opt persoane acuzate de comiterea de infracțiuni economice, printre care se află mai mulți apropiați ai lui Genică Boerică și una dintre fiicele acestuia. Boerică a fost condamnat definitiv în două dosare privind returnări ilegale de TVA, iar în prezent este căutat prin Interpol.
Evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals sau complicitate la spălare de bani și înșelăciune. Acestea sunt infracțiunile care ar fi fost comise de Diana Boerică, Elena Drăgan, Ileana Moandă, Ionel Vlad, Aurel Prie, Dorin Cojocinescu, Radu Drăgan și Dan Dumitrașcu, față de care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus începerea urmăririi penale.
Diana Boerică este una dintre fiicele omului de afaceri Genică Boerică, condamnat anul acesta la șase, respectiv zece ani de pușcărie în două dosare privind o serie de returnări ilegale de TVA. Boerică a fugit din țară înainte să fie condamnat și în prezent este căutat prin Interpol.
De asemenea, Ileana Moandă, Radu Drăgan și Aurel Prie au fost implicați în dosarul penal în care Boerică a fost condamnat la șase ani de pușcărie. Cei trei au fost administratorii a trei firme care au obținut returnările ilegale de TVA – SC Viticola Dealul Viilor SRL, SC Kiki Impex Com SRL și SC Dragstro SRL, însă numai Drăgan și Prie au fost condamnați alături de Boerică. Primul a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, iar Prie a fost condamnat la trei ani de închisoare.
„Afaceri“ cu utilaje fictive
Potrivit procurorilor craioveni, „inculpaţii Prie Aurel, Drăgan Radu, Vlad Ionel, Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana, apropiaţi ai lui Genică Boerică, cea din urmă fiind fiica acestuia, au hotărât, în anul 2007, înfiinţarea SC MEDEIRA CONSTRUCT SRL, societate prin care s-a urmărit obţinerea, în mod ilicit, de creditare de la CEC Bank, pe baza facturii falsificate nr. 6984553/04.04.2007, cu privire la utilaje. După obţinerea fondurilor, de acestea urma să beneficieze, sub diferite forme, toţi cei implicaţi în activitatea infracţională. În vederea obţinerii fondurilor, a fost atrasă în activitatea infracţională şi inculpata Drăgan Elena, administrator la societatea de leasing SC IFN DH LEASING SA“.
Anchetatorii spun că SC IFN DH LEASING SA a indus în eroare CEC Bank cu ajutorul facturii false nr. 6984553/04.04.2007(privind o serie de utilaje care nu existau în realitate) și a obținut un credit bancar în valoare de 8.425.867 de lei. Ulterior, pe 12 aprilie 2007, SC IFN DH LEASING SA a virat suma de 9.912.786 de lei în contul SC MEDEIRA CONSTRUCT SRL cu titlu de achitare a contravalorii facturii nr. 6984553/04.04.2007. Din această sumă, o parte a fost folosită la cumpărarea de terenuri şi alte bunuri, care apoi au fost înstrăinate către societăţi nou-înfiinţate de către inculpaţii Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana Cristina, care au achitat doar o mică parte din preţul acestor bunuri. O altă parte din cei aproape zece milioane de lei a ajuns în conturile SC BELETEI UTILAJE – AUTO și SC KIKI COM IMPEX SRL cu titlu de achitare a unor facturi false, iar o altă sumă de bani s-a întors în conturile SC IFN DH LEASING SA cu titlu de plată a unor rate de leasing pentru SC SKYNETS SRL. Anchetatorii mai spun că administratorul SC SKYNETS SRL neagă că ar fi participat la încheierea respectivelor contracte de leasing.
Avocat mehedințean, complicele inculpaților?
Procurorii mai susțin că, pentru a nu achita preţul bunurilor achiziţionate de la SC MEDEIRA CONSTRUCT, înainte ca această societate să intre în insolvenţă, „inculpaţii Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana au apelat la avocatul Dumitraşcu Dragoş Dan, din cadrul Baroului Mehedinţi, care a întocmit contracte false de cesiune de creanţă, în baza cărora creanţele SC MEDEIRA CONSTRUCT împotriva SC LORD HOUSE GROUP SRL şi SC DMB DE LUX CORPORATION SRL au fost cedate unor societăţi comerciale inexistente – TRIMPLEX HOLDING INC şi YANDEX MANAGEMENT INC – care figurau cu sediul în insule din Marea Caraibe – Troust House 112, Bonadine Street Kingston – Saint Vincent“. În plus, avocatul mehedințean este acuzat că a atestat identitatea unor persoane care nu au participat la încheierea contractelor de cesiune, dar și că a întocmit contracte false de cesiune de creanţă prin care o altă societate care nu avea nici un drept de creanţă împotriva SC MEDEIRA CONSTRUCT ceda respectiva creanţă către SC ROYAL HOLDING SRL.
De asemenea, același avocat este acuzat că, „după preluarea părţilor sociale ale SC COHELIO SRL, societate căreia îi schimbă denumirea în SC NEW RIBON INCORPORATED SRL şi pe care o înscrie la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în baza actelor care le întocmeşte, ca având asociat unic şi administrator societatea comercială YANDEX MANAGEMENT INC, el figurând ca reprezentant şi director al SC YANDEX MANAGEMENT INC, achiziţionează prin această societate, cu mult sub preţul pieţei, de la SC ROYAL HOLDING SRL, terenul cumpărat de această societate de la SC MEDEIRA CONSTRUCT SRL şi al cărui preţ nu era achitat“.
În final, SC MEDEIRA CONSTRUCT nu a plătit impozit pe profit şi TVA către bugetul de stat pentru tranzacţiile referitoare la vânzarea bunurilor achiziţionate cu banii obţinuţi prin inducerea în eroare a CEC Bank, făcând declaraţii nereale cu privire la impozitul pe profit şi TVA de plată. De altfel, evidenţa contabilă a acestei societăţi a dispărut odată cu cesionarea sa fictivă către doi cetăţeni de origine irakiană, Okla Wasim şi Amaar A. Ghanam.
Miercuri seară, procurorii au hotărât să-i rețină pentru 24 de ore pe cei opt inculpați, iar ieri, toți au fost duși la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile. Instanța a hotărât să amâne luarea unei hotărâri pentru vineri, 7 noiembrie.
Boerică, de negăsit
La sfârșitul lunii ianuarie anul acesta, Genică Boerică a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. De asemenea, Florentin Şargarodschi a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, iar Elena Popa, fosta contabilă a lui Boerică, a fost condamnată la doi ani de închisoare. În schimb, Vasile Stănescu (soţul Niculinei Stoican) a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru infracţiunile comise.
Pe 28 aprilie, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat definitiv pe Boerică într-un alt dosar privind obţinerea ilegală de rambursări TVA în cuantum de peste 2,65 milioane de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice.
Boerică a fugit din țară înainte să fie condamnat în primul dosar, iar în prezent este căutat prin Interpol.