În Craiova există o asociație de proprietari care, deși administrează condominii, are sediul într-o vilă pentru care proprietarii plătesc lunar o chirie de 850 de lei. Asta, în timp ce pentru o garsonieră utilată chiria este de 500 de lei.
Asociația de proprietari nr. 14 Calea București din Craiova administrează 21 de scări de bloc, multe dintre el având uscătorii care s-ar preta la sediu de asociație. Cu toate acestea, sediul asociației se află într-o vilă, spre nemulțumirea unora dintre proprietari. „Asociația noastră este la vilă. Chiria este piperată, doar scara noastră plătește vreo 43 de lei lunar, și sunt 21 de scări. Avem chiar aici, în bloc, uscătorie, dar nu știu de ce cei de la asociație nu vin aici. Spun că este spațiul mic, dar… așa plătim sute de lei doar chiria“, explică o proprietară din blocul E8. Un alt proprietar spune supărat: „Nu există asociație în orașul ăsta să plătească o chirie așa de mare. Noi suntem mai cu moț, avem bani mulți? Să găsească un spațiu într-un bloc, cum au toate asociațiile“. În fapt, dintre cele peste 430 de asociații câte sunt în Craiova, aceasta este singura care își desfășoară activitatea la parterul unei vile, reprezentanții ei motivând că proprietarii nu sunt de acord ca sediul asociației să fie în vreuna dintre scările de bloc. „Da, plătim în acest imobil, unde a fost un magazin, o chirie de 850 de lei. Eu sunt din 2006 și cunosc mai bine situația. Inițial, asociația a avut sediul în blocul A15, împreună cu altă asociație. Respectiva asociație ne-a pus în vedere, ulterior, să plecăm că ei vor să rămână singuri, să-și facă program de opt ore. Blocul era din asociația respectivă. Președintele de atunci a solicitat pe la toate blocurile să găsim sediu, dar nimeni nu ne-a permis. La E-uri avem uscătorii la parter, la F avem uscătorii la etajul IV. Atunci am găsit acest spațiu, în zonă. Inițial a fost chiria 1.000 de lei, dar am negociat și a scăzut la 850 de lei. La doi-trei ani s-a discutat în Adunarea Generală problema sediului. Nu s-a dorit să găsim în altă parte. Oamenii sunt nemulțumiți, dar refuză să ne mutăm sediul în scara unui bloc. Așa, vine cam 2,66 de lei pe apartament“, explică administratoarea asociației, Ioana Călin Mic.
Reprezentanții asocia-ției dau vina tot pe proprietari, susținând că și lor le este greu să își desfășoare activitatea „în afara“ asociației.
„Și nouă ne este greu, că suntem în afara asociației și când se întâmplă ceva trebuie să fugim în zona blocuri. Noi avem și mai mulți angajați – casier, administrator, președinte – și avem nevoie de un spațiu mai mare. Și noi am vrea să ne mutăm, că nu am mai avea aceste cheltuieli. O să încercăm în Adunarea Generală viitoare să discutăm această problemă“, mai spune președinta Asociației de proprietari nr. 14 Calea București.
Uscătoria gratis sau mai ieftin
Asociația de proprietari „Femina“ își desfășoară activitatea într-o spălătorie din scara unui bloc din asociație. Reprezentanții asociației spun că nu plătesc nici un leu pentru acest spațiu. Mai mult, pentru a nu fi discuții, sediul se schimbă după o anumită perioadă de timp, trecând în uscătoria altui bloc. „Sediul nostru este o fostă spălătorie. De-a lungul timpului, o schimbăm din loc în loc. Aici suntem de opt ani. Proprietarii nu plătesc nimic, adică nu plătim chirie“, spune Daniela Cimpoieru, administratoarea Asociației de proprietari „Femina“.
La Asociația nr. 7 Rovine, cheltuielile cu sediul se ridică la 250 de lei pe lună. Este o uscătorie într-un bloc, proprietarii au fost de acord și am luat decizia în Adunarea Generală. Și mai avem o uscătorie pentru femeile de serviciu și materiale, iar acolo plătim 150 de lei/lună“, spune Tudor Viziru, președintele Asociației nr. 7 Rovine.
Tot într-o uscătorie își are sediul și Asociația de proprietari nr. 10 Rovine. „Chiria pe care o plătim noi este de 400 de lei. A fost 300 de lei, dar proprietarii din acest bloc au spus ulterior că este puțin și ne-au cerut 100 de euro. În Adunarea Generală nu s-a aprobat și au convenit să dăm 400 de lei. Este în incinta asociației și oamenii au fost de acord cu această sumă“, afirmă Ștefan Tudor, președintele Asociației de proprietari nr. 10 Rovine.