Contre în ședința extraordinară a consiliului local de ieri. Obiectul discuției l-a făcut contractul de administrare al noului director al Termo Craiova, Florin Lungu, fost director al RAADPFL. La acest punct, consilierul PDL Dan Cherciu a readus în discuție problema pierderilor enorme ale societății care se ocupă de distribuirea energiei termice. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a dat vina pe fosta administrație, iar Cherciu a spus că e posibil să ajungem în situația în care să plătim cu toții, din buzunar, pierderile Termo, ajunse la sfârșitul lui 2013 la șase milioane de euro. Primarul nu a comentat acest aspect.
Situația financiară a Termo a fost readusă în discuție ieri, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local al Municipiului Craiova, la aproximativ o lună după ce situația a fost prezentată într-o conferință de presă a ACL Dolj. Cu ocazia punctului de pe ordinea de zi privind aprobarea contractului de administrare al noului director, Florin Lungu, fost director RAADPFL, consilierul local PDL Dan Cherciu a ridicat problema pierderilor enorme ale Termo Craiova.
Acestea au ajuns, la sfârșitul lui 2013, la 25.974.241 de lei, în condițiile în care, în 2012, ele erau de 7.173.899 de lei. „Eu am îndoieli mari legate de «somitatea» domnului care a fost manager al acestei companii (Mihai Neațu – n.r.), așa cum a fost numit. Am constatat că locuitorii Craiovei și-au plătit mult mai bine datoriile. Acestea au scăzut de la 109 la 103 milioane de lei. În condițiile în care acestea – creanțele – au scăzut, pe de altă parte, datoriile companiei au crescut de la 236 la 270 de milioane. (…) În anii de criză, pe vremea fostei administrații, Termo era pe profit. În 2010 se ajunsese la un profit de 82.275 de lei. Ce se întâmplă în urma numirii acestui șir de manageri? Ne aducem aminte de cel care era prin Vietnam, apoi de domnul Degeratu și de domnul Neațu. (…) Pierderile Termo Craiova pe anul 2013 sunt de 26.000.000 de lei. Raportat la bugetul Craiovei, această pierdere este echivalentă cu aproape 5% din buget“, a explicat Dan Cherciu.
Acesta bănuiește că pierderile Termo vor ajunge să fie plătite din buzunarele tuturor craiovenilor. „Dacă nu se vine cu alte măsuri organizatorice, manageriale care să scadă costurile, asta (schimbarea conducerii – n.r.) nu este altceva decât o măsură electorală. Astfel am ajuns ca Termo să înregistreze pierderi de șase milioane de euro și mă întreb care va fi soluția. O bănuiesc. La un moment dat, se va alege praful, iar această sumă va fi trecută pe seama bugetului local, încât o vom plăti cu toții, inclusiv eu, care nu mă încălzesc de la Termoficare“, a mai spus acesta.
„Mihai Neațu a montat în multe blocuri repartitoare de căldură la subsol“
Ca un făcut, unul dintre consilierii puterii, Răzvan Socoteanu, i-a replicat lui Cherciu că fostul manager Neațu nu are nici un fel de vină pentru faptul că Termo a înregistrat pierderi atât de mari în perioada în care a condus regia. „Profitul despre care făceați vorbire nu este unul curat, unul brut. Eu am fost preocupat de soarta acestei instituții și am urmărit îndreaproape evoluția. Iar acele cifre dezastruoase nu sunt cauzate în nici un fel de către managerul Neațu. A fost un om care s-a preocupat de bunul mers al acestei regii. Aș putea spune că dumnealui, în acest context de criză, în care a preluat o regie într-o situație dezastruoasă, a reușit să identifice soluții de eficientizare a consumului populației. Mihai Neațu a montat în multe blocuri repartitoare de căldură la subsol și o serie de instalații tehnice care au eficientizat consumul“, i-a luat apărarea Socoteanu lui Mihai Neațu, colegul său de partid.
Cherciu a replicat că datele pe care le-a prezentat nu sunt necurate, ci, dimpotrivă, sunt publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe. „Aici sunt rezultate din bilanțul publicat de site-ul Ministerului de Finanțe. Restul sunt povești de adormit copiii. Grija pe care dânsul o acordă reducerii facturii la căldură a craiovenilor este falsă. S-a îngrijit, poate, de reducerea facturii celor care beneficiază de Termoficare. Însă, factura o vom plăti cu toții, un lucru care nu mi se pare foarte corect“, și-a încheiat Cherciu intervenția.
Vasilescu: Ceea ce s-a întâmplat la Termo se datorează greșelilor celor dinainte
Previzibil, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, l-a absolvit de orice vină pe fostul manager Termo Craiova, dând vina pe fosta administrație. „De la începutul mandatului am precizat că am găsit toate regiile în stare de faliment, cu datorii foarte mari. Unele s-au putut pune pe picioare, alta nu s-a putut. Este vorba doar de Termo. (…) Ceea ce s-a întâmplat la Termoficare nu se datorează managerilor care au venit în 2012. Se datorează greșelilor celor dinainte. Acum penalitățile au tot crescut, datoria se rostogolește în continuare. Eu zic că, în ceea ce privește încasările, ar trebui să-i felicităm pe manageri“, a spus Vasilescu.
Reamintim că Termo Craiova are, pentru anul 2013, creanțe (bani de recuperat) în valoare de 103.625.690 de lei. Mai mult, datoriile sunt în sumă de 270.834.454 de lei și nu trebuie confundate cu pierderile (diferența dintre venituri și cheltuieli), în sumă totală de 25.974.241 de lei.
Balcoanele de la parterul blocurilor intră în legalitate
În cadrul ședinței extraordinare de ieri a CL Craiova s-a mai aprobat un proiect de hotărâre privind constituirea dreptului de superficie cu titlu gratuit pentru persoanele care și-au construit balcoane la parterul blocurilor și nu erau în legalitate. Măsura a fost necesară, având în vedere faptul că mai multe blocuri ar urma să fie reabilitate termic. „Pentru a crea o situație favorabilă unui număr cât mai mare de cetățeni, care înseamnă reabilitarea blocurilor, a trebuit să găsim o soluție cu privire la acordarea dreptului de superficie. (…) De fiecare dată când se va da autorizare pentru executare de lucrări, se va analiza de la caz la caz situația în care se află fiecare dintre proprietarii unor astfel de extinderi“, a explicat Bianca Predescu, consilier local PSD.