27.6 C
Craiova
sâmbătă, 6 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţi: Sute de fermieri îţi iau credite pentru creşterea animalelor

Mehedinţi: Sute de fermieri îţi iau credite pentru creşterea animalelor

Aproximativ 350 de fermieri mehedinţeni au ridicat adeverinţe de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), în vederea contractării de credite bancare până ce vor primi sprijinul acordat în sectorul zootehnic.

Beneficiarii ajutoarelor naţionale tranzitorii la specia ovine – caprine, care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor, sunt aşteptaţi la APIA pentru eliberarea adeverinţelor. Creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării resurselor financiare, necesare activităţilor curente, pâna la efectuarea, de către APIA, a plăţii primelor pe exploataţie şi pe cap de animal, la care sunt îndreptăţiţi, potrivit prevederilor legale.
„În această perioadă Agenţia eliberează adeverinţe în sectorul zootehnic, la specia bovine, ovine, caprine, porcine. Cuantumul sumelor la specia bovine este de 300 de lei pe cap de animal, la specia ovine-caprine este de 20 de lei pe cap de animal. Totodată, menţionăm faptul că bovinele din zona defavorizată nu beneficiază de aceste plăţi întrucât sunt supuse controalelor, până la data de 21 decembrie. La Măsura 215, specia porcine, beneficiarii acestei măsuri vor avea în conturi 30%, din valoarea totală solicitată.”, a declarat Mihaela Loredana Gherasimescu, director APIA Mehedinţi.
Zeci de fermieri, deja, şi-au ridicat adeverinţele necesare accesării banilor de la bănci. Funcţionarii APIA susţin că până acum s-au eliberat 350 de adeverinţe şi se aşteaptă ca în săptămânile următoare, să crească numărul crescătorilor de animale interesaţi să parcurgă aceste demersuri şi să obţină credite.
„Până în prezent am eliberat un număr de 350 de cereri ovine, caprine. S-au depus dosare la APIA, 4.515 cereri pentru ovine şi caprine. Eliberăm în jur de 200-300 de cereri pe săptămână. Toţi solicitanţi sunt invitaţi ca să vină la APIA, ca să eliberăm adeverinţe.”, a declarat consilierul superior din cadrul APIA, Paraschiva Ciocan.
Crescătorii de bovine din zona de munte a judeţului Mehedinţi nu beneficiază, deocamdată, de plăţi deoarece, până la finalul anului, exploataţiile sunt supuse controalelor.


Editor: Anca Dumitraşcu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS