1.7 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrşova, un oraş înnegrit de fumul sobelor din apartamente

Orşova, un oraş înnegrit de fumul sobelor din apartamente

Locuitorii din Orşova se încălzesc pe parcursul iernii la sobe. Străzile municipiului sunt împânzite de barăci în care oamenii îşi depozitează lemnele, întrucât în oraş nu există sistem centralizat de încălzire de cel puţin 25 de ani, primarul susţinând că acesta este foarte greu de realizat.

Sezonul rece este unul de coşmar pentru cei aproximativ 12.900 de locuitori ai municipiului Orşova. Aici nu există sistem centralizat de încălzire, astfel că oamenii se încălzesc şi în 2014 tot ca acum 30 de ani. În această perioadă, la orice oră, pe fiecare stradă se găseşte un locatar care să spargă sau să taie lemne. Soba este singura metodă de a încălzi apartamentele. Oamenii şi-au făcut provizii de lemne pe care le-au depozitat în barăcile amenajate în faţa blocurilor. „Căldura la Orşova este şi va fi o problemă pentru viitor. Exploatăm lemnul, aducem aici să ne încălzim, dar nimeni nu are control pe această activitate. Ne-am întors de unde am plecat. Acum nu e greu să fac rost de lemn, dar peste câţiva ani va fi greu pentru că nu va mai fi materia primă“, a spus un locatar din Orşova, revoltat că trăieşte în oraş în aceleaşi condiţii ca într-un sat îndepărtat.
Cel mai greu le este bătrânilor, care apelează la ajutorul vecinilor să care lemnele la etajele superioare ale blocurilor. Ziua stau în frig, iar focul îl aprind doar seara, ca să facă economii. Alţii se încălzesc la câte un reşou.
„Fiecare se descurcă aşa cum poate. În fostele centrale termice s-a făcut biserică pentru pocăiţi, spălătorie auto. Eu mi-am făcut teracote. Am în spatele blocului, că în altă parte nu aveam posibilitate, o baracă. Oamenii bătrâni se descurcă însă foarte greu, nici cu reşoul nu îşi permit să se încălzească. Eu am cheltuit cu lemnele în jur de 900 de lei, nu e suficient, dar fac focul numai seara“, a declarat Dumitru Grosu, din Orşova.
„Doar seara fac foc! Atât. Nu am decât 700 de lei pensie şi dau banii pe medicamente. Nu am copii, nu am pe nimeni, nici bărbat. Vecinii mă ajută cu lemne, îmi aduc şi o pâine“, a declarat Irina Verdeş, o bătrână care locuieşte la etajul al treilea al unui bloc din Orşova.

Centralele improvizate sunt un real pericol

Pe de altă parte, cei care nu mai speră că primăria va reuşi să aducă în municipiu mijloacele de încălzire modernă a locuinţei şi-au făcut în apartamente chiar centrale pe lemne.
„Eu nu lucrez. Lemnele m-au costat cam 1.000 de lei şi nu cred că îmi ajung până la primăvară. E foarte greu, greu de tot. Iarna, aşa e la noi, de peste 20 de ani, de când nu mai avem încălzire centrală“, a declarat Ioana Butaru, care a adăugat că a investit 3.000 de lei într-o centrală improvizată, ce nu prezintă nici o siguranţă. Practic, soţul femeii şi încă un vecin au legat caloriferele din toate camerele la soba din bucătărie prin ţevi, ca să aibă căldură.
„Am calorifere până în baie. E o centrală făcută de noi, cum ne-am descurcat, improvizată. Mâine-poimâine poate să sară în aer. E foarte periculos, dar asta e!“, a mai spus femeia.
Contactat de GdS, primarul municipiului Orşova, Ion Manea, a declarat că a purtat discuţii cu o firmă austriacă în vederea realizării unui sistem centralizat de căldură. Aceasta ar urma să implementeze un proiect-pilot de centrală la o scară de bloc din oraş. Centrala res-pectivă ar putea să funcţioneze pe bază de combustibil provenit din deşeuri. Nu s-a arătat totuşi optimist că locuitorii din Orşova vor avea în curând căldură în sistem centralizat, cu atât mai mult cu cât nu există nici asociaţii de proprietari.
Lipsa sistemului centralizat de încălzire degradează şi aspectul municipiului Orşova. Deşi ar trebui să fie unul dintre cele mai cochete oraşe din Mehedinţi, dată fiind poziţia geografică, iarna este cel mai trist. Străzile sunt pline de barăci, iar fumul care iese prin coşurile scoase din apartamente a înnegrit blocurile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS