-1.1 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScandal la exproprierile pentru şoseaua de centură

Scandal la exproprierile pentru şoseaua de centură

Oamenii au rămas fără pământ, deşi spun că proprietatea ar trebui să fie garantată de Constituţie
Oamenii au rămas fără pământ, deşi spun că proprietatea ar trebui să fie garantată de Constituţie

Proprietarii terenurilor pe unde va trece noua şosea de centură a municipiului Târgu Jiu s-au trezit expropriaţi peste noapte și majoritatea cetăţenilor din zona Drăgoieni au primit între un leu şi patru lei pe metrul pătrat de teren. Interesant este că deciziile de expropriere au fost primite direct prin poştă, oamenii fiind anunţaţi că pământul lor a devenit de utilitate publică şi au fost informaţi în legătură cu sumele de bani pe care le vor încasa. Afectaţi de exproprierile realizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România sunt 76 de proprietari de terenuri. Pe unde sunt acum pământurile va trece noul drum ocolitor al municipiului Târgu Jiu, investiţie care se ridică la 151,2 milioane de lei, iar lucrările urmează să fie realizate de firma italiană Collini Lavori. Pentru realizarea exproprierilor şi a tuturor documentaţiilor necesare a fost angajată o altă societate. Şantierul lucrărilor a fost deschis pe 16 octombrie, iar acum echipele de muncitori au trecut deja la marcarea traseului cu ţăruşi, pe terenurile care au aparţinut cetăţenilor din Drăgoieni.

Nemulţumiţi că din islazul primăriei nu s-a luat nimic

Cetăţenii sunt nemulţumiţi şi de preţurile mici oferite, dar şi de faptul că drumul de centură ocoleşte islazul Primăriei Târgu Jiu şi trece peste terenurile private. Oamenilor nu le vine nici acum să creadă că pentru un teren de 500 de metri pătraţi unde plănuiau să îşi construiască o casă au primit 500 de lei, deşi pământul a fost cumpărat cu ani în urmă cu zeci de mii de lei. Pe alte suprafeţe mai mari s-au investit şi sute de mii de lei, iar acum despăgubirile sunt derizorii. Terenul a fost cumpărat cu mai mulţi ani în urmă cu nouă sau zece euro metrul pătrat, iar acum oamenilor li se dă între unu şi patru lei. Expropriaţii susţin că dacă traseul drumului ar fi fost mutat cu 40 de metri, nimeni nu ar fi fost afectat. Remus Lihoacă, inginer, are un teren primit de la stat, după Revoluție, pentru că a avut în familie eroi care s-au jertfit în război. Acum, tot statul îi ia o parte din teren, deși acesta este cultivat cu grâu: „Terenul este moștenit de la familia soției. Am primit moștenirea de la Guvernul României, pentru că am avut un erou căzut pe front. Guvernul respectiv ne-a împroprietărit, iar guvernul actual ni l-a luat. Acest teren este învecinat cu izlazul comunal, proprietatea Primăriei Târgu Jiu, unde se află numai pajiște, care este închiriată unor ciobani din Novaci. Se văd împrejmuirile pentru vaci. Am o suprafață de 33.000 de metri pătrați, din care îmi ia 600 de metri pătrați, pe care am cultivat grâu. Drumul putea fi mutat la numai câțiva metri distanță, spre est, pe terenul primăriei. Proiectantul de la București ne-a comunicat că nu poate să facă acest lucru pentru că sunt făcute studiile geologice pe zona viitorului drum. Eu îl contrazic, pentru că toată zona este o aluviune adusă de râul Amaradia. Geologic, terenul este același. Am fost convocați la o ședință la Târgu Jiu. Culmea ironiei sunt despăgubirile acordate. Majoritatea proprietarilor au primit un leu pe metru pătrat! Vrem să facem demersuri în instanță. Am făcut contestație. Am fost la primărie și am discutat, dar ni s-a spus că nu este problema lor. Eu am primit patru lei pe metru pătrat, pentru că am terenul înregistrat la APIA și primesc subvenție“, a spus Remus Lihoacă.

Expropriere fără somaţie

Anton Roșca deține o fabrică de mobilă, iar în urmă cu doar câțiva ani a mai cumpărat un teren de 3.200 de metri pătrați, pentru a-și dezvolta afacerea. Acesta are 28 de angajați și plătește la stat zeci de mii de lei lunar, taxe și impozite. În loc să primească un sprijin, statul i-a luat terenul. „Am cumpărat terenul în anul 2008, cu intenția de a extinde fabrica de mobilă și a crea locuri de muncă. L-am achiziționat cu peste 200.000 de lei, iar valoarea despăgubirii este de 3.000 de lei, pentru 700 de metri pătrați. Un leu pe metru pătrat este un dispreț. Am luat bani din bancă să cumpăr terenul. Se poate verifica. O să facem acțiune în instanță. Mai sperăm să ni se ia în calcul memoriul pe care l-am făcut către Guvernul României, prin care solicităm ca drumul de centură să fie mutat cu 40 de metri. În felul acesta, nu mai trebuie să se plătească despăgubiri. Asta era soluția cea mai bună. Nu am primit nici un răspuns de la Cancelaria Primului Ministru. S-a făcut exproprierea terenului fără somație“, a declarat Anton Roşca. Primăria Târgu Jiu a mediat mai multe întâlniri între viitorii expropriaţi şi reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, care au spus tot timpul că exproprierile sunt realizate conform legii. De asemenea, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Aurel Popescu, a declarat că instituţia pe care o conduce nu a avut cum să intervină în procesul de negociere şi că oamenii pot să obţină despăgubiri mai mari în instanţa de judecată.

Narcis Neaga susţine că s-a lucrat legal

Directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Narcis Neaga, a declarat că exproprierile pentru noua şosea ocolitoare a municipiului Târgu Jiu au fost realizate conform procedurilor legale în vigoare: „Nu discutați cu mine prețurile legate de despăgubiri, ci cu legea. Este îndrituirea notarului, potrivit legii. O să mă edific și eu să văd despre ce vorba. Normal că notificările sunt semnate de mine, pentru că eu reprezint compania. Tot ce vă pot spune e că am dat o dispoziție constructorului să înceapă lucrările în care nu sunt afectate clădiri. În ceea ce privește terenurile, nu e problema mea. Nu discutăm legea. Discutați asta cu parlamentarii“, a declarat Narcis Neaga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS